Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2011 17:02 - Стачка на железничарите след десетина дни
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 501 Коментари: 0 Гласове:
0



Железничарските синдикати започват от петък преговори с ръководството на "Български държавни железници" и Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) за минимално транспортно обслужване. Така планираната ефективна национална стачка на железничарите ще бъде законна, простиращите няма да загубят работата си и ще се подсигурят най-важните жп линии. По закон преговорите са в рамките на 10 дни.

Това обясни за Mediapool Петър Бунев, председател на железничарския синдикат. Той участва в провелата се в четвъртък среща между синдикатите, социалният министър Тотю Младенов и транспортният министър Александър Цветков заради финансовите проблеми на железницата, планираните съкращения и недоволството на работниците. На срещата не се е появил финансовият министър Симеон Дянков, въпреки поетия ангажимент.

Александър Цветков съобщи, че още в петък ще назначи междуведомствена работна група по проблемите на БДЖ и НКЖИ. Социалният министър Тотю Младенов каза, че до 15 февруари групата трябва да подготви оздравителен план за двете дружества.

Тя ще се занимава с инвестиционната програма на двете компании. Ще подготви и социален пакет във връзка с оптимизацията на персонала на компаниите с идеята за съкратените да има програми за преквалификация и пренасочване към реални дружества.

До 15 февруари няма да има съкращения в БДЖ, а в НКЖИ няма да се съкращава експлоатационен персонал, а само администрация, заяви министърът. Той прогнозира, че тази година НКЖИ ще излезе на печалба, а за БДЖ се очаква положителният финансов резултат да бъде постигнат в обозримо бъдеще.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че до 15 февруари двата синдиката запазват действията, които са започнали. Искаме да видим гаранции, иначе ефективни стачни действия, когато решат двата синдиката, са съвсем възможни, каза Димитров.

От КНСБ съобщиха, че през последните три години в БДЖ и НКЖИ са съкратени над 5000 души. До 2014 г., по данни на синдикатите, трябва да бъдат освободени 2800 души от БДЖ, а в НКЖИ – 3970. Според синдикатите двете компании не са в завидно финансово състояние, а БДЖ вече е в състояние на фактическа несъстоятелност.

Според Цветков дружеството било в състояние на неплатежоспособност още през 2009 г.. Единственият му шанс е финансовото стабилизиране чрез преструктуриране с подкрепата на Световната банка, за което има подписан меморандум с финансовата институция. Най-рано през май банката ще отпусне заем от 460 млн. лева на БДЖ, а през това време финансовото министерство се ангажира да даде до 250 млн. лева – колкото е позволената държавна помощ от Европейската комисия. Все още няма отговор от ведомството на Дянков кога и колко пари ще преведе на фалиралата компания.

През последните осем години БДЖ е натрупала над 200 млн. лева загуби и драматично е надскочила възможностите си за вземане на кредити, каза министърът. Вноските по заема за закупуването на новите мотриси "Дезиро" от германската банка KfW са просрочени със 180 дни, каза Бунев.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13036085
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930