Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.01.2011 13:29 - 100 години от рождението на феноменът Ванга
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1371 Коментари: 0 Гласове:
6



“Тази дарба ми е дадена от Бога. Той ми взе очите, но ми даде други, с които да виждам невидимото. Вместо на мен да помагат, аз да помагам на страдащите.”

image

Това казваше петричката пророчица Ванга, която посвети живота си в служба на хората. Беше им надежда, упование, пише съботния "24 часа".

Тази година се навършват 100 г. от рождението й. Има спорове дали е родена на 31 януари, както казват нейни близки, или на 3 октомври, както е записана в регистрите. Безспорно е обаче, че феноменът Ванга приживе се превърна в легенда и мит. Възвисявана, обичана, обявена за светица с необикновената си житейска драма и уникалната си дарба да общува с невидимото.

Живя скромно и земно и това бе голямото й послание към хората. Отнесе със себе си неразгаданата тайна, остави за живите безценните си съвети.

Родена е през 1911 г. в Струмица, днешна Македония. Майка й умира, когато тя е на 3 г., а по-късно баща й Панде Сурчев се жени втори път.

На 12-годишна възраст Ванга загубила зрението си при силна буря и торнадо, което я изхвърля на километър в гората.

Три години живее в дом за слепи деца в Земун. Когато навършила 18 г., след смъртта на втората си майка, се прибира вкъщи, за да се грижи за двамата си по-малки братя Томе и Васил и сестра си Любка.

Фамилията живее в мизерия и бедност, с къртовски труд изкарва прехраната си.

Братята и баща й били ратаи и овчари, а Ванга и Любка поддържали къщата. Тогава комшии и деца от махалата откриват дарбата й да вижда невидимото и необичайните й способности бързо се разнасят от уста на уста. През 1940 г. на 54 г. починал Панде и 4-те деца останали кръгли сираци. Братята били мобилизирани във войската, а двете сестри заживели сами.

В началото на 1942 г. Ванга се запознала с бъдещия си съпруг, който служил в XIV полк - Димитър Гущеров, от петричкото с. Крънджилица. Той разбрал за дарбата на младата жена и отишъл за съвет при нея. Още преди да разкаже какво му тежи на сърцето, Ванга познала, че брат му е убит, но дала съвет да не отмъщава на убийците. Димитър бил смаян от казаното от Ванга и после още няколко пъти ходил при нея.

През април й поискал ръката и пристигнал пред родната й къща с каруца, за да я вземе за жена. Ванга и Любка се качили и поели към Петрич, оставяйки завинаги заключен бащиния дом.

На 10 май 1942 г. Ванга се омъжила за Димитър Гущеров и заедно със сестра си заживели в неговата малка стара къщичка.

Няколко години по-късно мъжът й се разболял и след дълго залежаване починал през 1962 г. едва на 42 г. През това време пред къщата им на ул. “Опълченска” в Петрич денонощно се тълпели хора с проблеми. Ванга не връщала никого, а славата й на феноменална гадателка обикаляла страната. На 3 октомври 1967 г. към кметството в Петрич се разкрива специално заради нея отдел “Сугестология”. Назначени на държавна работа са: Ванга с 230 лв. заплата и служители, които въдворяват ред пред вратата й, да записват желаещите и събират таксите.

През 70-те Ванга открива необичайната енергия и зареждаща сила на местността Рупите в подножието на Кожух планина. Там построява малка къщичка и всеки ден пътува, за да приема нуждаещи се хора. В последните години преди смъртта си окончателно заживява на Рупите. По нейна идея в началото на 90-те години започва да се строи храм “Св. Петка”, открит през 1994 г. Две години по-късно, на 11 август, Ванга умира в столична болница.

Започват скандали за наследството, оспорване на завещанието й от 1984 г., развихрят се атаките срещу каноничността на “Св. Петка”. Днес е останало непреходното - силата на Ванга да дава надежда на вярващите дори и след смъртта си.

Приживе пророчицата не обичала да говори за рождения си ден. През 1911 г. Струмица е в Османската империя и архивите с актовете за раждане са изчезнали. Нямало документ оттогава, който да доказва точната дата. Нейни близки си спомнят, че тя е получавала поздравителни картички за 31 януари. Роднините й също са на мнение, че е родена под зодията Водолей. От фондацията обаче твърдят, че преди години категорично са изчистили споровете и е записана датата 3 октомври.
 

