Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 17:17 - Руските власти подгониха съпругата на Лужков
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 545 Коментари: 0 Гласове:
2



Руските органи на реда обискираха офисите на "Интеко", най-голямата фирма за обществени услуги в Москва, чийто собственик е милиардерката Елена Батурина - съпруга на бившия московски кмет Юрий Лужков, съобщиха руски медии в четвъртък.

Газета.ру съобщава, че въоръжени маскирани полицаи нахълтали в сградата сутринта, блокирали всички входове и изходи. Те затворили целия персонал в една стая, забранили на служителите да снимат с камери или мобилни телефони, без да им обяснят какво става.

Говорител на Следствения комитет на Русия съобщи, че обискът е извършен в хода на разследване за присвояване на близо 13 милиарда рубли (318 милиона евро) от "Банката на Москва". Впоследствие парите били преведени по лична сметка на Елена Батурина, съобщи РИА Новости.

През декември започна разследване на "Банката на Москва" - една от най-големите в Русия, след подозрителен кредит, отпуснат в полза на Батурина. Според печата в Русия, сумата от близо 318 милиона евро била отпусната като заем на дружество, създадено три месеца преди това с капитал от 10 хил. рубли - 250 евро. Следователите подозират, че зад това дружество стои Батурина, а заемът е бил предназначен да подпомогне "Интеко", изпаднала във финансови затруднения.

Според Газета.ру парите били използвани за финансиране на сделка на "Интеко". Следователите предполагат, че с тях е било платен за терен от 58 хектара в западната част на Москва, продадени от фирмата ЗАО "Премиер истейт". Продавачът се договорил с контролираната от градското правителство "Банка на Москва" за кредит по сделката. В банката парите са дошли от бюджета на руската столица. Сумата на съответния превод почти точно съвпада с цената по сделката, макар че официално парите били предназначени за плащане на допълнителна емисии акции на банковата институция.

"Премиер истейт" прадала земята през лятото на 2009 година. По оценка на експерти пазарната цена на въпросните 58 хектара е била 116 милиона долара. Сделката с "Интеко" обаче била извършена на цена над 419 милиона долара.

От официалното съобщение за извършения обиск, цитирано от Газета.ру, става ясно, че се разследва не само участието на Батурина в тези събития, но и на нейния съпруг, заемал по онова време кметския пост в Москва.

"В хода на следствието се проверява версия за използване на бюджетни средства на правителството на град Москва в процеса на кредитиране на ЗАО "Премиер истейт", се казва в съобщението.

Руската Сметна палата обяви в началото на месеца, че е установила в московската община финансови нарушения за близо 230 милиарда рубли (5.75 милиарда евро) в счетоводните документи за 2009 и 2010 г.

Пред агенция Интерфакс самата Батурина заяви, че обискът е поръчков, с цел да се упражни натиск върху нея. Тя е най-богатата жена в Русия и според руското сп. "Финанс" даже след стопяване на значителна част от състоянието й по време на кризата притежава 1.1 милиард долара.

По сведения на руски медии в момента Батурина била на лечение в Австрия.

Преди оставката на съпруга си Юрий Лужков като кмет на Москва Елена Батурина развиваше активен строителен бизнес. "Тя влизаше в най-сложните проекти и бързо получаваше необходимите съгласувания за строителство, каквито други компании чакат по не по-малко от 6 месеца", спомня си ръководител на компания за недвижими имоти пред Газета.ру.

Три месеца след оставката на Лужков "Интеко" излиза от един от най-големите проекти в Москва, включващ усвояването на около 100 хектара. Компанията загубила и друг голям инфраструктурен контракт с правителството на Москва за десетки милиарди рубли. Напоследък Батурина се опитвала да продава бизнеса си на части.

За Русия е характерна ситуацията, когато срещу потенциален продавач пускат милицията, за да му се даде да разбере, че може да се лиши от бизнеса си и безплатно и да бъде по-сговорчив. Сега обаче става дума за много голямо разследване и много голяма сделка, пише Газета.ру и цитира експерт, който не може да си спомни милиционерски натиск да е бил използван в история, в която фигурира подобна сума.

Критици на бившия кмет, уволнен през септември след конфликт с Кремъл, го обвиняват, че е разграбвал руската столица заедно със съпругата си, създала там империя за недвижими имоти.

Лужков обвини властите във връзка с тази проверка, че се опитват да го сплашат политически, за да замине в чужбина. Кремъл пък заяви, че делниците на "пенсионера Лужков" не го интересуват, напомня сайтът Нюз.ру.

Водят се следствия срещу няколко близки на Лужков и съпругата му. Руското следствие обискира на 2 февруари офисите на германската банка Дойче банк (Deutsche Bank) в Москва във  връзка с дело за отклоняване на 87.5 милиона долара при реконструкцията на хотел "Москва". Руското правосъдие проучва също управлението на метрото и продажбата на рекламни площи в руската столица. Директорът на московското метро Дмитрий Гаев подаде оставка, след като бе обвинен в корупция.



Тагове:   Лужков,   обиски,   Русия,   съпруга,


Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030764
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930