Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2011 18:22 - КЗК разреши картелите между малки фирми
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 417 Коментари: 0 Гласове:
1Картелни договорки вече ще са възможни в случаите, когато става въпрос за споразумения и съгласувани практики между малки фирми, ненадвишаващи заедно определен процент от шест вида пазари. Това съобщиха във вторник от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е приела ново решение за групово освобождение от забраната за съгласувани политики и цени в даден бранш.

Поправките са заради нови еврорегламенти, разрешаващи този вид договорки. Единствената разлика е при вертикалните споразумения между сдружение на предприятия и неговите членове или доставчици и се изразява в запазване на въведения през 2001 г. максимален праг от 7 млн. лв. годишен оборот за всеки един от членовете на съответната организация.

В случай че пазарните дялове на участниците в споразуменията не надвишават определените прагове и споразуменията не съдържат тежки ограничения на конкуренцията, се счита, че това е добре за конкуренцията

Области, в които е допустимо сдружения между предприятията, са научно-техническите споразумения; вертикалните договорки между производители, дистрибутори и търговци; поддръжката на моторни превозни средства; застрахователният бизнес; специализацията на фирмите в дадена област и при трансфера на технологии.

Така стават допустими съвместните изследователски дейности и общо внедряване на техния продукт, което според КЗК ще има положително влияние за иновациите в промишлеността. Изискването обаче е после продуктът да няма повече от 25 на сто пазар.

Разрешените споразумения за специализация позволяват една фирма да се откаже напълно или частично от свой продукт или услуга в полза на друга фирма от бранша или съвместно да ги предлагат. В този случай техният пазарен дял не бива да надхвърля 20 процента..

В застраховането се допускат уговорки за общи тарифи за рискови премии, общи стандартни условия на застраховане, общи покрития на определени видове застрахователни рискове, уреждането на застрахователни искове. При договорка за съзастраховане компаниите трябва да обхващат максимум 20 на сто, а при презастраховане – 25 процента.

Стават допустими уговорки между компаниите продажба на резервни части, за ремонт и поддръжка на автомобилите, но в случай, че обхващат до 30 на сто от пазара. Ако обаче производителите на коли започнат да насочват клиентите си към точно определени сервизи или достъп до резервни части от определени марки се даде само на конкретни представители, това ще се счита за нарушение на конкуренцията.

Договорките за съвместна развойна дейност стават позволени, но не и в случаите, когато се въвеждат условия за изключителна лицензия или прехвърляне на интелектуална собственост.

Споразумения между производители, дистрибутори и търговци на определени стоки или услуги за обща политика ще са разрешени, ако всяка от компаниите в договорката има годишен оборот до 50 млн. евро и държат общо до 30% от пазара.

КЗК въвежда преходни периоди относно прилагането на новия режим на груповото освобождаване. Срокът на действие на решението е 31 май 2023 г., като то може да бъде своевременно изменяно и допълвано от антимонополния орган.
Гласувай:
1Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 11991340
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37051
Календар
«  Ноември, 2022  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930