Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2011 15:52 - Техническите доклади за Шенген минаха на косъм
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 496 Коментари: 0 Гласове:
2



Работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген, е одобрила доклада за Шенгенската информационна система (ШИС/СИРЕНЕ) у нас. Това означава, че страната е изпълнила техническите изисквания, съобщи БНР.

Одобрен е и другият доклад - за сухопътната граница с Турция. Той обаче е минал на косъм с много забележки и препоръки, като основното е, че България трябва да положи още усилия, за да покрие критериите. Проблемите са с недостига на персонал, екипировка и фиксирани пунктове за наблюдение на браздата. Информацията на БНР е получена неофициално от дипломати в Брюксел. От Министерството на външните работи я потвърдиха.

След одобрението на двата доклада през март ще дойде заключителна експертна мисия. В съкратени срокове тя ще подготви нов доклад - само за проблемните области на сухопътната граница, който се очаква да бъде одобрен през април. Според вътрешния министър Цветан Цветанов до средата на следващия месец страната ще е напълно готова и ще отговори на всички изисквания.

Одобряването на докладите отваря пътя им към европейските институции, където се решава членството на България и Румъния в Шенген. Най-важен е вотът в Европейския съвет, където държавите членки единодушно трябва да дадат съгласието си, за да могат двете страни да се присъединят към безвизовото пространство. Така след техническото одобрение предстои по-важното - политическото.

Според очакванията на властите в София това трябва да стане в края на тази година. Франция, Германия, Финландия и Холандия обявиха, че настояват България и Румъния да покажат много по-добри резултати в борбата с престъпността и корупцията, за да бъдат приети в Шенген.

Техническите доклади за готовността на Румъния бяха приети още в края на януари. В същото време българските бяха отложени заради новата информация, която беше поискана от страната за свършеното до края на миналия месец и за това, което остава да се направи.

Какво предстои

- Март - нова експертна мисия ще провери границата с Турция
- Април - пореден технически доклад дали са решени проблемите по южната граница
- В следващите месеци, може и догодина - Европейският съвет трябва да реши дали България е готова да се присъедини към Шенген 


Тагове:   българия,   Шенген,   ес,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039524
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930