Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2011 17:15 - Армията се обърна срещу демонстрантите
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 613 Коментари: 0 Гласове:
2



Правозащитници обвиниха египетската армия, че тайно е арестувала стотици, а може би хиляди предполагаеми противници на правителството по време на масовите протести срещу президента Хосни Мубарак, като някои от тях са изтезавани, съобщи британският вестник "Гардиън", като се позовава на показания на пострадали.

Военните в Египет твърдят, че се придържат към неутралитет и че само предотвратяват сблъсъци между противници и поддръжници на Мубарак. Но правозащитници заявяват, че това вече не е така и обвиняват армията, че е отговорна за изчезвания и изтезания на хора - престъпления, които египтяните от години свързват с разузнавателната служба за сигурност (SSI), но не и с военните, пише "Гардиън", цитиран от БТА.

Според вестника задържани са се оплакали, че военни са ги подложили на голям побой и малтретиране, като това изглежда е част от организирана кампания за сплашване. Правозащитници са документирали употреба на електрошокови удари над задържани от армията.

Сред арестуваните имало правозащитници, адвокати и журналисти, повечето от които били освободени. Но по думите на Хосам Бахдат, директор на Египетската инициатива за лични права със седалище в Кайро, стотици, а може би хиляди обикновени хора са изчезнали в армейските затвори в страната, като поводи за задържането им са носене на политически лозунг, участие в демонстрация или просто заради начина, по който гледат. Все още няма следа от голям брой от тях, твърдят египетските правозащитници, цитирани от "Гардиън".

Вестникът цитира разказа на 23-годишния Ашраф, който бил задържан в петък край площад "Тахрир", докато носел медицински материали. Войници го обвинили, че е чуждестранен шпионин, подкарали го, блъскайки го с прикладите на пушките си, към една стая. Там го заплашили, че ще го изнасилят с щик и му обяснили, че ако умре, никой няма да узнае. В стаята имало десетки други хора със следи от изтезания.

Хиляди демонстранти останаха на площад Тахрир в Кайро за 17-ти пореден ден с искания за по-високи заплати, политически реформи и свалянето от власт на президента Хосни Мубарак. Стотици хора прекараха нощта в палатки по улиците близо до парламентарните сгради. Протестиращите изглежда не са успокоени от обещанията на правителството за реформи, отбелязва ДПА.

Съдебна комисия реши вчера да внесе поправки в шест члена на конституцията, включително за ограничаване на броя на президентските мандати и разширяване на списъка с кандидатите за длъжността. Според опозицията обаче правителството просто се опитва да спечели време.

Протестиращите пък настояват Мубарак да се оттегли незабавно. Той от своя страна обяви, че ще направи това, но след президентските избори през септември.

САЩ също поискаха преходът да бъде осъществен веднага. Министърът на външните работи на Египет Ахмед Абул-Гейт обаче обвини Вашингтон, че иска да наложи волята си, съобщи ББС. Той критикува остро американския вицепрезидент Джо Байдън, който обяви, че трябва незабавна смяна на властта.

В отговор Белият дом обяви, че плановете на правителството и обещанията на Мубарак за реформи не са достатъчни, за да удовлетворят призивите за промяна.

ББС отбелязва, че според западни дипломати САЩ са променили мнението си през последните два дни и Вашингтон вече не смята, че египетското правителство сериозно ще осъществи промяна и иска всички да разберат това.

Точен брой на жертвите при размириците в Египет не може да бъде потвърден, но ООН обяви миналата седмица, че има данни за 300 убити в националните протести. Трима души загинаха в сблъсъци между демонстранти в южния град Харга вчера.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000718
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031