Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2011 18:34 - Мустафа Хаджи отново беше избран за главен мюфтия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1156 Коментари: 1 Гласове:
3



Мустафа Алиш Хаджи бе преизбран за главен мюфтия на мюсюлманите в България на днешната извънредна национална мюсюлманска конференция, която се провежда в София, съобщи БТА.

Хаджи бе преизбран единодушно с гласовете на всички 988 делегати на конференцията. Номинацията на Хаджи за главен мюфтия бе единствена, делегатите не предложиха други за този пост.

С пълно мнозинство бе преизбран и досегашният председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет, Шабанали Ахмед, избран на мюсюлманската конференция от октомври 2009 г. В състава на преизбрания Висш мюсюлмански съвет бяха предложени и приети единодушно 31 членове. Делегатите на конференцията приеха и нов устав на мюсюлманското изповедание.

В изявление пред медиите Мустафа Хаджи изрази надежда независимата съдебна система да отсъди справедливо днешния избор и да зачете вота на мюсюлманите-делегати, както и на всички 213 000 мюсюлмани, сложили подписите си за провеждането на форума. "Лошото остана в историята, от тук нататък сме склонни да забравим проблемите и като религиозни хора няма да търсим мъст, а ще продължим да се ползваме с правата, които ни дава конституцията", заяви преизбраният мюфтия.

Гости на днешната конференция бяха посланиците на САЩ, Сирия и Иран, представители на посолствата на Алжир, Мароко, Либия, Оман, Азърбейджан, Русия и Норвегия, представители на организацията "Ислямска конференция", както и главните мюфтии на Македония, Черна Гора, Румъния, Гърция и Словения, уточнява БТА.

Преди началото на конференцията посланикът на САЩ Джеймс Уорлик заяви, че се надява разделението на мюсюлманската общност в България да се преустанови и мюсюлманите сами да решават кои да бъдат техните лидери.

Относно легитимността на Недим Генджев юристът на мюсюлманскато изповедание Асан Имамов коментира за БТА по време на конференцията, че той спекулира с решението на апелативения съд от 2009 г., че е възстановен за председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет. По думите на Имамов това решение единствено заличава мюсюлманската конференция от 2008 г.

Другото, с което според Имамов спекулира Генджев е, че от 2003 г., когато влиза в сила новият закон за вероизповеданията, има преходна и заключителна разпоредба, по които регистрите на мюсюлманското изповедание трябва да се прехвърлят от дирекция "Вероизповедание" в Софийски градски съд и съответно изповеданието да се впише по реда на охранителното производство. Той допълни, че след прехвърлянето на регистрите се прехвърля и вписаното ръководство, начело с избрания тогава за главен мюфтия Селим Мехмед.

Имамов посочи, че Недим Генджев тогава завежда дело с искане да бъде прехвърлено и неговото вписване от 1996 г. На втора инстанция искът на Генджев е уважен и с решение на съда се вписва и неговият Висш мюсюлмански съвет, избран през 1996 г., но това не е възстановяване, а служебно прехвърляне от един регистър в друг, което обаче пак прави със съдебно решение, обясни Имамов.

По думите на юриста, Недим Генджев не може да има претенции, че е председател на Висшия мюсюлмански духовен съвет, защото в неговия състав, избран през 1996 г., има 15 починали членове, а и мандатът на този съвет е 5 години. При следваща конференция на мюсюлманите този мандат се счита за свършил, обясни Имамов и добави, че мандатът на Генджев е изтекъл неколкократно, още през 2001 г. През 1997 г. и през 2000 г. са проведени нови мюсюлмански конференции, с което се прекратяват правомощията му, обясни юристът.

Той съобщи, че има решение по фирмено дело 74 от 2010 г., на Софийски апелативен съд, в което ясно и категорично се отказвало на Генджев да поднови състава на Висшия мюсюлмански съвет /ВМС/, което той иска да направи, тъй като членовете на съвета са избрани на мюсюлманска конференция и затова той не може сам да си попълва състава му.

Имамов отбеляза, че всички мюсюлмански конференции след 1996 г. са заличавани от съда - тези от 1997 г., от 2000 г., 2005 г., 2008 г., но те се водели в регистъра, който се прехвърля служебно. Единствено конференцията на Недим Генджев остава незаличена и поради тази причина, ако от Софийски градски съд се поиска актуално състояние, по справка излиза, че той представлява ВМС, но това не означава, че има някакви права, при условие, че му е изтекъл мандатът, коментира Имамов.

Той заяви, че мюсюлманската конференция по устава на Генджев от 1996 г. не може да се свика еднолично, а от ВМС с форум от две трети. Това означава, че на Генджев са му необходими две трети от състава на съвета, тоест 20 членове, а той разполага с 15 души, поясни Имамов.

Той съобщи, че настоящата конференция е подкрепена от новоизбраните през 2009 г. на последната извънредна конференция членове на ВМС и е свикана от представителите на мюсюлманските настоятелства в страната, както и част от състава на ВМС, избран през 1996 г.

По информация на Би Ти Ви днес се провежда и заседание на Висшия мюсюлмански духовен съвет, начело с Недим Генджев.



Гласувай:
3



1. анонимен - ???
12.02.2011 18:47
От последния пасаж лъха усещането, че пожеланието на Уорлик няма да се сбъдне ...
Но какво ще стане, зависи от решението на НСС - независимата съдебна система, не Националната следствена служба ... :))) / То в България много често и от двете нищо не е зависило, но нейсе .../
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13046649
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930