Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2010 18:13 - Зимният туризъм започва да се отърсва от кризата
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1751 Коментари: 1 Гласове:
5



Зимният туризъм в България започва да се възстановява - през този сезон ще има повече посещения и от все повече  държави. Това са очакванията на хотелиерите в големите курорти на прага на откриването на ски сезона.

Данните показват, че предварителните записвания са се увеличили, както и чартърите, но категорични изводи все още е рано да се правят, тъй като много от туристите предпочитат да правят резервации в последния момент. Освен освен това дори и да има възстановяване, е прекалено рано да се говори за предкризисните нива, тъй като само през миналата година спадът беше 10-15%, а по различни оценки за кризата той е с 30%. От икономическото министерство потвърдиха прогнозата си за ръст от 3% на зимния туризъм.

Информацията за подобрение се потвърждава и от туроператори, според които има ръст на ранните записвания в Русия, а има прогнози за ръст на туристите от Албания- съвсем нов пазар за ски туризма. През тази година и трите големи зимни курорта Банско, Пампорово и Боровец инвестираха в разширение на ски пистите и нови съоръжения за изкуствен сняг, нощно каране и др.

Хотелиерите са категорични, че това също е сред основните причини за по-високия интерес сега. За предстоящия сезон се очаква най-добре ще се развие ситуацията при първите два курорта - в Банско заради кръга от световната купа по ски през февруари, който ще се проведе там, както и благотворителното събитие на фондацията на принца на Монако Албер II през март, които имат сериозен маркетинг ефект. Пампорово пък залага надежди на увеличен поток от гръцки скиори заради новия граничен пункт край Златоград, както и на летище Пловдив, от което от скоро лети и най-големият нискобюджетен превозвач "Райънер".

Сравнително малко ранни записвания  
Въпреки че през тази година ранните записвания за ски почивки се увеличават спрямо предходната, все още делът им е сравнително малък в сравнение с преди няколко години. Според хотелиери една от причините е все още продължаващата криза, която кара повечето туристи да  отлагат за по-късно плановете си за ваканция.

Втората е, че през последните две години силно се променя профилът на туристите, почиващи в зимните курорти. Докато допреди няколко години те бяха предимно от Великобритания и Ирландия, сега най-многобройните групи са от съседни държави. Те пък често пътуват индивидуално, избират конкретни хотели и правят резервации на място.

"Имаме увеличение на ранните записвания, още през октомври започнаха резервациите за февруари", коментира Никола Марков, който е управител на комплекса "Гранд Манастира" в Пампорово (част от холдинга "Диневи груп"). Информацията се потвърждава и от туроператори, според които има ръст на ранните записвания в Русия. По данни на хотелиери обаче тези от Великобритания - най-големият пазар за ски туризма, намаляват. "Като цяло записванията са намалели, най-много от английския пазар", коментира управителят на хотел "Самоков" в Боровец Светлана Атанасова. Расте интересът от съседните държави

За очаквания за начало на възстановяване от кризата могат да се приемат и заявките за чартърни полети до страната. И от двете летища в София и Пловдив регистрират увеличение. В София очакват да посрещнат около 76 хил. туристи от чартъри при 65 хил. през миналата година, а в Пловдив - около 35 хил. при 24 хил. година по-рано.

Основните туристи ще бъдат от Великобритания, Русия и Ирландия. Увеличение има и на нискотарифните авиопревози - модел на пътуване за ски почивка, който се развива много бързо през последните години в Европа. От Лондон до Пловдив вече лети и "Райънер".

Въпреки по-добрите прогнози за западноевропейския и руския пазар според хотелиерите в зимните курорти и през тази година двигателят за сектора ще се окажат регионалните пътувания. Очаква се увеличение на посещенията от Гърция, които тръгнаха към Банско още в началото на ноември, като от сдружението на хотелиерите в града съобщиха, че очакват сериозен интерес и след новогодишните празници. "Ръст на гръцките туристи в Пампорово със сигурност ще има заради новия пункт, който беше открит край Златоград", коментира Никола Марков.

Още през миналата година започнаха да се оформят и по-големи групи с румънски туристи, които посещават зимните курорти. Очаква се и през тази година тенденцията да продължи. По зимните курорти през тази година ще бъдат посрещнати и първите по-големи групи с туристи от Албания. Засега записванията от този пазар са предимно в Банско.

По-богат събитиен календар

През тази година и трите големи зимни курорта инвестираха в разширение на ски пистите и нови съоръжения за изкуствен сняг, нощно каране и др. Хотелиерите са категорични, че това е едно от основните причини за по-високия интерес сега. Освен с възможностите за зимни спортове обаче големите курорти ще привлекат и туристи, пътуващи за различни събития.

През тази година за първи път в историята си Банско ще бъде домакин на кръг от световната купа за мъже, който ще се проведе през февруари. В курорта е планирано и още едно голямо събитие - за първи път през март ще се проведе благотворително състезание, организирано от фондацията на принца на Монако Алберт II.

В него се очаква да се включат световни звезди от спорта и шоубизнеса. От сдружението на хотелиерите в града казват, че вече има много резервации в дните около старта за ски купата за мъже. Като цяло събитията също са добър начин за привличане на интереса към курорта, казват още от сдружението. В Боровец и Пампорово също има ски състезания през годината от държавното първенство, а през следващия сезон в Пампорово ще се проведе за първи път кръг от европейската купа за мъже.

Банско поиска политическа подкрепа за нов лифт и писти
Кметът на Банско Александър Краваров и концесионерът на ски зоната над града "Юлен" поискаха политически да се реши въпросът за строежа на втори кабинков лифт и да се разреши проправянето на нови писти по време на обществената дискусия "Презастроено ли е Банско". "Когато се говори за лошия пример на Банско, каня всички да дойдат и да видят къде е презастроеното. Защото горе всичко е чисто и има само писти", заяви кметът Краваров.

Решаването на проблема според него и останалите участници в дискусията, сред които президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев и бронзовата олимпийска медалистка в биатлона Ирина Никулчина, е да се построи нов кабинков лифт и да се разшири инфраструктурата. Те поискаха отново промяна на плана за управление на Националния парк "Пирин", изграждането на втора кабинкова въжена линия, използване на капацитета на ски зоната в района на "Църна могила", "Чалин валог" и Добринище.


Тагове:   криза,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. vik56 - Клип
13.12.2010 18:36
<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/-WZk_KgGOks?fs=1&amp;hl=bg_BG"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/-WZk_KgGOks?fs=1&amp;hl=bg_BG" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13043625
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930