Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 12:46 - Николай Младенов коментира скандала с посланиците, работили за ДС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 848 Коментари: 0 Гласове:
1



"Излагацията за България е много голяма и ние трябва да имаме ясно политическо разграничаване от тези, от тази ситуация". Така коментира в понеделник външният министър Николай Младенов скандала с посланиците, работили за Държавна сигурност.

Той съобщи, че вече се подготвят необходимите документи за отзоваване на обявените дипломати, които и в момента са на задграничен мандат.

От всички 192 -ма обявени от Комисията по досиетата, 88 и в момента са служители на външно министерство. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, четирима са генерални консули, седем оглавяват дирекции в министерството.

За отзоваването на консулите е необходимо само решение на правителството, а връщането на посланиците става по предложение на правителството и с указ на президента.

"Трябва да имаме ясно политическо разграничаване от тази ситуация. Затова се надявам, че в началото на следващата година Народното събрание ще проведе дебат и ще се разграничи от ситуацията, ще даде ясната си политическа оценка, за да може наистина в България да се изгради една нова дипломатическа служба, която да не страда от зависимостите на миналото", заяви Младенов пред бТВ.

Той каза още, че се надява в началото на следващата година Народното събрание да проведе дебат и да се разграничи от ситуацията. За целта парламентарната група на ГЕРБ вече подготвя декларация.

Външният министър потвърди, че от обявените сътрудници на ДС само един е подал оставка. Това е генералният консул в Санкт Петербург Георги Михов, който е бил секретен сътрудник на Първо главно управление на ДС, а агентурният му псевдоним е Евгени.

Михов заема поста от февруари 2008 г., а преди това, от 2002 г. до 2006 г., е бил посланик във Виетнам.

"Въпросът не е само в индивидуалния акт, защото сред много от хората чиито имена бяха огласени има изключително качествени дипломати. Въпросът е, че нашата страна трябва да може веднъж завинаги да проведе този разговор със себе си и да даде политическа оценка на случвалото се и да каже, оттук нататък България няма да се свързва с това. Няма да се свързва с Мисия Лондон, със сиви костюми, с чадъри и с всичко това, което двадесет години влачим и това специално и само, защото нямаме сили да кажем – скъсваме връзката с него", коментира още Младенов.

Той съобщи, че премиерът Бойко Борисов има покана да присъства на церемонията по встъпването в длъжност на новия бразилски президент Дилма Русеф, която е от български произход.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996505
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031