Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 17:48 - Хърватия издаде международна заповед за арест на бившия премиер Иво Санадер
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 434 Коментари: 0 Гласове:
0



Хърватските власти издадоха международна заповед за арест на бившия премиер Иво Санадер, който напусна страната точно преди парламентът да гласува отнемането на депутатския му имунитет, за да бъде задържан и разследван по обвинения в корупция.

Говорителят на полицията Крунослав Боровец съобщи, че заповедта е била издадена през нощта в четвъртък срещу петък и изпратена на Интерпол.

Някога приветстван в родината си и в чужбина за изкореняването на назционализма, развихрил се в Хърватия през 90-те години, и за прозападната ориентация на външната политика, сега Санадер се превърна в беглец. Снимката и данните му се появиха l mejcu в полицейските списъци на издирваните лица, а полицията започна обиск в дома му.

Санадер напусна Хърватия вчера сутринта без проблеми, защото по това време още нямаше заповед за ареста му. Според хърватските закони един депутат може да бъде задържан или съден само ако бъде лишен от имунитет. Парламенът отне имунитета на Санадер вчера след обяд, но по това време той бе вече напуснал страната.

Не е ясно къде се намира Санадер в момента. За последен път е видян, когато пресичал хърватско-словенската граница.

По неофициална информация на вестник "Ютарни лист" бившият премиер е кацнал малко след 18 часа в Лондон. Вестник "Вечерни лист" обаче съобщи, че бившият премиер не се е появил на летището в Лондон. Според словенските медии Санадер е бил в списъка на пътниците за Лондон, но се отказал от полета.

Адвокатът на Санадер Мате Матич съобщи, че Санадер му се е обадил и казал, че ще се върне след три-четири дни, без да съобщи откъде се обажда.

Вестта за бягството на бившия хърватски премиер Иво Санадер вчера като че ли последни узнаха хората, които отговарят за борбата против корупцията. Докато в Дома на журналистите тържествено се отбелязваше международният ден за борба против корупцията, Санадер премина държавната граница, пише загребският в. "Ютарни лист", цитиран от БТА.

На тържеството присъствали президентът Иво Йосипович, министърът на правосъдието Дражен Бошнякович, директорът на службата за борба с корупцията УСКОК Динко Цвитан и главният прокурор Младен Баич.

Иво Йосипович, на когото някой в последния момент пошепнал, че парламентът е отнел депутатския имунитет на Санадер и е издадена заповед за ареста му, изразил надежда, че "против Санадер ще се води справедлив процес".

Баич отказал да коментира, дори изглеждал изненадан от развитието на нещата и много бързо си тръгнал от тържеството.

Хърватската служба за борба с корупцията и организираната престъпност (УСКОК) съобщи, че Санадер е заподозрян в престъпно сдружаване и злоупотреба със служебното си положение по времето, когато е бил премиер - от 2004 до 2009 г. УСКОК отказа да разкрие подробности по разследването, но по нейно искане съдът определи 30-дневен арест за Санадер.

"Ютарни лист" цитира лондонския "Гардиън", публикувал документ от Уикилийкс, в който американският посланик в Загреб Джеймс Фоли на 30 октомври 2009 г. пише за борбата против корупцията в Хърватия и разкола, който тя е предизвикала в управляващата партия Хърватска демократична общност. Председателят на хърватската стопанска камара Надан Видошевич казал на Фоли, че Санадер и Косор неотдавна са се карали за подхода на Косор към разследванията за корупция. Косор

настоявала да се разреши на главния прокурор Младен Баич да проверява всички следи, докато Санадер виждал в това заплаха за себе си и послушните му съпартийци. Фоли съобщава, че Косор директно е зплашвала Санадер със съдебно преследване.

Санадер подаде оставка в средата на втория си премиерски мандат, като каза само, че е решил да напусне политиката. По-късно неговата наследничка на поста Ядранка Косор го изключи от управляващата партия Хърватска демократична общност, но миналия месец той се върна на сцената, като активизира депутатския си мандат. Санадер участва в парламента като независим депутат.

Сега е ясно защо Санадер активизира депутатския си мандат: това му е дало достатъчно време за бягство, коментира "Ютарни лист". Имунитетът не може да го защити от наказателно преследване, но може да му даде достатъчно време да изчезне от Хърватия. В малка страна като Хърватия времето от внасянето на искане за отнемане на имунитета до гласуването му е съвсем достатъчно човек да стигне до границата дори с велосипед, отбелязва изданието.



Тагове:   арест,   международна,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043335
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930