Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 12:14 - Инвеститорите очакват нови възможности след падането на Мубарак
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
2



Краят на управлението на Хосни Мубарак в Египет би трябвало да донесе нови възможности за инвеститорите, защото либерализирането на пазара и оживяването на търговията постепенно напредват в 80-милионната арабска държава, жадуваща да стане част от глобалната икономика.

Това се казва в анализ на "Ройтерс" за перспективите след 18-те дни на протести  предимно от технологично напреднало младо поколение, настояващо за работни места, свобода и прозрачност.

Въпреки политическата несигурност, която ще господства в следващите месеци, инвеститорите гледат на т.нар. Бяла революция като на шанс да заемат позиции в най-многолюдната държава в района.

"Ще има демокрация и прозрачност и тези промени ще доведат до повече икономически растеж. Това е голяма възможност да се инвестира в Египет", коментира Лари Серума, управляващ директор в Nile Capital Management. Преди революцията компанията бе вложила 5-10% от портфолиото си в Египет.

През 30-годишното управление на Мубарак страната бе стратегически важен съюзник на САЩ и се смяташе за стожер на стабилността в Близкия изток. Но с падането му от власт мнозина се притесняват, че вакуумът във върховете може да доведе нов режим, който се противопоставя на капитализма от западен тип и води враждебна външна политика към Израел.

Тепърва ще се види накъде ще поемат събитията, но правителствени лица, инвеститорите като цяло и мнозинството от египтяните са оптимисти, че предстои отваряне на пазарите и повече прозрачност в управлението.

"Мисля, че инвестициите в Египет може да се увеличат, да кажем след година, когато се установи новата власт. Ако правителството е демократично, със сигурност ще има подобрение", казва Браянт Евънс, консултант в американската Cozad Asset Management.

Дори най-влиятелните и богати бизнесмени в Египет настояваха, че демокрацията и свободните пазари са най-добрата застраховка за инвестициите им. "Когато по-малко от 10% от населението има банкови сметки,очевидно има потенциал за растеж. Ако имате сива икономика, почти толкова голяма, колкото е официалният БВП, и успеете да я изкарате на светло, тогава хората ще започнат да застраховат дълговете си, да взимат кредити, да купуват повече. Така може да се оформи голям домино ефект", коментира Карим Багдади, управляващ директор на базираната в Египет инвестиционна банка Beltone.

Египетските активи са нищожна част от развиващите се пазари, а икономиката е едва 0.3% от индекса MSCI и много инвеститори продължават да изчакват. "Продължавам да препоръчвам на брокерите да задържат позиции, а през цялата криза ги съветвах да не продават. Нищо от последните събития не е променило оценките ми и очакванията са, че нещата ще отидат на добре", обяснява Гейбриъл Стърн, старши икономист в лондонската консултанска компания Exotix.

Засега националниата валута - египетският паунд - не е поевтинял значително, а централната банка се намеси да го подкрепи във вторник.

Борсата затвори, след като основният й индекс падна за два дни с 16% и анализатори се притесняват, че сривът ще продължи, когато търговията започне отново - най-вероятно в неделя. Регулаторът заяви, че отново ще спре за половин час търговията, ако индексът падне с 5% и за по-дълго, ако понижаването мине 10%.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996293
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031