Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 14:08 - Алексей Петров подозира Борисов, че е замесен в атентата срещу него
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 928 Коментари: 0 Гласове:
0



Алексей Петров – Трактора има сериозни съмнения, че в атентата срещу него през 2002 г. участие е имал сегашният премиер Бойко Борисов. "Аз съм отговорен и лоялен гражданин и затова не съм оповестил версии, а съмненията ми почиват на данни", каза соченият за глава на "Октопода" пред журналисти във вторник.

На 15 август 2002 г. на излизане от офиса си в плувен комплекс "Спартак" Петров бе прострелян. По това време действащ главен секретар на МВР бе Бойко Борисов, който бе първият, който го посети в болницата.

Изявлението си Алексей Петров направи на влизане в Софийския апелативен съд, който трябва да потвърди или отхвърли решението на по-долната инстанция да го остави с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Твърдението му за участие на Борисов в атентата срещу него вероятно е в отговор на изказаното от премиера мнение, че Алексей Петров стои зад взрива пред редакцията на свързания с него вестник "Галерия" миналата седмица.

Петров на свой ред каза, че този терористичен акт е продължение на репресията срещу него с други средства. "Сигурно си спомняте, че преди близо година Бойко Борисов каза, че е във война", отбеляза той. Според него премиерът няма право да насажда една или друга теза в обществото или да фабрикува версии.

"Аз категорично смятам, че с изявлението си в първите часове на взрива Борисов се самозаподозря", заяви още бившият съветник в ДАНС.

На 10 февруари след взрива пред редакция "Галерия" премиерът Бойко Борисов обяви:

"Един ден, когато се разкрият извършителите, аз предполагам, че те ще бъдат същите, които са пребили журналиста Огнян Стефанов, 1997-а година взривиха мой близък (Цветелина Бориславова - бел. ред.) точно в деня, когато Богомил Бонев правеше една от успешните си акции, наречена "Комар". Тези хора умеят да подбират времето, но е прекалено плоско в случая".

Според бившата барета управлението на Борисов било "лъжа и неграмотност", но вече се виждал краят на лъжата. "В крайна сметка имам опоненти или конкуренти, които в тази надпревара се възползват от това да правят опити да ме дискредитират. През последната година, както вече е известно, действа една мощна Гьобелсова пропагандна машина", каза още Петров.

Преди съдебното заседание на медиите бяха раздадени материали по повод участие на лидера на "Атака" Волен Сидеров в предаване по Нова телевизия от 2 май 2010 г. В предаването Сидеров е коментирал връзки на Петров с израелското посолство на тема проституция.

Според Петров тези изявления разгласяват позорни обстоятелства за него, които не са верни и които могат да се квалифицират като престъпления.

В писмото Петров обяснява, че заради тези изказвания негови бизнес партньори са се отказали да сключат договор с него и така е пропуснал да спечели 1 млн. лв. Писмото на Петров е адресирано чрез нотариус до Волен Сидеров. В документа Петров призовава лидера на "Атака" да му поднесе публично своите извинения от същата трибуна, от която го е оклеветил, да му заплати обезщетение за нанесени вреди в размер на 1 100 000 лв., които да бъдат преведени във фонд за подпомагане на онкоболни.

Обвинението иска парична гаранция за Трактора от 1.684 млн. лв.

Прокурорът по делото "Октопод" Светозар Костов поиска мярката за неотклонение на Петров да бъде променена на парична гаранция от 1.684 млн. лв. Такива, според прокуратурата, са щетите, нанесени от престъпната дейност на бизнесмена и бивша барета по делото за изнудване. Как точно Светлозар Костов е изчислил сумата, не е ясно.

Пак прокурорски гаф

Съдебното заседание бе прекъснато малко след началото му, тъй като прокуратурата не е предоставила на защитата всички протоколи от разпити и доказателства по делото за организирана престъпна група с цел изнудване и рекет срещу Алексей Петров.

Защитата не е получила протокола от разпит на свидетеля Маир Овадия - израелец, на когото са прехвърлени акции на дружеството на Георги Цветанов, който твърди, че това се е случило вследствие на натиск и побой от страна на Алексей Петров.

Прокурорът от Софийската апелативна прокуратура заяви, че не е възможно да се предостави на адвокатите на Петров въпросния документ, но не можа да обясни защо. После каза, че документът би могъл да се представи след около час.

Съдия Мая Цонева се обърна към прокурорите с думите: "Това е абсолютно недопустимо. Прокуратурата трябва да комплектова делото с всички събрани доказателства от времето между произнасянето на Софийски градски съд преди около седмица до момента. Бъдете така добри да предоставите всичко. Така не се работи и това не е само по тази мярка, а и по повечето мерки. Донесете ми всичко, а не да ми вадите по едно, по две, по три доказателства".

След като обвинителят бе изпратен да изясни случая, той се върна и каза, че защитата може да чете каквото я интересува.

Преди това се разбра, че Маир Овадия, който е бивш партньор на Трактора, е разпитан едва на 10 февруари 2011 г., точно година след акция "Октопод" и ареста на Алексей Петров.

Междувременно бившият шеф на отдел "Следствен" във Върховна касационна прокуратура Цеко Йорданов, довереник и дясна ръка на бившия обвинител №1 Никола Филчев, е обвинен, че преди 9 г. е осуетил наказателно преследване срещу Маир Овадия. Висшият прокурор свалил обвинението срещу израелеца, отменил наложената му гаранция от 20 000 лева и забраната да напуска страната и Овадия си заминал.

В началото на заседанието по мярката на Ал. Петров бе посочено, че като обвиняем към организираната престъпна група, ръководена от Алексей Петров, е привлечен и Янко Попов. В групата участват още Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера.

Адвокат Васил Василев, който защитава Трактора, поясни, че Петров е посочен като ръководител на организирана престъпна група, в която обаче не участва Янко Попов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА - ТУК




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001018
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031