Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.01.2011 20:30 - Кабинетът раздаде 710 хил. лв. на избрани църкви
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1154 Коментари: 0 Гласове:
4



Правителството раздаде още 710 хил. лв. за ремонт и довършване на църкви - основно по Южното Черноморие. Критериите на кабинета са средствата да се насочват там, "където храмовете ще се превърнат във важни центрове на поклоннически туризъм", обясни пред агенция "Фокус" Божидар Димитров, който от над месец е министър в оставка. Това е поредното дарение от правителството за църкви, за последните пет месеца сумата надхвърля 1.5 млн. лв.

Средновековният манастир "Св. Апостоли" и крепостта "Каструм домини" в Созопол ще получат четвърт милион лева за консервация, реставрация и експониране на артефакти. С други 200 хил. лв. ще се довърши строителството на храма "Св. Николай" в Бургас. По-рано същата църква получи 100 хил. лв. пак от кабинета.

Друг созополски храм - "Св. св. Кирил и Методий", в който са положени мощите, за които се твърди, че са на св. Йоан Предтеча, ще вземе 100 хил. лв. През септември 2010 г. кабинетът му осигури 420 хил. лв. Дарения ще получат още три църкви. Всички средства са от преструктуриране на разходи по централния бюджет, казаха от пресцентъра на правителството. Същото беше обяснението и в края на 2010 г., когато кабинетът осигури 383 хил. лв. за ремонт на църкви.

Вчера кабинетът реши още проектите за разширяване на софийското метро и за ремонт на жп линията Пловдив - Бургас да получат средства от оперативната програма "Транспорт", преди Европейската комисия да е одобрила отпускането на парите. Така, докато Брюксел вземе решение, те ще бъдат финансирани с пари от държавния бюджет, заделени за тази европрограма.

Ако ЕК откаже да отпусне средствата, метрото ще се строи за сметка на Столичната община, а ремонтът на релсите между Пловдив и Бургас - от бюджета. Изплатената сума от оперативната програма ще трябва да бъде върната. Целта е работата по проектите да започне максимално бързо, за да могат да бъдат завършени в срок, обяснява пресцентърът на правителството. По този начин започна и строителството на магистрала "Тракия".

За разширението на метрото са нужни 755 млн. лв., като в това се включват и парите за нови влакове. Около 490 млн. лв. от тях са от оперативната програма. По отсечките вече се работи, досега са изпълнени половината от дейностите. Метрото от кв. "Обеля" до надлез "Надежда" се строи от фирмите "Сиенит" и "Джи Пи груп" за около 75 млн. лв. Другата отсечка се прави за 185 млн. лв. от консорциум, в който водеща е фирма, собственост на "Трейс груп холд".

За ремонта на линията от Пловдив до Бургас трябват 490 млн. лв. без ДДС, от които 427 млн. лв. са от оперативната програма, а останалите - съфинансиране от Националната компания "Железопътна инфраструктура". За строител беше избран консорциум, в който влиза "Трейс". Договорът още не е подписан. Очакванията на София се апликационните форми за двата проекта да бъдат одобрени от Брюксел през лятото.

Брюксел ще прекрати процедурата за свръхдефицит 

Европейската комисия предлага да бъде прекратена наказателната процедура срещу България за прекомерен бюджетен дефицит. Основанието е, че правителството е предприело необходимите мерки, изисквани от ЕС. Подобно становище ЕК взима и за Кипър, Дания и Финландия. Европейският съвет започна процедура за свръхдефицит в държавните бюджети през юли 2010 г. Тогава ЕКОФИН препоръча на България да овладее дефицита под 3% от БВП през 2011 г. "Правителството трябва да продължи с консервативната си фискална политика и през тази година и да не се поддава на натиск за нови разходи, който неизбежно ще дойде преди изборите", заяви пред "Дневник" еврокомисарят Кристалина Георгиева.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13029012
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930