Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 14:08 - Тръгна наддаването за нов шеф на ДАНС
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1024 Коментари: 0 Гласове:
4



Ден след като премиерът Бойко Борисов прие оставката на шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" Цветлин Йовчев в медиите се появиха разнородни информации за това кой ще поеме спецагенцията. Най-често посочваното засега име е на главния секретар на МВР Калин Георгиев.

Георгиев може би ще заеме овакантения пост на директор на ДАНС, съобщава "24 часа", като се позовава на неназовани информирани източници. Според изданието мотивът за лансирането на неговата кандидатура е, че кариерата му в МВР е започнала през 1996 г. в Пловдив като служител на Национална служба "Сигурност" - предшественик на ДАНС.

"Калин Георгиев е работил в група "Престъпления в икономиката и финансовата система, корупция", "Контрабанда", "Противодействие на международния и вътрешен тероризъм и екстремизъм". През 1994 г. преминава и обучение в Националната академия на ФБР в САЩ. Като оперативен работник е имал добри контакти със Сикрет сървис, Европол, Интерпол и щатската агенция за борба с наркотрафика ДЕА", посочва "24 часа". Смята се, че той ще бъде приет отлично от евро-атлантическите партньори на родните спецслужби, допълва вестникът и уточнява, че самият главен секретар на МВР е отказал коментар по темата.

Ако се стигне до назначението, професионалното ръководство в МВР вероятно ще бъде поето от сегашния директор на ГДБОП Станимир Флоров, твърдят източниците на "24 часа".

"Труд" цитира източник, близък до МВР, също неназован, според когото Калин Георгиев е сред най-силните кандидатури. Според изданието "освен, че е доказан професионалист, Георгиев се ползвал и със симпатиите на премиера Борисов".

"Труд" лансира още три възможни варианта за нов шеф на ДАНС. Сред тях е шефът на антимафиотите Станимир Флоров, за когото вестникът посочва, че е смятан за близък до вътрешния министър Цветан Цветанов. Другите две имена са на настоящия зам.-председател на агенцията Иван Драшков и на бившия шеф на контраразузнаването и впоследствие посланик Иван Чобанов.

Напълно е възможно след като се върне от отпуската си Цветлин Йовчев пък поеме поста съветник по сигурността на премиера, съобщава  "Стандарт". Според източници на вестника той ще заеме мястото на о.р. ген. Румен Миланов, който оглави звеното за борба с корупцията БОРКОР.
По закон шефът на ДАНС се назначава с указ на президента по предложение на правителството. Мандатът му е пет години.

По закон шефът на ДАНС се назначава с указ на президента по предложение на правителството. Мандатът му е пет години.



Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13039318
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930