Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 12:03 - Хосни Мубарак се оттегли. Египет ликува
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 586 Коментари: 0 Гласове:
2



Египетският президент Хосни Мубарак се е оттеглил от властта, съобщи "Ройтерс". Вицепрезидентът Омар Сулейман  заяви, че Висшият военен съвет ще поеме управлението в обръщение по държавната телевизия.

Армията ще разпусне правителството, както и двете камари на парламента, а начело на Военния съвет застава министърът на отбраната Мохамед Тантауи.

"В името на милостивия, състрадателен Бог, граждани, по време на тези изключително трудни обстоятелства, през които преминава Египет, президентът Хосни Мубарак реши да се оттегли от поста президент на републиката и предаде властта на Висшия съвет на военните сили. Нека Бог да благослови всички", се казва краткото изявление на Омар Сулейман.

Тълпата на централния площад "Тахрир" ликува и скандира "Хората свалиха режима", "Египет е свободен". Египтяните, които протестираха 18 дни срещу 30-годишния режим на Мубарак, се прегръщат, плачат, пеят, а пратениците на световните агенции в Кайро съобщават, че на "Тахрир" е изключително шумно и едва чуват собствения си глас.

По-рано днес високопоставен представител на управляващата партия заяви, че Мубарак и семейството му са напуснали Кайро и са заминали към резиденцията на курорта на Червено море Шармел-Шейх. Агенция "Ройтерс" съобщи, че очевидци са видели два хеликоптера да излитат от президентския дворец, пред който също имаше много протестиращи.

Тази сутрин египетската армия обеща, че демократичните реформи ще бъдат осъществени, но това не спря стотиците хиляди протестиращи да продължат с демонстрациите на "Тахрир".

Новината беше последвана от редица реакции от световни лидери.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че подкрепя прехода към демокрация и свободни и честни избори, и че ЕС е готов да помогне на Египет.

Aмериканският президент Барак Обама се очаква да има изявление за оставката на Хосни Мубарак окол 22.00 часа местно време. Той е бил информиран оставката на Мубарак и е гледал медийното покритие на събитията в Кайро от Овалния кабинет.

Основният опозиционен активист Moхамед ел Барадей е заявил пред "Асошиейтед прес", че това е най-великият ден в живота му.

Външното министерство на Швейцария обяви, че веднага е замразила активи, за които се смята, че принадлежат на Хосни Мубарак. През последните години страната се опитва да изчисти имиджа си на страна, приютяваща спечелени по съмнителен начин активи. Неотдавна тя замрази и тези на сваления тунизийски президент Зин ал Абидин Бен Али.

Малко след 20:30 часа говорител на военните обяви по националната телевизия, че армията "в момента проучва ситуацията" и ще има нови изявления, разясняващи позицията й. В изчетения с монотонен глас текст са изказва благодарност на Мубарак "за саможертвата му във времена на война и мир" и се почита "духът на загиналите" демонстранти. Любопитно е, че военните не споменаха и дума за вицепрезидента Сулейман.

Последното по любопитен начин се свързва със статия на англоезичния в."Ал Ахрам", според който двете изявления в четвъртък вечер на Мубарак и Сулейман не са били съгласувани с армията. "Генерал Сафуат ел Заят - бивш високопоставен служител на разузнаването и член на Египетския съвет за външни отношения твърди, че речта на президента е била произнесена напук на желанието на армията и без военните да знаят какво ще каже той. Според него вицепрезидентът Омар Сулейман, който говори веднага след Мубарак, също е действал против волята на армията и без съгласуване с нея", пише "Ал Ахрам".

Държавната телевизия отстъпи пред хода на събитията и в момента препредава само телевизия "Ал Джазира". Преди седмица правителството беше забранило на телевизионния канал да работи в страната.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041444
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930