Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2011 16:47 - Евродепутатите обвиниха ЕС в липса на единна политика към Египет и Тунис
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 633 Коментари: 0 Гласове:
1



Европейският парламент ще изпрати 12-членна делегация в Тунис между 3 и 6 февруари, която да оцени настоящата политическа ситуация и да проведе разговори с временното правителство и представители на гражданското общество

Евродепутатите обвиниха Европейския съюз (ЕС) за липсата на истинска последователна и ефективна външна политика към Тунис и Египет. Мнозинството от тях заявиха, че е необходим единен европейски глас в реакция на протестите в двете държави, съобщи пресслужбата на Европейския парламент.

По време на пленарна сесия в Брюксел пред европейските депутатите говори върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън. Тя изрази уважението си към протестиращите египтяни и тунизийци.

Аштън призова египетското правителство да освободи всички задържани протестиращи и допълни, че е "настъпил момент за системен преход". Тя информира Европарламента за срещата си с новия външен министър на Тунис и заяви, че Брюксел е обещал подкрепа за правителството и гражданското общество.

Депутатите обаче не приеха положително доклада на Аштън. Испанският евродепутат от групата на Европейската народна партия Хосе Санчес-Нейра заяви, че ЕС е бил "хванат в крачка" от настоящите политически кризи в Егиет и Тунис. "ЕС трябва сериозно да преразгледа политиката си за съседство спрямо Средиземноморието", допълни той.

Социалдемократът Адриан Северин от Румъния настоя за задълбочен анализ на ситуацията, за да се избегне положение, при което ЕС ще подпомогне създаването на нов тип тоталитаризъм. Белгийският му колега Гай Ферхофщад от групата на АЛДЕ подчерта, че ЕС не е успял да подкрепи хората на улиците.
Евродепутатите предложиха конкретни мерки за справяне със ситуацията в Тунис. Те настояха за незабавно блокиране на незаконно придобитото имущество на семейство Бен Али и техните близки.

Европарламентът призова и за по-гъвкаво и ефективно използване на различните финансови инструменти на ЕС за подпомагане на Тунис. Същевременно той поиска Еврокомисията да насърчи - включително и финансово - европейското гражданско общество да подкрепи и подпомогне тунизийското.

Евродепутатите ще приемат резолюция относно положението в Египет по време на следващата пленарна сесия в Страсбург в средата на февруари.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13002226
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031