Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 19:16 - Новите собственици на ВАЦ: "По-строги" журналистически стандарти и по-малко "популизъм"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1131 Коментари: 0 Гласове:
1



Новите собственици на активите на ВАЦ в България няма да закриват издания засега и ще запазят шефовете на редакционните екипи на "Труд" и "24 часа" Тошо Тошев и Венелина Гочева. Базираното във Виена инвестиционно дружество БГ "Приватинвест ГмбХ" ще бъде мажоритарен собственик на "Медийна група – България", а българските акционери Огнян Донев и Любомир Павлов ще имат миноритарен дял.

По желание на ВАЦ цената на сделката остава конфиденциална, заяви Христо Грозев, един от тримата представители на австрийското дружество. Изпълнителният директор на "Софарма" Огнян Донев заяви, че участва в сделката като физическо лице, което по никакъв начин не засяга фармацевтичната компания. Очаква се в близките седмици личната му инвестиция, за която неофициално се спряга сумата от 10 млн. евро, да придобие капиталово изражение в собствеността на групировката.

Неофициалната информация е за обща цена от 64 млн. евро на медийния пакет заедно със сградите.

Любомир Павлов обяви, че също ще продължи да движи своя отделен бизнес в "Сателайт БГ", която се занимава с пренос на цифрова телевизия и Интернет. Христо Грозев заяви, че заедно с партньорите си Карл Хабсбург и Даниел Руц в БГ "Приватинвест" от близо година се опитват да придобият собствеността на ВАЦ. През следващите шест месеца на новия мениджмънт на дружеството ще помага и сегашният управител на ВАЦ в България Аксел Шиндлер.

"Конкуренцията беше жестока. Не сме спали през последните седмици", каза Грозев, но не отговори на въпроса с коя компанията са се конкурирали, защото нямало официална информация.

Цели

Грозев заяви, че редакционната политика на изданията няма да се променя, както и "нивото на вмешателство" на собствениците върху оперативното ръководство на изданията. Грозев заяви, че ще поиска единствено налагане на "по-строги" журналистически стандарти като намаляване на популизма, различно отношение към социалните групи в неравностойно положение и липса на целенасочена употреба на силата на медиите върху политическата среда.

Той обясни още, че редакционната политика трябва да е обърната към европейските ценности и насърчаване на хората да гласуват, но при пълно спазване на плурализма на мненията. "Има огромна бизнес ниша за истински независими медии в България", коментира Христо Грозев.

Той каза, че промените ще засегнат основно рекламната политика на групировката, по-гъвкава бизнес-структура, както и приоритет на експанзията в Интернет.

"Труд" и "24 часа" са много силни марки на печатния пазар. Нашата цел е да ги превърнем в еквивалентно силни брандове в "Интернет", каза Грозев.

Инвеститорите признаха, че има спад в приходите на пресгрупата, но вестниците все още са на печалба. Целта е през 2011 година печалбата да бъде като през 2009-та, а в рамките на 3 години да се доближи до резултатите отпреди кризата.

По време на пресконференцията бе цитирано и социологическо проучване, според което "Труд" е най-харесваният вестник от аудиторията с резултат от 21%, а "24 часа" е "съвсем малко след него" на второ място.

Христо Грозев призна, че има и рискове пред покупката на групировката, но уточни, че "рискът е диверсифициран".

Грозев бе основния говорител от страна на мажоритарните собственици. Карл Хабсбург и Даниел Руц единствено похвалиха тежестта на изданията на ВАЦ и повториха намерението за развитие в Интернет.

Хвалби

Новите собственици на активите на ВАЦ в България отделиха значително време да хвалят постиженията на редакционните екипи на "Труд" и "24 часа". "При това положение (че са най-харесваните вестници, б. р.) кой инвеститор ще е луд, за да променя оперативното ръководство", каза Грозев.

Любомир Павлов добави в този тон, че за новите собственици главните редактори и редакционните екипи са най-големият капитал на медийната групировка. Тошо Тошев заяви, че ще обмисли дали да се раздели с миноритарния си дял в "Труд". Грозев обясни, че въпросът се обсъжда, но собствениците нямат нищо против, ако той запази акциите си. Тошев добави, че новите собственици му изглеждат "умни мъже", които няма да се месят в редакционната политика на вестника.

Кой кой е

Христо Грозев се занимава през последните 20 години с медиен мениджмънт. В момента е председател на "Duch radio group" (Холандия), която притежава национално радио и голямо списание в страната. Преди това е бил директор на отдела за стратегии и развитие на ирландската медийна група "Communicorp". Грозев е и управител на БГ "Приватинвест".

Неговият партньор Карл Хабсбург е член на Хабсбургското кралско семейство. В началото на 90-те години е член на Европейския парламент като част от консервативната Християндемократическа партия, член на делегацията на ЕП в Югоизточна Европа по въпросите на човешките права.

Третият съсобственик на акциите от страна на мажоритарния акционер Даниел Руц живее в Лондон и бе представен като човек с опит в банковите инвестиции с "няколко успешни медиийни проекта" в Югоизточна Европа.

Огнян Донев е изпълнителен директор на "Софарма" и от един месец - председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Той заяви, че "Софарма" няма нищо общо с инвестицията му като физическо лице във медийната групировка. Именно през "Софарма" той има връзка с "Нова българска медийна група" на Ирена Кръстева. Това става през инвестиционното дружество "Надежда", което е едновременно в собствеността на "Софарма" и на полиграфическия комбинат "Родина", който е печатницата на изданията от "Нова българска медийна група".

Любомир Павлов става национално известен със скандалите около "Общинска банка" през 2004 година, когато под негово ръководство банката "изненадващо" попада под контрола на Христо Ковачки. След това той отново влиза в публичното пространство като управител на ТВ7.

Христо Грозев заяви, че се познава с Павлов от 2 години, когато австрийското дружество се е опитало безуспешно да купи ТВ7. Той обясни, че още тогава е бил впечатлен от "елитната журналистика", която Павлов налага в тази медия. Самият Павлов заяви, че след като е привлечен в проекта за придобиване на пакета на ВАЦ, е говори със своя стар приятел Огнян Донев.

"Той на няколко пъти отказваше да участва в медийни проекти, но този път се съгласи", заяви Любомир Павлов. Самият Донев каза, че не се интересува от медиен мениджмънт, а интересът му в тази сделка е единствено инвестиционен.



Тагове:   вестник,   труд,   сделка,   медия,   24,   журналисти,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13033770
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930