Нешка Робева: Страдаше от това, което се случва в България

- Г-жо Робева, вие бяхте сред най-близките хора до леля Ванга. Какво бе тя за вас?

- За мен леля Ванга е сборният образ на майката. Майка на българския народ, учител и божи дар за страната ни. От многото години, в които съм общувала с нея, съм усетила майчинското й чувство към всеки, дошъл при нея. Посрещаше със състрадание, желание да помогне. Отиде си обаче с голямата болка от това, което става в страната ни.

- Какво я мъчеше в последните й дни?

- След демократичните промени тя вярваше, че България ще се оправи за 4-5 г. Направихме обаче грешки и това я обезкуражи. Казваше: “Ке страдаме, оти сме безверници.” Видя, че народът ни, подтикнат от политиците, се разедини.

- Кое у нея ви е впечатлявало най-много?

- Всеки път, когато се виждахме, се впечатлявах от поведението й, начина на говорене. Помня всяка наша среща, но най-силен отпечатък остави у мен моментът, когато ми поръча да кръстя детето си, посочи ми мястото и кръстницата. Тя ме щадеше, колкото нескромно да звучи - тя ме обичаше.

- Кога бе първата ви среща?

- През 1973 г. преди световното в Ротердам, когато още бях състезателка. Познас какво ще бъде облечен ансамбълът, позна дори класацията. Каза ми, че вижда Голямата порта, което за нея бе Русия. Видя, че Красимира Филипова е със силни болки.

Втората ни среща бе 11 г. по-късно, след това вече често се виждахме. Не съм я питала кой знае какво. Работехме усилено на тренировки, но исках да знам какво още трябва да направим за успех. Казвала ми е да обличаме примерно екипи с цвета на небето, да внимаваме с червения цвят. Помагала ми е със съвети при травми на децата.

- Коя заръка помните?

- Да се молим Бог да помага и да пощади света. Най-много обаче я тормозеше алчността. “Обичайте се, не се мразете и не си завиждайте”, бяха най-честите й заръки. Спазвам ги, защото от работа не ми остава време да мразя. Не съм я послушала, когато ми каза да не се бъркам в политиката. “Нешка, владика или папа в пола видяла ли си”, често ме питаше. Не я послушах и всеки път, когато се набърквах в политиката, съм получавала шамари. Не изпълних и едно нейно желание. Преди години ми каза да взема Библията и да отида при нея. Аз трябваше да я чета на глас, а тя да ми я тълкува. Тогава бях много заета и не отидох.

- Правила ли е пред вас политически коментари?

- Няколко пъти ме е питала за Албания, което за мен бе странно. Обяснявала съм й това, което знам за тази страна, а тя ми казваше: “Няма да има такава държава.” Често съм слушала от нея: “Имам много неща да кажа, но няма да ме разберат.” Споделяше, че нажена може да се каже тайна, ако е без очи, уши и уста.

- Усещала ли е смъртта си?

- Преди да тръгна за олимпиадата в Атланта през август 1996 г., бяхме при нея група приятели. На тръгване ни каза: “Милите ми приятели, на кого ви оставям, Господи.” Когато се върнах от олимпиадата, на летището ми казаха, че е в болница. Отидох при нея и й занесох подарък, а тя почина след няколко часа.

- Доста спекулации се появиха след смъртта й, имаше скандали с имотите.

- Типично човешка черта, за да не кажа българска. Ванга винаги ще е любопитна за хората. Липсата на морал води до спекулации с името й. Потресена съм от много писания, на които, като видя заглавията и не чета текста. Ровят се в личния й живот, без да зачитат паметта й.

 

КАКВО И НА КОГО ПРЕДСКАЗА

Предсказанията на Ванга за обществено-политическите процеси в света, които се появиха след смъртта й, са доста спорни. Нейни близки твърдят, че тя рядко е правила такива предсказания, повече се е концентрирала върху личните тревоги на хората.

Коментарите й за бъдещото развитие на света са били общи и по-скоро пожелателни какви хора трябва да бъдем, за да се развива обществото към по-добро.

Въпреки това се твърди, че е предсказала началото на Втората световна война, а при лична среща с цар Борис III му е казала да запомни числото 28. После се оказва, че той умира на тази дата.

