Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2010 16:37 - Денят "Б" за Берлускони
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 527 Коментари: 0 Гласове:
0



Надеждите на италианския премиер Силвио Берлускони за политическото му оцеляване вероятно ще зависят днес от един-единствен глас по време на насрочения вот на недоверие, прогнозира "Ройтерс". Последните часове бяха белязани от критики, заплахи и обвинения в подкупване на депутати.

Агенцията припомня, че 74-годишният италиански медиен магнат е на път гласуването да е венецът на annus horribilis - най-тежката година в кариерата му, тъй като непрекъсната серия от скандали и вътрешни конфликти сериозно отслабиха неговата власт и предизвикаха хаос в дяснотоцентристкото му правителство.

Спорът с Джанфранко Фини през юли лиши Берлускони от парламентарно мнозинство. Около 40 депутати последваха Фини и се отцепиха от партията "Народ на свободата", създадена от Берлускони и Фини. След няколкомесечна безизходица вотът във вторник вероятно ще бъде решен от един или два гласа. В навечерието му анализаторите прибраха кристалните си топки, признавайки, че дори те не биха могли да предвидят изхода му.

В неделя италианските медии изчисляваха, че Берлускони вероятно ще събере 314 гласа срещу 313 гласа на обединената опозиция, а двама депутати от областта Трентино-Южен Тирол вероятно ще се въздържат.

Но подобен резултат е

крайно несигурен

Той ще зависи както от моментното настроение на депутатите в двете камари на парламента, така и от метеорологичните условия, тъй като в сметките, при които Берлускони може да оцелее, е предвидено отсъствието от зала на три депутатки в напреднала бременност. Предполага се, че заради лошото време в страната те няма да могат да присъстват и да гласуват срещу Берлускони.

Ако Берлускони все пак загуби вота в една от двете камари на парламента, той ще трябва да подаде оставка, отваряйки път за назначаване на ново правителство от президента Джорджо Наполитано или за предсрочни избори преди редовните през 2013 г. Напълно е възможно президентът отново да номинира Берлускони, който тогава ще се озове изправен пред сериозна дилема.

При сценарий, че все пак Берлускони спечели доверието на парламента, няма почти никаква сигурност, че той ще разполага с необходимата власт, за да прокара реформите, които централната банка вярва, че са нужни, за да се решат проблемите на италианската икономика.

"Както и да завърши вотът, има основание за скептицизъм относно непосредственото бъдеще на страната", писа в неделя финансовият всекидневник Il Sole 24 Ore, смятан за трибуна на италианските бизнес среди.

Италианските медии нарекоха 14 декември деня Б. С наближаването му се засили кампанията по лобиране и извиване на ръцете на противниците на Берлускони. На някои партии дори бяха направени намеци, че са разследвани от магистратите за корупция. В същото време по информация на "Дойче веле" е започнало разследване по сигнали в медиите, че лагерът на Берлускони се е опитвал да подкупва в последния момент колебаещи се депутати.

В последния момент премиерът опита да спечели подкрепа по всички възможни начини. В понеделник в реч пред Сената той предложи

нов "законодателен пакт"

с дясноцентристките си опоненти - Съюз на центъра, и с привържениците на председателя на долната камара Джанфранко Фини, чието отцепване доведе до настоящата политическа безизходица. Премиерът обеща, че ако спечели доверието на парламента, ще отвори вратите пред други сили от центъра или дясно от него.

"Бих искал да възродя съюза между всички умерени сили, които бяха в основата на нашето политическо обещание", заяви Берлускони в реч пред Сената, горната камара на парламента.

"Моля ви... да размислите каква политическа лудост би било днес да започне криза днес без видим и надежден изход", каза Берлускони и допълни: "Страната ни е разлюляна от сериозни напрежения, засягащи сърцето на икономическата система – финансовата надеждност на държавата... Перспективите за стабилност и надеждите за икономически растеж и финансовата система зависят от тази вот на доверие", добави премиерът.

Колоритният и харизматичен Берлускони в комбинация на страдащата от хронично разединение лява опозиция позволиха на медийния магнат да завладее политическия център още когато спечели първия си мандат през 1994 г. след поредицата от корупционни скандали на предишните управляващи.
Италианският премиер е известен с умението си да говори открито и убедително пред избирателите, които продължават да имат - макар и намаляващо - доверие в него.

През лятото анкета на института ISPO за пръв път от началото на последния му мандат, започнал през 2008 г., отчете спад на рейтинга му под 50% до 41%. Социологическото проучване установи, че медийният магнат губи подкрепа дори сред традиционните си привърженици.

Агенциите смятат, че ако сега има избори, той отново ще спечели, но ще трябва да си търси нови партньори, за да управлява.

"Ройтерс" отбелязва, че влиянието му напоследък бързо отслабва, особено след връзката му с непълнолетна танцьорка от нощен клуб в период на нарастваща безработица и на хронична криза с боклука в Неапол.

Хоризонтът пред политическото му бъдеще съвсем притъмня след разсекретяването на американски дипломатически грами от сайта WikiLeaks през декември, в които Берлускони е описан като безпомощен и неефективен лидер, изтощен от забавления и поддържащ необичайно близки връзки с Русия.

Вотът е във фокуса на пазарите
Вотът зорко ще бъде следен от облигационните пазари, които са разтревожени от възможността за разпространяване на дълговата криза в еврозоната и от факта, че Италия може да се окаже поредната й жертва, тъй като е една от най-силно задлъжнелите страни в ЕС – публичният дълг е близо 120% от БВП. Въпреки това страната успява да избегне съдбата на Гърция и Ирландия благодарение на здравия контрол върху публичните разходи и консервативната банкова система, която не толерираше излишества в годините на пазарен бум.

През миналата седмица участниците на пазарите си отдъхнаха, когато парламентът одобри бюджета за 2011 г. Свидетелство за високия риск бе тревожното покачване на премиите, които инвеститорите искат, за да държат италиански облигации, вместо да ги обменят за германски.

Високата безработица, индустрията с проблемна конкурентоспособност, лошата инфраструктура и зле финансираната образователна система допринасят за хроничната слабост на италианската икономика, която много бавно излиза от най-тежката си рецесия след войната.


Тагове:   скандал,   Берлускони,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12997936
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031