Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2011 17:47 - СРС-та разгоряха отново скандала в митниците
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 710 Коментари: 0 Гласове:
4



След няколкомесечно затишие, скандалът между вътрешния министър Цветан Цветанов и директорът на митниците Ваньо Танов за борбата с контрабандата отново набира скорост. Днес соченият за близък до бившия служител на ДАНС и сочен за лидер на престъпната група "Октопод" Алексей Петров вестник "Галерия" разпространи аудиозаписи от три разговора, за които твърди, че са водени между Танов, финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Владислав Горанов.
От "Галерия се застраховаха, че нямат доказателства за автентичността на записите, които получили на флаш-памет анонимно в редакцията си. От анализ на казаното заключват, че записите са от май миналата година - в разгара на спора между директора на митниците и вътрешния министър. Те изпратиха записите и на прокуратурата, от обвинението заявиха, че материалите още не са пристигнали при тях.
През май Цветанов атакува работата на Танов като упрекна митниците, че са се превърнали във функция на "срастването на организираната престъпност, корупцията и политическите партии". Това стана повод за остър сблъсък между двамата, като се наложи и премиерът Бойко Борисов да извика засегнатите страни на помирителна среща. Тогава се появиха и слухове, че сблъсъкът цели рокади в ръководството на агенция "Митници", както и че има битка за овладяване на контрабандните канали, а засегнати фирми искат отстраняването на Танов или поне на неговия заместник Антоний Странджев. Няколко месеца по-късно Странджев, който отговаря именно за митническото разузнаване и контрабандата подаде оставка и все още няма назначен на неговия пост.

Разговорите, разпространени днес от "Галерия" са фокусирани именно върху тези въпроси. Основен акцент в тях е позицията на Танов по конфликта и разочарованието му, че не получава достатъчна подкрепа в борбата си за реформиране на митниците и с контрабандата. На няколко пъти, както Танов, така и финансовият министър и заместникът му, споменават, че знаят, че са подслушвани. Танов с приповдигнат тон критикува Цветанов и обяснява, че той не е прав в твърденията за недобра работа на митниците. В лаконичните си коментари пък Дянков основно хвали премиера, който е "умен, за разлика" от Цветанов и няма да се подведе. Горанов от своя страна призовава Танов да не влиза в открит конфликт с вътрешния министър, като дори си позволява да критикува прекия си началник Симеон Дянков, който по думите му е загубил авторитет пред премиера и не работи достатъчно.

Разговорите са водени именно след "помирителната" среща при премиера, която Симеон Дянков пропуска в последния момент и така Танов е оставен в ситуация сам да се защитава от атаките на Цветан Цветанов. Видимо ядосан от това, че е бил оставен без "гръб", Танов все пак докладва на финансовия министър (негов пряк началник) за срещата. "Нямам нерви", "нямам думи", "пука ми на жилетката", "повръща ми се", "той заблуждава премиера (Цветан Цветанов - бел. ред.), разказва Танов. И заявява, че няма нищо вярно в критиките към работата на ведомството му. Танов смята, че "целият проблем е заради две-три фирми, които аз ги натискам". И също споменава за искано отстраняване на неговия заместник Странджев. "Той ще си тръгне, но не е там проблемът – ще ми назначат един и аз ще стана пионката, те отдолу ще си го командват к"во да прави, кои фирми да обслужва".

Засега вътрешният министър не коментират темата. От МВР все още не са отговорили дали записите са автентични, бил ли е подслушван Танов и защо. Премиерът Бойко Борисов обяви пред Фокус, че се въздържа от коментар, защото няма ясен източник на информацията.

Стенограми от разговорите:

Първият разговор между Симеон Дянков и Ваньо Танов

Вторият разговор между Симеон Дянков и Ваньо Танов

Разговорът между Ваньо Танов и Владислав Горанов



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995323
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031