Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 10:00 - Американските ВВС без достъп до вестниците, помагащи на "Уикилийкс"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 497 Коментари: 0 Гласове:
2



Командването на американските военновъздушни сили блокира достъпа от своята мрежа до сайтовете на вестниците "Ню Йорк таймс", "Гардиън" и още 20-ина уебсайта, съдържащи документи, публикувани от "Уикилийкс", съобщи Ройтерс.

Според командването блокирането на сайтове с неподходящо съдържание и злонамерен софтуер е рутинна процедура и включва всякакви сайтове, които разпространяват класифицирана информация, като "Уикилийкс".

Египетската армия няма да се примири, ако Хосни Мубарак предаде президентския пост на сина си Гамал, пише френският в. "Монд", като цитира поверителни документи на Уикилийкс.

В грамите, изпратени до Вашингтон от посланика на САЩ в Египет Франсис Джоузеф Ричардоне през 2007 г., се предупреждава, че има вариант египетските военни да откажат да подкрепят Гамал Мубарак и да организират държавен преврат, ако той поеме президентския пост.

Три години след тези грами в Египет се говори за следния сценарий - на президентските избори догодина Мубарак ще бъде преизбран.

Една или две години по-късно той ще се оттегли от поста по здравословни причини и

ще бди на негово място президент да стане синът му,

пише в. "Монд".

"Не е невъзможно армията да откаже да "коронова" Гамал и да предпочете държавния преврат", предупреждава преди три години посланикът на САЩ в Кайро.

През 2008 г. новият посланик на САЩ в Кайро Маргарет Скоуби пише в грама до Вашингтон, че Гамал се ползва от подкрепата на бизнес средите в Египет, но не и на военните.

Тя припомня, че истинският център на властта в страната е армията и предупреждава, че военните не обичали Гамал, защото той дори не е карал задължителна военна служба.

Всички египетски президенти, от падането на монархията досега,

преди да влязат в политиката са служили в армията,

припомня в. "Монд".

Президентът на Таджикистан Емомали Рахмон обвини руските граничари, работили в страната му до 2005 г., че се опитали да го свалят от власт, за да печелят от трафика с хероин със съседен Афганистан, разкрива американска дипломатическа нота, публикувана от сайта Уикилийкс, предаде Франс прес.

Рахмон формулирал обвиненията си пред американския посланик през февруари 2005 г.

Той обяснил, че поради тази причина настоял от Таджикистан да си тръгнат 11 000 руски граничари, които работили в страната по силата на споразумение от 1993 г.

Те действали в съучастие с шефа на президентската охрана, Гафор Мирзоев, който бил арестуван по-късно.

"Разполагах с надеждна информация, че

те и Мирзоев организират държавен преврат срещу мен

Заради това казах на тогавашния руски президент Владимир Путин, че тези митничари трябва да си тръгнат", заявил Рахмон, цитиран в нотата, разпространена от Уикилийкс.

"Шефът на руската служба за борба с наркотиците Виктор Черкезов беше по това време в Таджикистан, за да проучи нашата служба за борба с наркотиците и установи, че руските граничари се занимават повече с пренасянето на хероин, отколкото с конфискуването му," допълни таджикистанският президент.

Рахмон експулсирал 50 руски генерали, които работили като съветници в таджикистанското министерство на отбраната. Той ги обвинил, че се опитват да забогатеят като продават наркотици. /Вести.бг



Тагове:   скандал,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046900
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930