Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2011 13:05 - Станимир Илчев поиска помощ от ЕС за преструктуриране на българските спецслужби
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1066 Коментари: 1 Гласове:
2



Евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев от НДСВ поиска помощ от европейските институции за преструктуриране на българските спецслужби. Късно вечерта в понеделник при откриването на месечната сесия на Европейския парламент в Страсбург Илчев заяви, че "в България расте тревогата от увеличаващото се използване на специални разузнавателни средства, назрява и страхова психоза от подслушване".

"Усещането на българските граждани е, че институциите не работят добре и че брутално се нарушават човешки права - без борбата с престъпността да е станала по-ефективна", посочи Станимир Илчев, цитиран от БНР.

Илиана Иванова от ГЕРБ заяви от своя страна, че в основата на скандала с разпространените записи от телефонни разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов са хора, които имат интерес от срастването на престъпността с държавата.

Илчев разказа пред евродепутатите, че и министър-председателят на България вече е сред участниците в подслушан разговор с компрометиращо съдържание и заключи, че като нова страна членка на Евросъюза, България се нуждае от съдействие, за да преструктурира специалните си служби.

Източникът на подслушаните разговори е с неясен произход, остава анонимен, никой не поема отговорност за разпространението им, каза Илиана Иванова. Тя обясни пред евродепутатите, че в основата на скандала са волята за реформи и недопускането на влияние от страна на бившата Държавна сигурност, както и предстоящите президентски и местни избори.

"Кръговете, които покровителстваха срастването на престъпността с държавата и се облагодетелстваха от него, сега търсят реванш за засегнатите си интереси", обяви Иванова.

Тя посочи още, че България е правова държава, че СРС-та у нас се използват само в рамките на закона и че въпреки тези опити за насаждане на недоволство от управлението, правителството няма да допусне нелегитимни интереси да пречат на борбата му с престъпността. 

Евродепутът от БСП Ивайло Калфин коментира от своя страна, че евродепутатите определят скандала в България като "изключително неприятен". Той съобщи пред агенция "Фокус", че европейските институции наблюдават какво става у нас и си правят изводи за състоянието на страната и способността на правителството да управлява.

"Ние сме запознали Групата на социалистите не само с повсеместното използване на подслушване в България, което няма никакъв ефект в съда след това и не може да се каже, че е част от борбата с престъпността, но и за последния скандал с изтекла информация", каза Калфин.

По думите му интересът към темата с подслушването у нас е много голям.

"Ние трябва добре да запомним какви са европейските критерии, изисквания, ценности и да се опитаме България да върви в посока към тях. Много пъти го повторихме от Групата на социалистите – че България върви в обратна посока не само в областта на икономиката, но и в областта на ценностите и начина, по който управлението си поставя цели", каза още Калфин.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. bowman - ...
18.01.2011 16:45
интересно какво е очаквал като отговор на иаскането си...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12980029
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031