Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2011 15:01 - Военното разузнаване давало строителните поръчки само на една фирма
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 639 Коментари: 0 Гласове:
1



Служба "Военна информация" към Министерството на отбраната (МО) е давала всички поръчки за строителство на една и съща фирма, съобщи във вторник военният министър Аню Ангелов. Това е показала проверката във военното разузнаване, започнала след смяната на ръководството му.

Пред Нова ТВ Аню Ангелов коментира, че това е абсолютно порочна практика и затова ще бъдат взети много строги мерки по отношение на обществените поръчки във всички структури на министерството. Той обаче не даде повече подробности от проверката.

Въпросът кой да оглави служба "Военна информация" бе в основата на един от кадровите скандали между Аню Ангелов и президента Георги Първанов. В крайна сметка Ангелов успя да заобиколи върховния главнокомандващ, като назначи за изпълняващ длъжността директор на служба “Военна информация“ цивилно лице.

В началото на декември миналата година Ангелов обяви, че започва ревизия на службата, в която ще участва и държавната финансова инспекция. Проверяващите трябва да оценят активите, пасивите, пътя на финансовите потоци, как са харчени средства и за какво от 2000-та година насам. По думите на Ангелов военното разузнаване може да се сравни с "черна кутия", в която не може да влезе никой, дори и ДАНС.

Във вторник Ангелов съобщи още, че до края на месеца ще бъдат върнати в България военните аташета в САЩ и Украйна, тъй като комисията по досиетата обяви, че са работили за бившата Държавна сигурност. Това са братът на Румен Петков – Володя Цветанов, който наскоро замина за Украйна, и Валентин Цанков, който бе изпратен като аташе във Вашингтон.

На тяхно място ще заминат бригаден генерал Динчо Карамунчев за Украйна и генерал Стефан Янев за САЩ. Карамунчев бе първото предложение на Аню Ангелов за шеф на военното разузнаване, което не бе прието от Георги Първанов.

"Въпрос е, бих казал на коалиционна култура. Не може да имате аташе, който е бил служител на тези служби и който да работи сега, да кажем, в съюзническа държава. Бих го възприел това, тъй като имаме хора с опит, с много голям опит, да работят в държави, с които нямаме такива съюзнически отношения. Но специално в Съединените американски щати, а и в Украйна, която... по принцип някога ние бяхме точка за контакт с НАТО между Украйна и НАТО, е важно да имаме човек, който не е от тези служби. Затова те ще бъдат отзовани", коментира Аню Ангелов.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032766
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930