Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 19:11 - Аню Ангелов: С Първанов имаме фундаментални различия за развитието на армията
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 796 Коментари: 0 Гласове:
0



Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви в сряда, че има фундаментални различия с президента Георги Първанов относно развитието на армията. Ангелов отговори с отворено писмо до медиите на нападките на Първанов отпреди ден в негово интервю в столичен всекидневник. Президентът обвини министъра, че концентрира все повече власт в собствените си ръце, “което ни връща преди началото на промените, когато министърът беше всичко“.

Ангелов беше обвинен още, че прави "въоръжени сили за износ", които да участват единствено в мисии зад граница, а по конституция въоръжените сили имат задача да гарантират отбраната на страната. Първанов не пропусна да го разкритикува и за закриването на батальона във Враца.

"От изложените тези в интервюто на президента Георги Първанов съм съгласен само с едно, в което той е напълно прав: ние не просто спорим, но и се оказва, че имаме фундаментални различия относно концепцията за развитие на Българската армия", заявява в отвореното си писмо Ангелов.

Според Ангелов въоръжените сили гарантират и ще гарантират отбраната на страната ни, но "не в условията на безвъзвратно отминало време, когато държавните ръководители се бояха от всеки и от всичко, когато "врагът" беше на границата ни". Според него през 21-ви век отбраната се осъществява с различни средства и не се ограничава само в защитата на националните граници, а трябва да неутрализира съвременните рискове и заплахи там, където се зараждат, включително и далеч извън територията на България. "Затова българските мъже и жени в униформа участват в мисии на НАТО, ЕС и ООН и с риск за здравето и живота си гарантират нашата собствена сигурност", посочва той.

Според Ангелов България има нужда от мобилна и съвременна армия, която да е способна да реагира адекватно при кризисна ситуация във всеки регион на страната и извън нея.

"Затова не е необходимо нейните формирования да са равномерно разположени по цялата територия. Мобилността се осигурява чрез съвместна подготовка и действия на маневрени формирования, осигурени с транспортни вертолети и самолети", отбелязва министърът.

Той определя като “некоректни и унижаващи“ отказите на президента напоследък да назначи достойни генерали на ключови позиции.

По повод закриването на гарнизона във Враца, Ангелов припомня “на господин президента, че през неговите два мандата като върховен главнокомандващ на въоръжените сили бяха закрити гарнизоните във Видин, Търговище, Разград, Добрич, Ловеч, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали, Лом, Самоков, Пещера, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Сандански, Девин, Гоце Делчев, Крумовград, Симеоновград, Ивайловград, Момчилград".

Според Ангелов за първи път България има реално функциониращо интегрирано Министерство на отбраната, където военната и цивилната експертиза работят съгласувано и ефективно.

"Никога тежестта на Съвета по отбрана не е била толкова решаваща, а споровете и дебатите не са били толкова открити. Нито едно важно и съществено решение не е взето без обсъждане в Съвета по отбрана. В обсъжданията генералите открито и честно изявяват своите позиции, затова некоректно и обидно за висшия команден състав на Българската армия е твърдението, че военното командване е обезличено. Това би трябвало да бъде известно на върховния главнокомандващ, тъй като неговият съветник е присъствал на всички заседания", смята Ангелов.

Министърът изразява несъгласие с тезата, че социалната политика в армията е зачеркната. "Всички законодателни решения в тази област продължиха да действат, с изключение на две. Премахнато бе правото да се продават от Министерството на отбраната апартаменти, когато близо 12 000 военнослужещи и цивилни служители са безквартирни. Възстановено бе заплащането на наем за ползването на ведомствено жилище на цени, близки до компенсационните суми за свободен наем в съответствие с изискванията на общия Закон за държавната собственост. Тези решения се основават на принципа на социална справедливост", е позицията на Аню Ангелов.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996365
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031