Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2011 11:07 - В Египет е взривен газопровод, доставящ гориво за Израел
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 737 Коментари: 0 Гласове:
1



Неизвестни лица са взривили газопровод в Египет, който доставя природен газ на Израел, съобщи "Ройтерс". Тръбата преминава през северната част на Синай на египетска територия.
 
За момента няма информация до каква степен е засегнат преносът на природен газ, посочва агенцията. "Саботьори се възползваха от несигурността в страната и взривиха газопровод", съобщил кореспондент на националната телевизия. Според него експлозията била дело на терористи.
 
Очевидци потвърдили пред "Ройтерс", че са чули силна експлозия и да видели пожар в район близо до газопровода в Ел Ариш в северната част на Синай.

САЩ били изненадани от ставащото в Египет

Междувременно Американският президент Барак Обама призова египетския президент Хосни Мубарак да се вслуша в гласа на своя народ и да вземе "правилното решение" за бъдещето на страната, съобщиха световните агенции. Обама не настоя Мубарак да се оттегли веднага, но каза, че в Египет "сега започва преходен период".

Американският президент отбеляза, че след като Мубарак е взел решението да не се кандидатира за нов мандат, сега най-важният въпрос за египетския лидер е как да се извърши ефективен, траен и легитимен преход.
 
Председателят на Съвета на началник щабовете на американската армия адмирал Майкъл Мълън пък каза, че САЩ са били изненадани от въстанието в Египет и че въоръжените им сили внимателно следят развоя на събитията в северноафриканската страна и региона, предаде ДПА. Мълън заяви, че американските военни части в Близкия изток са в състояние на повишена тревога след избухването на размириците в Египет и други арабски страни. Според него обаче засега няма планове за намеса.
 
Въоръжените сили на САЩ и Египет поддържат близки контакти. Те провеждат съвместни учения, а египетски офицери се обучават в САЩ. Вашингтон предоставя на Кайро годишна военна помощ в размер на 1,3 милиарда долара.
   
Адмиралът каза, че редовно разговаря с началника на генералния щаб на египетските въоръжени сили генерал-лейтенант Сами Енан, от когото получил уверения, че армията "няма намерение да стреля по своя народ".

Поредният ден на протести мина спокойно 
Иначе и протестите от петъчния ден не свалиха от власт президентът Хосни Мобарак. В единадесетия ден от избухването на размириците в Египет, хиляди египтяни участваха в петъчните протести в Кайро. Денят предварително беше обявен за "Ден на оттеглянето", но нямаше признаци, че Мубарак веднага ще напусна властта.
 
Освен в Кайро демонстрации имаше и в други големи градове в Египет - от Суец, Исмаилия и Порт Саид на изток от Кайро до Мансура, Даманхур и Калиубиас на север в делтата на Нил. Като цяло обаче ситуацията в Египет в петък е била спокойна.

Според световните агенции, въпреки масовите протести по улиците на Египет съдбата на Мубарак изглежда ще зависи от договорките между египетските генерали, загрижени да запазят влиянието на армията, както и от западните държави, които не искат да бъдат свидетели как техен ключов съюзник се плъзга към хаоса или попада под контрола на ислямистите.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039212
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930