Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02.2011 16:00 - Съдът окончателно оправда Ахмед Доган за конфликта на интереси
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 555 Коментари: 0 Гласове:
1



Върховният административен съд окончателно оправда Ахмед Доган по делото за конфликт на интереси, заведено срещу него заради хонорара му от 2 млн. лева. Петчленният състав на съда постановява, че парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси не е предоставила реални доказателства в подкрепа на своята теза.

Народното събрание бе осъдено да плати 450 лева разноски за адвоката на Доган Румен Еленски и отхвърли неговата претенция за 48 000 лева.

Тезата на парламентарната комисия бе, че с получаването на хонорара Доган се е поставил съзнателно в икономическа и политическа зависимост при взимане на управленски решения за проекта "Цанков камък". Той взе парите от "Института по строителство и минно дело", който е дъщерно дружество на свързаната с Мултигруп компания "Минстрой".

Според депутатите е налице конфликт на интереси, защото "Минстрой" е подизпълнител на държавната НЕК в проекта "Цанков камък", а през това време Доган се явява мандатоносител. Прокуратурата също подкрепи тезата на парламента по това делото.

В своето решение съдът обаче отхвърля тези твърдения като "хипотетични". ВАС сочи, че Ахмед Доган е сключил договорите за консултантски услуги преди влизането в сила на Закона за конфликта на интереси и не е длъжен да ги декларира. Магистратите заявяват още, че и четирите консултации на Доган не са свързани с проекта "Цанков камък".

Тезата на парламентарната комисия, че Доган не е хидролог и е получил тези хонорари в качеството му само на мандатоносител, също се отхвърля, защото той е ползвал услугите на експерти при изготвянето на четирите доклада за 2 млн. лева. Съдът отчита, че възложителят на поръчката е търговско дружество, в което няма никакво държавно участие.

ВАС отчита още, че парламентарната комисия не е представила и едно конкретно доказателство, че Доган е влиял върху енергийната политиката на страната и по-конкретно върху хидровъзел "Цанков камък”.

"По делото няма никакви доказателства за обстоятелството, че сключването на договорите и получаване на уговореното възнаграждение е повлияло или е могло да повлияе върху безпристрастно и обективно изпълнение на задълженията по служба на народния представител", казва съдът в своето решение.

Магистратите посочват, че за да е налице конфликт на интереси, се изисква установяването по безспорен начин на съществуващ частен интерес, който да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията на лицето, заемащо публична длъжност.

"Законът не предвижда възможност за възникване на конфликт на интереси, основаващ се на хипотетично влияние. Действащата правна уредба не допуска разширително тълкуване.

Още повече, че финансирането на частните търговски дружества не е в правомощията на Народното събрание, за да може депутатът да участва пряко във взимането на властови решения", се казва още в мотивите на петчленния състав.

Съдът приема именно като "разширително тълкуване", "хипотеза" и "несъстоятелно" доказателство представените от парламентарната комисия изказвания на Доган от село Кочан преди парламентарните избори. Тогава той се похвали от селския площад, че е инструментът, който разпределя държавното финансиране.

"Установяването на нарушение от съда се извършва в съответствие със строго разписани процесуални правила и допустими от закона доказателствени средства - протоколи от парламентарни заседания, договори, удостоверения за капитал на търговски дружества, писмени доказателства за трансфер на суми", постановява съдът.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001319
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031