Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 14:58 - Големите банки: Ще растат и икономиките, и пропастите между тях
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1



В края на миналата година няколко от водещите световни банки направиха прогнози за 2011 г., обединени от агенция "Ройтерс".

"Сосиете женерал"

"Направили сме съвсем скромно преразглеждане на прогнозите ни за 2011 г., така че сценарият ни за затруднено възстановяване остава на дневен ред. По-богатите компании имат пари да назначават и инвестират, но остават предпазливи. Натискът на инфлацията е в няколко нововъзникващи икономики, но значително намаленото производство овладява натиска на инфлацията в развитите.

Централната банка на Япония и Федералният резерв в САЩ ще продължат с печатането на пари, а ЕЦБ ще забави спирането на операциите си по изкупуване на държавни облигации на закъсали страни от еврозоната. В развиващите се азиатски икономики може да има изкушения за девалвиране на националните валути.

"Голдман Сакс"

"Очакваме глобалният БВП да се повиши с 4.6% през 2011г. и с 4.8% през 2012 г. Въпреки относителния ни оптимизъм за БВП прогнозираме средна инфлация. Комбинацията от силен растеж и умерена инфлация отразява възгледа ни, че има значителен свободен капацитет в световен мащаб. Тук обаче има значителни разлики между държавите - в развитите тя няма да е значителна, но при развиващите се вероятно ще е по-висока от средните очаквания.

Общият ни сценарий е положителен, но не и без рискове - най-вече свързани с фискални проблеми в Европа. И най-малкото покачване на политическия риск ще отблъсква инвеститори.

Ю Би Ес

"Общо взето, световната икономика върви към възстановяване. След годишен ръст от 4.1% през 2010 г. очакваме той да намалее до 3.7% през 2011 г. и 3.8% догодина. Сред развитите икономики най-много ще се забави Япония - от 3.5% през миналата година на 1.4% през тази. Но същото може да се наблюдава и в някои възникващи икономики, където очакваме спад от 6.2% през 2010 на 5.6% през 2011 г. и стабилизиране на 5.7% догодина.

Едва ли ще намалее много излишният капацитет, натрупан по време на рецесията. Причините са в остатъчния ефект от кредитната криза, в корекцията на балансите и в поскъпването на основни суровини. Относително високата безработицата и потиснатото производство ще изчезват много бавно.

Бенк оф Америка - "Мерил Линч"

Двигател на много икономически, политически и пазарни явления през 2011 г. ще бъде отварящата се пропаст между развити и възникващи икономики. Докато във възникващите пазари нещата изглеждат позитивни, в Голямата тройка (САЩ, Япония, ЕС) банковата и имотната кризи отвориха голяма и трайна дупка в производството. Очакваме сдържан растеж през 2011 г., като при развиващите се страни той ще ги предпазва от прегряване на икономиките, а в Голямата тройка - бавно излекуване на отворените рани.

Ще се усили разликата и при инфлацията с отделни горещи точки в развиващите се пазари и действителна (в Япония) или много вероятна (САЩ и еврозоната) дефлация. Монетарната политика в развиващите се ще продължи да бъде по-свободна, докато в Голямата тройка ще има големи бюджетни дефицити. Инвестиционните потоци ще се насочват към развиващите се пазари и на някои места там може да се надуят балони, включително на суровините и активите. Допълнителен риск носят прибързаното спиране на държавната подкрепа и напрежението в търговията и стойността на валутите.

Дойче банк

През 2010 г. глобалната икономика се върна към умерен растеж на ниво малко над средните очаквания. Очакваме и тази година ръстът да е от порядъка на 4% и малко по-голям догодина. Виждаме комбинация от две съвършено различни картини. Първата е на икономики, силно ударени от спукването на имотните балони и от кризата с държавните им дългове. Втората е на страни, косвено и по-умерено пострадали от спада на глобалната активност.

В първата група са предимно САЩ и повечето страни от Европа, където с мъка и доста бавно ще се затваря отворилата се дупка. Във втората са развиващи се пазари, които не се забавиха толкова и ще нарастват по-бързо в бъдеще. Инфлацията се събуди и очакваме да е доста ниска в САЩ, Япония и ЕС и средно около или над 6% в развиващите се икономики.

Двата основни риска са по линия на кризата с държавните дългове в Европа (ако не се предприемат още мерки за успокояване на пазарите) и на висока инфлация в развиващите се пазари (ако не се наложат по-сурови монетарни ограничения).

"Барклис"


Комбинацията от устойчиво икономическо възстановяване и по-разхлабени монетарни политики представлява необичайно подходяща среда за работа с рискови активи. Основната ни препоръка е да се държат дълги позиции в акции от развитите и развиващите се пазари. Обстановката е добра за работа със суровини и кредити, макар че възвращаемостта при кредитирането ще бъде помрачена от, общо взето, високи лихвени равнища. Ще продължим да намаляваме участието си при държавните облигации.

Препоръчителна е значителна степен на предпазливост в търговията и затова ще даваме съвети за 3-месечен, а не както досега за 12-месечен хоризонт.

Проблемите с държавните дългове далеч не са решени, но макар в Европа дълговата криза да продължи да създава нестабилност, тя едва ли ще спре възстановяването на икономиките и финансовите пазари.

"Морган Стенли"

Измъкването от модела на небалансираната преди кризата глобална икономика е предварително условие за превръщане на сегашното възстановяване в устойчива тенденция в следващите години. Окуражени сме, че виждаме намаляване на външните дисбаланси, тъй като много държави с излишък преминават от експортно ориентиран растеж към такъв, основан на вътрешно потребление, а много страни с дефицит се движат в обратната посока.

В този процес централните банки на САЩ, Япония и ЕС вероятно ще продължат с ексапнзионистичната си политика и ще подкрепят продължаващата рефлация на глобалната икономика и финансовите пазари. Много централни банки в развиващите се пазари вероятно ще вдигнат лихвите, но не особено агресивно.

Правителствата с големи дългове ще трябва да помирят някак с ограничените си ресурси интересите на кредиторите си и на избирателите си. Всеки намира сам подходящия подход, но продължаваме да смятаме за основен риск разрастването на дълговата криза


Тагове:   прогноза,   банки,   БВП,   икономика,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998041
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031