Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2011 12:33 - Бившата управляваща партия на Тунис беше разпусната
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 563 Коментари: 0 Гласове:
1



Министърът на вътрешните работи на Тунис Фархат Ражхи обяви, че дейността на бившата управляваща партия в Тунис, Демократично конституционно обединение (ДКО), се прекратява напълно за да се избегнат проблеми със сигурността, съобщи Ройтерс, като се позова на източник от вътрешното министерство. Новината бе потвърдена и от "Франс прес", която се позова на съобщение по централната телевизия.
 
"Министърът на вътрешните работи реши да прекрати всички дейности и събрания на ДКО и да затвори нейни всички офиси, като междувременно ще се изчака съдебно решение за разпускане на партията", заявил цитираният от Ройтерс източник, който пожелал да остане анонимен. "Това се прави, за да се избегнат проблеми със сигурността и за да бъдат защитени най-висшите интереси на страната".
 
Партията има мнозинство от близо 80 на сто парламента. Разпускането на ДКО е сред основните искания на опозицията след свалянето на президента Зин ел Абидин бен Али. То идва в критичен за преходното правителство момент, което трябва да се справи с опасността от нови масови безредици. Срещу партията се отправят обвинения, че се опитва да дестабилизира обстановката в страната, посочва Франс прес.
 
Днес тълпа протестиращи нападна и опожари полицейски участък в град Кеф. Вчера при сблъсък с полицията пред същия участък бяха убити двама от нападателите. Повод за протестите бяха твърдения, че началникът на полицейския участък, Халед Газуани, малтретирал един от задържаните.
 
Веднага след този инцидент на много места в страната армията започна да засилва охраната на правителствени учреждения и обекти на местните органи на властта и полицията. Според Асошиейтед прес Газуани е бил арестуван.
 
Инцидентът в Куф бе най-сериозният пробив в относителното спокойствие, настъпило, след като бившият президент напусна страната на 14 януари.
 
Протести имаше днес и в град Сиди Бузид, в западната централна част на Тунис. Повод за тях бе смъртта на двама затворници при пожар в местния затвор. В Сиди Бузид избухнаха първите безредици на 17 декември, които впоследствие обхванаха цялата страна.
 
В град Кебили, на 400 км южно от столицата, млад мъж загинал, след като граната със сълзотворен газ избухнала в лицето му. Инцидентът станал при опит на полицията да разпръсне протест срещу назначаването на нов губернатор на провинцията.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046429
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930