Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2011 20:15 - Азербайджан може да се откаже от "Набуко"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 713 Коментари: 0 Гласове:
1



Азербайджан ще даде съгласието си за участие в проекта за газопровода "Набуко" само след детайлен анализ, заяви във вторник турският министър на енергетиката Танер Йълдъз, цитиран от "Новости-Азербайджан".

"В Баку обсъдихме различни въпроси относно нашите двустранни отношения и изразихме удовлетвореност от тяхното развитие. Естествено, не подминахме и обсъждането на реализацията на "Набуко". Азербайджанската страна заяви, че ще даде окончателното си решение за проекта след детайлен анализ, след необходимите изследвания и техническа работа", каза Йълдъз.

Анкара е един от акционерите в подкрепяния от ЕС и САЩ проект за "Набуко", който трябва да доставя газ в Европа от различни източници през Турция, България, Румъния, Унгария и Австрия.

Именно на азерски газ разчита основно "Набуко" за въвеждането си в експлоатация през 2015 г. Все още обаче проектната компания няма нито един търговски договор, гарантиращ количества за запълване на тръбата. Очаква се конкретните преговори по доставките да започнат по-късно през 2011 г.
Йолдъз заяви още, че Турция не се е отказала от реализацията на споразумението по находището "Шах-Дениз" 1 и 2, подписани с Баку през миналата година.

Азербайджан е заинтересован от реализацията на "Набуко", но е обезпокоен от това, че досега реално не е намерен втори източник за доставка на суровина за тръбата. Това заяви по време на провеждаща се в Анкара конференция на НАТО за енергийната сигурност Гюлмира Рзаева от Центъра на стратегически изследвания към азерския президент.

По думите й Азербайджан като страна производител е заинтересована от достъп до различни газови пазари. Енергийните интереси на страните, където Баку изнася своя газ, обаче са в конфликт и затова Азебрайджан провежда политика на хармонизация на интересите на всички енергийни играчи в региона, посоча още тя.

"Въпреки че Азербайджан има немалко възможности да експортира газ в различни направления, приоритетен пазар е европейският със своите 500 млн. потребители", каза все пак Рзаева.

Тя посочи, че за реализацията на "Южния газов коридор", част от който е и "Набуко", страната й поставя условие суровината й не просто да бъде транспортирана от каспийските й находища до австрийския газоразпределителен център Баумгартен, но и до газовите пазари на други европейски страни.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996560
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031