Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 18:52 - Египет, 8 ден: 1 милион излязоха на протест на централния площад в Кайро
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 885 Коментари: 0 Гласове:
2



Около един милион души се събраха на площад "Тахрир" в египетската столица Кайро в поредния протест срещу 30-годишното управление на президента Хосни Мубарак, съобщи Ал Джазира.  

Опозицията обяви във вторник "поход на милионите" в Кайро. Демонстрация има и в Александрия, Суец и други градове. 

Армията съобщи, че няма да използва сила срещу демонстрантите. Изявлението на армията се тълкува като удар срещу Мубарак и се очаква да окуражи демонстрантите.

Опозиционният лидер Мохамед Барадеи съобщи пред сателитната телевизия Ал Арабия, че Мубарак трябва да напусне властта до петък. По-късно пред демонстрантите той заяви, че  иска достойно оттегляне за президента.

"Ще обърнем страницата. Прощаваме за миналото", добави Барадеи, намеквайки, че Мубарак няма да бъде съден, ако сдаде властта, както искат протестиращите и опозицията. Това виждане обаче не се споделя единодушно от протестното движение. Искаме Мубарак да бъде съден. Барадеи не говори от наше име, заяви активистът Мохамед Уакед, цитиран от Франс прес. 
 

Според световните агенции хората на площада в Кайро са повече отколкото в предишните седем дни на протеста. По информациия на ББС са се събрали мъже, жени и деца от всички прослойки на местното общество, но е невъзможно да се изчисли броя им. Протестиращите скандират и пеят, като атмосферата е близка до карнавалната. Демонстранти обесиха символично чучоло на Мубарак.

Кореспондентът на ББС коментира, че усещането, че промяната в Египет ще се случи става по-силно. Много политически анализатори вече не коментират дали Мубарак ще отстъпи, а кога и как ще направи това, отбелязва Ройтерс.

Опозицията обяви във вторник, че няма да преговаря докато президентът не си иде. 
 

Междувременно новият вицепрезидент Омар Сюлейман съобщи, че започва разговори с политическите партии за конституционна реформа. Ден по-рано в опит да отговори на ескалиращото напрежение Мубарак нареди на новия премиер Ахмед Шафик да проведе политически реформи. В понеделник премиерът обяви и нов състав на правителството, в който вече не присъства вътрешният министър Хабиб ел Адли, превърнал се в най-омразната фигура заради бруталните действия на силите за сигурност срещу демонстрантите. Демонстрантите обаче остават твърди в искането си 82-годишният Мубарак да се оттегли.

"Единственото нещо, което ще приемем от Мубарак е да се качи на самолет и да напусне", заяви 45-годишният адвокат Ахмед Хелми, цитиран от Ройтерс.

В Кайро е наложен полицейски час, но демонстранти не го спазват и останаха през цялата нощ на площад "Тахрир", заявявайки че няма да го напуснат докато Мубарак не се оттегли.

От началото на протестите преди седмица са загинали най-малко 100 души. Ескалиралото напрежение доведе и до икономически загуби за Египет. Страната разчита много на туризма, който формира около 6% от БВП. Опасенията, че протестите, които започнаха от Тунис, могат да се случат в страни от Близкия Изток пък доведоха до ръст на цената на петрола на международните пазари.


Египет спря интернет
След като преди няколко дни египетските власти спряха достъпа до интернет, хората започнаха да ползват позабравени технологии, за да влязат в мрежата. Факсове, международни телефонни номера и аматьорски радио станции са част от използваните средства за борба срещу блокадата.

"Изглежда египетските власти са предприели действия на две нива. Първо на ниво DNS (Domain Name System), така че всеки опит да бъде отворен сайт в областта .eg, да се провали. Освен това те са манипулирали т.нар. Border Gateway Protocol, чрез който доставчиците демонстрират адресите си в мрежата. По този начин директен опит да се отвори определен адрес също няма да успее", твърди Рик Фъргюсън от блога Trend Micro.

На практика това е все едно пощенската служба да изтрие всеки адрес в Америка и да забрави, че обслужва Америка, заключава онлайн изданието GigaOM.

Преди дни стана ясно, че само един интернет доставчик работи в Египет - Noor. Той беше пощаден вероятно заради нуждите на местната фондова борса. Вчера обаче египетското правителство също извади Noor от строя.

Въпреки усилията на властите, хората все пак могат да влизат в интернет. Достъпът до мрежата през международни телефонни линии все още е активен. Twitter е пълен с телефонни номера, които позволяват на египтяните да се свържат през тях с интернет. Блогът Manalaa обяснява как чрез мобилен телефон с Bluetooth и лаптоп човек може да ползва интернет в Египет.

Междувременно фондацията, която поддържа протокола за безопасен пренос на данни Tor, набира доброволци, които да служат като мостове за обмена на информация с Египет.

По данни на BBC хората могат да ползват Twitter през външен софтуер вместо да набират twitter.com в браузъра. Сайтове като Google и Facebook пък могат да бъдат отваряни направо през техните IP адреси.

Дори всички онлайн методи да не успеят, традиционните форми на комуникация остават незасегнати. Сайтът WeRebuild.eu например публикува наръчник как египтяните могат да общуват с външния свят чрез ръчно направени радиостанции.



Къде да следим протестите

- Citizen Tube е канал, където YouTube подбира клипове от протестите в Египет.

- Ал Джазира също има свой канал в YouTube, където излъчва на живо от Египет.

- Google създаде услуга заедно със SayNow и Twitter, която позволява на египтяните да се обадят на определен телефон, да кажат своето съобщение и то автоматично да излезе в Twitter на този профил.



Google пусна нова услуга специално за гражданите на Египет

Американската компания "Гугъл" въведе нова услуга специално за населението на Египет, съобщи Ройтерс.

Услугата е разработена съвместно със социалната мрежа Туитър. Тя не изисква включване в интернет, от който са лишени в момента египтяните заради антиправителствените протести.

Новата услуга позволява да изпращат съобщения, като наберат телефонен номер и оставят гласов мейл, който автоматично се превръща в аудиофайл в Туитър. Гугъл огласи три телефона, на които хората да се обаждат, за да ползват услугата. 

Социалните мрежи като Туитър и Фейсбук са важно средство за комуникация между протестиращите в Египет. Затова и управляващите се постараха да прекъснат достъпа до интернет. В понеделник вечерта от мрежата беше изключен и последният от петте най-големи провайдъри в страната. 

Източник, близък до "Гугъл", посочил, че компанията не взима страна в кризата в Египет, а само подкрепя достъпа до информация. В Туитър вече се появиха десетки съобщения. Те са с трайност от няколко секунди до няколко минути и са от хора, които съобщават за ситуацията в различни части на страната.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998339
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031