Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2011 20:49 - Опозиция и власт в Египет подновяват преговорите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 802 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 06.02.2011 20:53


Властта и опозицията в Египет се съгласиха за съставянето на комисия, която да изследва конституционната реформа, съобщи държавната телевизия след приключването на разговорите между вицепрезидента Омар Сулейман и основни опозиционни движения, включително и забраненото ислямистко "Мюсюлманско братство", което за първи път официално преговаря с представители на кабинета на президента Хосни Мубарак. Комисията трябва да излезе с конкретни предложения през първата седмица на март.

Миналата седмица движението отказа да се включи в преговорите за политическата криза в Египет, докато Мубарак е на власт.

Според опозиционните групи срещата със Сулейман е била "положителна, но не е постигнала нищо конкретно, що се отнася до исканията за цялостна политическа реформа в Египет", съобщи "Ройтерс". Правителството заяви, че двете страни са се съгласили да съставят своеобразна карта на преговорите.

В изявление след срещата става ясно, че президентът Хосни Мубарак остава на власт, за да ръководи промените, което по всяка вероятност ще разгневи протестиращите на централния площад "Тахрир" в Кайро. Говорител на правителството заяви, че проектът за хода на преговорите не се съобразява с исканията на младите активисти, които са основната движеща сили на протестите срещу Мубарак. След съобщенията в събота за оставката на Мубарак от поста председател на управляващата партия държавната служба за информация опроверга тези твърдения.

Според Абдел Монем Абул Фатух, високопоставен член на "Мюсюлманско братство", изявлението на правителството представя "добри намерения, но не включва никакви солидни промени".
"Президентът Мубарак трябва да издаде укази за промяна на членове 76 и 77, да разпусне парламента, да освободи всички политически затворници и да прекрати извънредното положение.

Дотогава младежите ще останат по улиците, а дискусиите ще продължават", допълва Фатух. Членове 76 и 77 позволяват на управляващата партия на Мубарак да избира следващия президент и на държавния глава да се кандидатира неограничен брой пъти.

"Искаме пълна демократична трансформация, а не частични реформи", заяви Мустафа Нагар, координатор на Националната асоциация за промяна на Мохамед ел Барадей. Но вицепрезидентът Сулейман каза, че демокрацията идва на етапи с мирен преходен период и гражданско управление.
Същевременно протестите на площад "Тахрир" в столицата Кайро продължаваха въпреки предупрежденията за принудителна евакуация с помощта на военните.


"Мюсюлманско братство" се включва в преговорите за кризата в Египет

Забраненото опозиционно ислямистко движение "Мюсюлманско братство" ще се присъедини към преговорите с властите за прекратяване на политическата криза в страната, предаде Би Би Си.

От движението заявиха, че след разговорите ще може да се прецени доколко правителството е готово "да приеме исканията на хората".

Това ще бъдат първите официални преговори между кабинета на президента Хосни Мубарак и официално забраненoто "Мюсюлманско братство".

Междувременно банките отварят, след като не работеха една седмица, въпреки опасенията, че египтяните ще изтеглят парите си.

Президентът Мубарак отказа да подаде оставката си, както настояват протестиращите, тъй като твърди, че това би довело до хаос. Все пак той заяви, че няма да се кандидатира на изборите през септември след 30 години на власт.

Първоначално "Мюсюлманско братство" твърдеше, че няма да участва в преговорите между властта и опозиционните партии.

"Решихме да се включим в серия от диалозите, за да установим доколко са сериозни властите, що се отнася до готовността им да отговорят на исканията на хората", заяви пред "Ройтерс" говорител на движението.

Ислямисткото движение е най-влиятелната и добре организирана опозиционна група, но членовете му често са обект на репресии. Мубарак обвинява движението за размириците в Египет, които продължават вече близо две седмици, и твърди, че ако той се оттегли, "Мюсюлманско братство" ще злоупотреби с хаоса в страната. Движението отхвърля обвиненията, че иска да създаде ислямистко управление в Египет. Според Би Би Си братството е несъмнено влиятелна сила, но в редиците му има разделение и не е уверено в намеренията си.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032227
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930