Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 16:32 - Протестите в арабския свят продължават
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 640 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.02.2011 16:32


Хиляди протестират в Йемен и Бахрейн с искания за смяна на властта. Въпреки оттеглянето на египетския президент Хосни Мубарак демонстрации има и в Кайро, съобщиха световните агенции.

Успехът на протестите в Египет вдъхнови Бахрейн, където в понеделник се провежда "Ден на гнева”. Докато силите за сигурност се опитват да затегнат контрола върху шиитските общности, избухнаха сблъсъци в две селища. Според очевидци полицията използвала сълзотворен газ и гумени куршуми срещу демонстрантите в населеното предимно с шиити селище Нуейдрат в югозападната част на страната. Най-малко 14 души са ранени.

Хеликоптери кръжат над столицата Манама, където се очаква протестиращи да се съберат следобед. Властите в Бахрейн, където сунитска фамилия управлява преобладаващо шиитско

население, дариха на всяко семейство ро около 3000 долара в брой, докато течеше подготовката за протестите. Така те се надяваха да парират недоволството сред народа.

Около 3000 души демонстрираха в столицата на Йемен Сана с искане за оставката на президента Али Абдула Салех. "След Мубарак - Али" скандираха демонстрантите, сравнявайки управляващия от 32 години йеменски президент с египетския му колега Хосни Мубарак, съобщи Франс прес.

Като други подобни прояви от последните дни, и тази е организирана от студенти и представители на гражданското общество. Парламентарната опозиция не участва в нея.

В същото време стотици египетски служители от държавния сектор протестират в Кайро с искане за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. Площад "Тахрир" в Кайро, който бе центъра на протестите срещу Мубарака, обаче вече е почти разчистен.

Служителите от обществения транспорт настояват за по-високи заплати. Няколкостотин представители на организацията на младежта и спорта протестират с подобни искания.

Египетската централна банка разпореди да бъдат затворени банките в страната заради стачка на служителите от най-голямата държавна банка Нешънъл банк (National Bank).

Около 150 служители от туристическия сектор протестираха край египетските пирамиди в Гиза с искане за по-високи заплати. Туризмът представлява 6 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, а февруари е смятан за висок сезон. Секторът е генерирал 13 милиарда долара през 2010 година, като са регистрирани рекордните 15 милиона туристи миналата година.

Египетската фондова борса, която е затворена от 27 януари заради ситуацията в страната, няма да бъде отворена, докато не се възобнови стабилността в икономическия и финансовия сектор, съобщи борсов представител, цитиран от Ройтерс.

Той първоначално посочил, че борсата ще бъде отворена отново в неделя, но след това казал, че това ще стане на неопределена все още дата. Търговията ще бъде възобновена 48 часа, след като бъде направено съобщението, отбеляза служителят.

Мубарак е в тежко здравословно състояние
Последните събития в Египет са подкопали сериозно здравето на подалия оставка в петък президент Хосни Мубарак. Той е в много тежко състояние, твърдят арабски медии.

Според някои издания 82-годишният Мубарак дори е изпаднал в кома. Изданието се позовава на добре осведомен източник от обкръжението на бившия президент. Според него той получава медицинска помощ в домашни условия и досега не е взето решение за настаняването му в болница. Според някои медии Мубарак е изгубил съзнание на няколко пъти, докато било подготвяно последното му обръщение към нацията.  

Засега няма никакви официални съобщения за състоянието на Мубарак. Според премиера Ахмед Шафик бившият държавен глава се намира в своята резиденция в курорта Шарм ел Шейх, на брега на Червено море.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13032499
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930