Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2011 20:25 - ДПС готово да оглави протестите на тютюнопроизводителите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
2



ДПС подкрепя не само исканията, но и протестните действия на тютюнопроизводителите, партията е готова да поеме политическа отговорност и да оглави законни протестни действия, "ако се окаже, че това е единствената форма за защита на правата на тютюнопроизводителите". Това заяви днес на пресконференция зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров. По думите на Бисеров оглавяването на протестите щяло да стане, "ако се наложи".

От формацията настояват за спешна среща с премиера Бойко Борисов и министрите на финансите  и на земеделието Симеон Дянков и Мирослав Дянков заради протестите на тютюнопроизводителите.

Няколко хиляди тютюнопроизводители от Кърджалийска, Хасковска и Благоевградска област излязоха на протести в последните дни. Те настояват изкупните цени на тютюна да достигнат миналогодишните нива, да се осигурят национални доплащания за реколта 2010 г., да се изясни схемата кога и как ще бъде извършено плащането за референтния период 2007 - 2009 г.

Грешна правителствена политика е и в основата на проблемите със зърното, смятат от ДПС. Според депутата Юнал Тасим проблемите в тази сфера произтичат не от малкото количество зърно, а от ниското му качество, което не отговаря на изискванията за производство на хляб. В отговор на въпрос Христо Бисеров заяви, че ДПС би подкрепило искането на левицата да бъде изслушан в парламента Мирослав Найденов.

БСП иска Мирослав Найденов да информира парламента за запасите от зърно
БСП иска изслушване в парламента на министъра на земеделието и горите Мирослав Найденов още тази седмица за запасите на зърно в страната, причините за поскъпването на хляба и мерките, които се вземат. Това съобщи лидерът на левицата Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на партията. По думите му значителна част от поскъпването на хранителните продукти се дължи на политиката на ГЕРБ, които са отнели някои от облекченията за земеделските производители. Според БСП България е в ситуация на критичен зърнен баланс. Депутат Корнелия Нинова посочи, че само за трите седмици на януари цената на пшеницата се е повишила с 45 лева и е достигнала до 450 лева на тон, а цената на брашното - с 80 лева и е достигнала 750 лева на тон. По нейни изчисления цената на хляба се е увеличила с 20 процента спрямо юли 2010 година. От БСП прогнозират, че само при хранителните стоки инфлацията за януари ще бъде два процента. Твърдим, че има зърнена криза в страната, каза Корнелия Нинова. Тя обясни, че може да има зърно, както твърди Министерството на земеделието и храните, но то е договорено за износ и се изнася. От БСП заявиха още, че няма да подкрепят проекта на стратегия за националната сигурност на страната, внесена от кабинета. Анализът им на секторните политики показвал, че сред основните източници на рискове и заплахи за националната сигурност са правителството и мнозинството на ГЕРБ.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040497
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930