Блогрол
1. Александър Божков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
2. Евгений Тодоров
3. Иван Бедров
4. Иво Инджев
5. Калин Манолов
6. Мартин Заимов
7. Николай Караиванов
8. Николай Младенов
9. Пламен Асенов
10. BLITZ
11. BPOST
12. FROGNEWS
13. R.E.D.
14. СВЕЖО
15. Ян Бибиян
16. ОРИНАВИ
17. Стефан Бонев
18. Петя Ставрева
19. Александър Секулов
20. Оринави
21. Веско Петров
22. Сантов
23. Силви Стефанов
24. Христо Гагов
25. Пламен Славов
26. Bulgaria_news
27. Елена Емануилова
28. Mese4inkata
29. Първа блогерска среща - 24.07.2009
30. Георги Цанков
Постинг
08.02.2011 16:51 -
Излезе енциклопедия на турската ракия
Напук на опитите на ислямско консервативното правителство на Реджеп Тайип Ердоган да забрани алкохола на приеми и гала представления, в Турция тези дни излезе от печат първата енциклопедия на ракията. Преди време правителството се опита да прокара закон, предвиждащ забрана на алкохола на приеми, сватби, на театралната сцена. Но реакциите на обществеността и на медиите
накараха правителството да отстъпи
и да въведе само някои ограничения върху рекламирането и продажбата на алкохолни напитки. Сега на приемите в двореца Долмабахче, в президентската резиденция Чанкая, на гала-премиерите в театрите може да се предлага алкохол.
Точно в такъв момент на пазара се появи и първата "Ракиена енциклопедия на Турция", посветена на йени ракъ - националната алкохолна напитка на Турция.
Изданието е 588 страници и е луксозно оформено. Съдържа интересни факти за историята на националната алкохолна напитка на турците, как се е оформила "ракиената култура", отношението на политиците, най-популярните заведения, начините на пиене на ракията, подходящите мезета и т.н., като всичко това е поднесено с коментарите и разказите на интересни личности.
Една поговорка казва, че "за да опознаеш приятеля, трябва да изядеш една торба сол с него". Нещо подобно може да се каже и за йени ракъ. "За да опознаеш добре и правилно Турция и турците, най-добре е да седнеш на масата с йени ракъ".
Колко ще научиш, зависи и от
изпитото количество
Ето и няколко реда от ракиената енциклопедия в подкрепа на тези мисли:
"Когато налеете йени ракъ в продълговата стъклена чаша, тя е бистра като вода. Но поставите ли вътре лед и налеете вода, чашата заприличва на изпотено стъкло. Не виждате вътрешността й. Турция е като ракия, в която сте налели вода. Когато дойдете за пръв път, си мислите, че сте видели всичко, но след това виждате, че много неща остават непознати като изпотеното стъкло.
И "потапяйки се" в ракиените чаши, имате шанса да ги видите истински. На ракиената софра може да получите отговор на всички въпроси, които човъркат мозъка ви".
Американският шистов газ пристигна в Тур...
Новото рускотурско неоосманско партньорс...
Битката при Наварин-1827 г.
Новото рускотурско неоосманско партньорс...
Битката при Наварин-1827 г.
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари