Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2011 12:44 - Скандал в Турция със сериал за Сюлейман Великолепни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 3349 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 12.01.2011 12:44


Стотици турци излязоха на улицата в няколко града да демонстрират, а десетки хиляди други протестираха с писма до медийния регулатор след излъчването на първата серия от историческия телевизионен сериал "Великолепният век". В него един от легендарните султани - Сюлейман І (наричан още Великолепни и Законотворец), е представен - според недоволните - като любител на алкохола и жените.

Облечени в униформи на еничари и изпълняващи музика от времената на Османската империя, стотина души се събраха пред сграда на канала Show TV. На протеста в истанбулския квартал "Левент" някои от участниците скандираха "Аллах акбар", късаха плакати и замеряха с яйца входа и билбордовете на сериала.

Част от тях бяха представители на Фондацията "Млади анадолци", която се прочу по Коледа с това ,че протестира срещу новогодишните празненства, като "заколи" кукла на Дядо Коледа.

"Великолепният век" ("Muhteşem Yьzyıl") разказва за легендарната любов на Сюлейман с Роксолана (известна още като Хурем и Рушем - "Сияеща") - Александра Лисовска, или Анастася "Настя" Лисовска, дъщеря на руски православен свещеник, майка на престолонаследника Селим и погребана заедно с мъжа си в Истанбул. Сценаристите показват владетелят на империята в нейния апогей между 1520 до 1566 г. и халиф на исляма как пие алкохол.

"Султан Сюлейман е бил справедлив и морален през целия си живот. Да го показват като мъж със слабост към алкохола и жените е много неприятно", споделя пред "Ройтерс" 55-годишният Абдулах Демир, един от протестиралите в неделя. "Това е провокация - да караш хората да смятат, че е нормално да правиш секс и да пиеш."

Според телевизионния канал CNN Turk над 75 хиляди протестни писма са получени във Върховния съвет за радио и телевизия след излъчването на първия епизод на 5 януари. Съветът редовно забранява или замразява излъчването на телевизионни програми, смятани за неморални или по политически причини, но още не се е произнесъл за "Великолепният век", посочва "Ройтерс".

Вицепремиерът Бюлент Арънч каза миналата седмица, че правителството ще предприеме "необходимите мерки" срещу сериала, който по думите му го "натъжил и притеснил", но не уточни за какво става дума.

"600 години османска история не са се създавали в харема", добави Суат Кълъч, зам.-председател на парламентарната група на управляващата партия. Представители на неправителствени организации се събраха при мавзолея на Сюлейман пред джамията "Сюлеймание", където четоха пасажи от Корана и приеха декларация, осъждаща сериала като "сепаратистки". В същото време около 60 души препречиха за 10 минути истанбулски булевард и скандираха "Не сме били разделени 1000 години, няма да ни разделите и днес" и "Едно знаме, една държава, всички мюсюлмани са братя".

На всички протести присъстваше полиция, която не се намеси.

Медиите подеха темата и я коментират в по-широката рамка на това какво е позволено в една истинска демокрация. Звездата Ахмет Кекеч призова онези, на които сериалът не се харесва, просто да не го гледат. Според него това е интерпретация на режисьора, а не екранизация на историческата действителност. "Лично аз ще оценявам сериала според качествата му и не вярвам той да накърни паметта за Сюлейман Великолепни", заяви Кекеч, цитиран от в."Заман".

Други сравняват реакцията с тази през 2008г. срещу документалния филм "Мустафа", който според тях обиждал името на основателя на модерна Турция Мустафа Кемал Ататюрк. Критикът Гюлай Гьоктюрк коментира, че е нормално да има такива, които не харесват нещо, но е ненормално протестът им да преминава в призиви за забрана на произведения на изкуството.

Юсуф Каплан от "Йени Шафак" обаче посочва, че дори чужденци като унгарците уважават Сюлейман и са му издигнали паметник, докато "Великолепният век" подстрекавал към "масово самоубийство на обществото и е направен само за печелене на пари за сметка на неуважението към фигури от турската история".

Трети казват, че става дума за поредната турска "сапунена опера", в която демонстрираният хедонизъм е нападан от потомци на султанската династия и членове на управляващата ислямистка Партия на справедливостта и развитието.

Критиките обаче са дори за това, че в сцените от харема на султана жените носели "прекалено западни облекла", че някои исторически събития са пресъздадени невярно и че има слухове за отпаднали от сценария хомосексуални сцени (което авторите отричат).

Сценаристът Мерал Окай обяснява, че "това не е документален филм за ученици" и че османските султани са имали харем и няколко жени "и не са се размножавали с опрашване".

Коментар във най-влиятелния вестник "Хюриет" използва сблъсъка около "Великолепният век", за да повдигне въпроса за отношението на мюсюлманите към светската либерална демокрация. В него се казва, че, изглежда, традиционалистите смятат, че Сюлейман Великолепни е бил "някакво свръхчовешко създание, което се е възпроизвеждало без контакти с другия пол - един асексуален мъж, мислещ ден и нощ за проблемите на държавата и преподаващ в харема харвардско образование".

В текста се цитира коментар от 9 януари във в. "Йени Шафак" на проф. Хайретин Караман - един от най-уважаваните специалисти по ислямско право. В "Секуларизация и дегенерация" той казва:

"Хората, интерпретиращи религията, спорят как светската либерална демокрация може да върви ръка в ръка с исляма. Някои от тях казват: Не може да има хармония и помирение между двете - ако едното съществува, другото не може - поне на практика. Без да се промени непроменимото в исляма, той не може да бъде в хармония с либералната светска демокрация. Поради това, ако правоверните са принудени да живеят в такъв ред, те ще съхранят вярата си и възгледите си и ще практикуват в рамките на възможното. Аз съм такъв.
В същото време има група (ислямски модернисти), казващи, че ислямът не е нищо повече от вяра, религиозни практики и етика. В други сфери религиозните принципи не са задължителни непрекъснато. Благочестието в политиката, правото, икономиката, обществените, вътрешните и гражданските дела следват изискванията на модерните времена (либералната светска демокрация) и ислямът не е пречка за това".

Професорът очевидно не вижда примирие между исляма и демокрацията, но пък, от друга страна, изтъква, че ислямските модернисти са факт, пише "Хюриет", а протестиращите срещу "Великолепният век" трябва да решат от чия страна са. "В същото време да припомним, че един от стожерите на либералната демокрация е правото да си мислиш свободно."

Видео от "Великолепният век" с (български субтитри) можете да видите тук.

http://www.dnevnik.bg/sviat/2011/01/11/1023405_skandal_v_turciia_sus_serial_za_sjuleiman_velikolepni/

 




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041729
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930