Била “видяла” размириците в Ливан, за които е разказала на ливански гражданин. Изпитвала е огромно уважение и е познала изборната победа на Индира Ганди и последвалата й смърт. 20 г. преди потъването на руската подводница “Курск” е предупредила за това. 44-ият президент на САЩ ще е чернокож, казала Ванга преди години и се оказала права. Очаквала е и атентатът срещу кулите близнаци в Ню Йорк. Предупредила е свои роднини да не строят къща в Скопие, защото градът ще се срине от земетресение.

Много по-достоверни са обаче срещите и думите й пред известни личности и общественици. Знае се, че се е срещала с Тодор Живков, а дъщеря му Людмила в последните години от живота си е била редовна гостенка.

Руският актьор Вячеслав Тихонов, писателите Леонид Леонов и Юлиян Семьонов, художникът Светослав Рьорих също са идвали в къщата й на Рупите. Народната лечителка Людмила Ким от Чечения търси изцеление на болния си син при Ванга и е сред честите посетителки и до днес на Рупите. Президентът на Калмикия и на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов и сега не пропуска при всяко идване у нас да запали свещ на Рупите. На него Ванга му предсказала, че ще стане президент на двата поста, къде точно да търсят в Калмикия нефт, както и лични събития за семейството му. Често Илюмжинов е идвал при Ванга, за да поговорят за живота като приятели.

Д-р Константин Тренчев, Светлин Русев, Нешка Робева, Любомир Левчев, Дамян Дамянов и Надежда Захариева, Венко Марковски, Борис Годжунов, Емил Кюлев са част от известните имена у нас, които Ванга е приемала и с които е разговаряла с удоволствие.


Малката къща на Рупите заключена 15 г.

Близо 15 г. след смъртта на Ванга къщата й в Рупите стои запечатана и предизвиква недоумение у стотиците посетители на храмовия комплекс. Според волята на пророчицата къщата трябва да се стопанисва от фондация “Ванга”. Вещите в нея пък са собственост на държавата. Така лепенките на вратата, поставени от финансовото министерство преди 15 г., стоят непокътнати.

“Допреди време имаше оправдание за заключения дом на Ванга. Племенницата й Красимира водеше дела и оспорваше завещанието. Делата обаче приключиха преди 8 г., като съдът отхвърли иска й. Толкова време мина, а къщата не може да се отвори”, каза управителят на фондация “Ванга” Иван Драмов.

През тези години фондацията е успяла само да подмени керемидите, защото старите били изпочупени. Имало течове, а всичко вътре било мухлясало.

Очаква се до дни комисия от областната управа в Благоевград и регионалния музей да отвори къщата.

Там трябва да се опишат всички вещи, като музейните специалисти преценят кои от тях са ценни и могат да се експонират отново.

“Имаме заделени средства, чакаме комисията да опише и изнесе вещите на склад, за да започнем ремонт”, допълни шефът на фондацията. Манастирският комплекс край “Св. Петка” е почти готов. Предстои да се изографисат стените на залата за кръщенета и венчавки.

Пространството пред огромния 30-метров мраморен кръст на хълма край комплекса продължава да се облагородява. Подравняваме терена отпред и затова мястото на кръста още не е отворено за желаещи да се изкачат по стълбите му, допълниха от фондацията.

“Паркът на площ около 180 дка непрекъснато се дозалесява с храсти и дръвчета. Прекарана е около 2500 м подземна канализация за поливане. Продължаваме да работим, за да превърнем района в тихо и спокойно място за смирение и размисъл. Местността е с особено енергийно поле и желанието ни е наоколо да няма шумотевици, заведения, хотели, за да си почиват идващите хора”, обясни управителят на комплекса Серафим Иванов.

Проектира се огромен паметник на Ванга в цял ръст, който ще се постави до гроба на пророчицата.

Всички предстоящи дейности на Рупите ще се финансират от едноименната фондация, където постъпват даренията. (24часа)



СЪВЕТИТЕ Й

- Не се карайте, обичайте се, защото всички сте деца мои.

- Не искайте много - не можете да му платите цената.

- Не е важно какъв си - важно е да си добър човек.

- Алчността да изчезне от земята! Народът да не е егоист и да завижда.

- Не е нужно да трупаме богатства, на земята има слънце и блага за всеки.

- Ке дойде ден - водата ке е по-скъпа от златото.

- България ке се оправи.




Гласувай:
6


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12995202
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031