Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2011 21:44 - Китай откраднал стелт-технологията от американски F-117
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1999 Коментари: 0 Гласове:
0



Китайският невидим изтребител J-20 е създаден, като е използвана взаимствана от САЩ технология. Това пише в понеделник АП, като се позовава на балкански военни специалисти. Така агенцията лансира нова версия за разработения от Китай изтребител от пето поколение тип "стелт".

Китайските инженери получили достъп до американската технология през март 1999 г., когато в хода на операцията на НАТО срещу Югославия бе свален изтребител F-117 Nighthawk, твърди агенцията.

Самолетите F-117 бяха първите, създадени по технологията "стелт", която ги прави почти невидими за радарите. Но югославската ПВО все пак успя да свали такъв самолет. Отломките от машината се пръснаха на голяма територия в селска местност, а селяните ги разнесоха по къщите като сувенири. Някои от парчетата от разбития самолет имаха размерите на лека кола.

"Нашето разузнаване докладва на китайските агенти, които обиколиха района на падането на F-117, изкупувайки от селяните останките", разказва адмирал Давор Домазет-Лосо, който по това време е началник на генщаба на хърватската армия. "Предполагаме, че китайците използваха тези материали, за да проучат секретната технология "стелт" и да я копират", твърди адмиралът.

Високопоставен сръбски военен признава пред АП, че някои от отломките са били купени от местни хора от "някакви чужди военни аташета".

Други останки от самолета като лявото крило с емблемата на американските ВВС, фарът в пилотската кабина, креслото за катапултиране, пилотската каска и радиостанцията са изложени в Музея на авиацията в Белград. "Не знам какво се е случило с останалите части от самолета. Преди ни посещаваха много делегации, включително китайска, руска, американска, но никой не изрази желание да вземе нещо", казва зам.-директорът на музея Зоран Миличевич.

Военният консултант Зоран Кусовач, работещ в Рим, заяви, че при президента Слободан Милошевич ръководството на Югославия редовно е споделяло придобитата западна военна техника с китайските и руските съюзници. "Сваленият F-117 беше най-ценната плячка както за руснаците, така и за китайците", казва Кусовач.

Възможно е при разработката на изтребителя от пето поколение Т-50, който извърши първия си полет на 29 януари 2010 г., руснаците също да са ползвали тайните на сваления Nighthawk, предполагат източниците пред агенцията.

Представител на американските ВВС казва, че в неговата служба не знаят да има връзка между свалянето на F-117 през 1999 г. и появата на китайския J-20 през 2010 г. Но и този коментар военният прави, пожелавайки да остане анонимен, защото темата засяга секретна област. АП не успява да получи коментар от китайското военно министерство.

"Предположението на хърватския адмирал е напълно логично и не трябва да се игнорира", казва експертът по ВВС на Китай в Тамканския университет в Тайван Александър Хуан. "Няма по-надежден източник за разработката на защитата от радиоприхващане на J-20", отбелязва експертът.

"Сърбите и китайците си разменяха разузнавателни сведения. Твърде е възможно сърбите да са споделили с китайците какво са изучили от отломките на F-117. Много е вероятно парчета от самолета да са отнесени в Китай", съгласен е и ръководителят на програмата за сигурност на Азия в Кралския институт на обединените сили в Лондон Александър Нейл.

Китайците се занимават активно с промишлен шпионаж в Западна Европа и САЩ, където администрацията на свой ред налага тежки наказания на заловените шпиони, коментира АП.

Според западни дипломати по време на нападението на НАТО разузнавателният център на китайците в Югославия се е намирал на територията на китайското посолство в Белград. През май посолството бе сринато от американски бомбардировки като загинаха трима души. Според официалната информация въздушният удар е бил нанесен по грешка.

Китайският невидим многоцелеви изтребител от пето поколение J-20 извърши единственият си демонстрационен полет на 11 януари 2011 г., като показа значителен напредък в развитието на военните технологии.

Въпреки че до въвеждането му в експлоатация остават осем-девет години, вероятно той ще може да съперничи на най-съвременния американски изтребител F-22 Raptor, наследник на F-117 Nighthawk и единствен невидим самолет, който в момента се намира във въоръжение, коментира още АП.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035637
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930