Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2011 09:46 - US конгресмен простреляна в главата на среща с избиратели
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 667 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 09.01.2011 09:48


Гейбриъл Гифърдс, член на камарата на представителите на Конгреса на САЩ бе простреляна в главата в събота по време на среща с избиратели в магазин в град Тусон, Аризона, съобщи Ройтерс.

Първоначално медиите съобщиха, че тя е починала, впоследствие беше уточнено, включително в официално изявление на американския президент Барак Обама, че е жива, но в критично състояние. В момента тя е подложена на операция в болницата в Тусон.

Лекар от болницата, цитиран от агенция "Ройтерс", заяви че е "много оптимистично настроен", че Гифърдс ще се възстанови от раните. "Тя е в критично състояние. Неврохирурзите приключиха своята част от операцията и мога да ви кажа, че към настоящия момент съм много оптимистично настроен за възстановяването й... тя реагира на команди", заяви д-р Питър Рий.

По думите му конгресменът има само една огнестрелна рана на главата и куршумът е преминал през мозъка й и е излязъл. Гифърдс е един от петимата пострадали, които са в критично състояние и следващите 24 часа ще са решаващи за способността й да се възстанови, добави Рий, цитиран от Си Ен Ен.

При стрелбата обаче са загинали други шестима души. Сред тях, по информация на NBC, е федералният съдия Джон Рол. Още 12 души са ранени, сред тях и 9-годишно момиченце, сочат последните данни.

Трагедията се случила след като неизвестен мъж открил огън с пистолет срещу група хора, събрали се около Гейбриъл Гифърдс, след което побягнал, като продължил да стреля безразборно в тълпата, уточнява Ройтерс. Източник на CNN твърди, че е чул 15-20 изстрела преди нападателят да бъде повален на земята от хората наоколо.

Полицията съобщава само, че става дума за 22-23-годишен бял мъж и че е открито оръжието на престъплението.

Изстрелът срещу 40-годишната Гифърдс е бил произведен почти от упор - от около 1.2 метра, поради което охраната не е имала време да реагира. По неофициални данни е загинал един член на нейния екип.

Барак Обама нарече случилото се "неописуема трагедия". "Все още не знаем всички отговори. Но знаем, че подобни безумни и ужасни актове на насилие нямат място в едно свободно общество", допълни президентът.  

Председателят на Камарата на представителите Джон Бонър заяви, че е "ужасен" от случилото се. "Нападение срещу всеки, който служи на обществото, е нападение срещу всички, които служат. Действия и заплахи за насилие срещу обществени служители нямат място в нашето общество", каза Бонър.


image

Гейбриъл Гифърдс и съпругът й Марк Кели.  image



Коя е Гейбриъл Гифърдс

40-годишната Гифърдс е демократ и трети мандат конгресмен във Вашингтон. Тя е има две деца и е съпруга на астронавта Марк Кели, на когото предстои полет с космическата совалка до Международната космическа станция.

Гифърдс спечели изборите през ноември 2010г. в изключително оспорвана битка с кандидат, подкрепян от движението "Чаено парти". Тя е и един от тримата конгресмени, които съобщиха за вандализъм срещу техни офиси през март след гласуването на здравната реформа.

Тя бе председател на подкомисията на Конгреса по въпросите на космическите изследвания и авиацията и членува в комисиите по наука и технологии и в тази по въпросите на отбраната.

Гифърдс е участвала среща в магазин "Сейфуей" от кампанията "Конгресът на вашия ъгъл" - събирания с избирателите, на които те имат възможност директно да разговарят със своите представители.

Като конгресмен тя е активна по въпросите на имигрантската реформа, отбраната, изследванията със стволови клетки и алтернативните енероизточници.

Преди да стане конгресмен във Вашингтон през 2006г. тя бе представител в Конгреса на щата Аризона между 2000 и 2005г., където ръководеше семейния бизнес с продажба на автомобили и гуми.

Джеф Роджърс, председател на местната структура на демократите, заяви пред Би Би Си, че Гифърдс е "изгряваща звезда" в партията с надежди да спечели мястото на сенатор от щата Аризона.



Последните заплахи срещу конгресмени

Според полицията във Вашингтон американските конгресмени непрекъснато получават заплахи по телефона, електронната поща и в писма. Много от тези заплахи се разследват и са повод за повдигане на криминални обвинения.

Март 2010г. - мъж от Пенсилвания беше арестуван и обвинен в заплахи за убийство на конгресмена от Вирджиния Ерик Кантор, който тогава бе вторият по важност представител на републиканците в долната камара на Конгреса. Норман ЛеБун първоначално бе обявен за негоден да се изправи пред съда, но след това се призна за виновен по две обвинения и трябва да научи присъдата си през февруари тази година.

Април 2010г. - мъж от Сан Франсиско бе арестуван и обвинен в отправяне на заплахи, обиди и нападки в телефонни позвънявания до тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси. Това се е случило по време дебата за здравната реформа, която все пак започна, но във вид, окастрен спрямо първоначалните амбициозни планове на президента Обама. Грегъри Лий Джусти бе обвинен в отправянето на 48 заплашителни позвънявания до офиса на Пелоси. През септември той се призна за виновен и осъден на 21 месеца затвор.

Април 2010г. - мъж от Вашингтон бе арестуван и обвинен в заплахи за убийство срещу сенатора демократ Пат Мъри заради нейната подкрепа за здравната реформа. Чарлз Уилсън бе обвинен, че е изпращал заплахите с гласова поща до кабинета й. През юли той се призна за виновен и през октомври бе осъден на година затвор и три години условно след освобождаването. /Дневник




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031714
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930