Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2011 21:20 - "Ал Джазира": Бойна авиация стреля по хората в Триполи
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 810 Коментари: 0 Гласове:
2



Военни самолети атакуват протестиращите в либийската столица Триполи, твърди телевизия "Ал Джазира", но засега няма независимо потвърждение на новината.

Държавната либийска телевизия съобщава само, че е в ход "голяма военна операция срещу гнезда на терора". В същото време вечерта започна "предаване на живо" от централния площад на Триполи, където се стичат привърженици на Муамар Кадафи, а телевизията призовава либийците към "единство пред инспирираните от чужбина провокации".

Двама от пилотите на либийските изтребители "Мираж", избягали днес следобед в Малта, заявиха, че са го направили, защото им било заповядано да бомбардират демонстрантите, съобщи "Ройтерс". Източник от малтийското правителство уточнява пред агенцията, че двамата са полковници и единият вече е поискал политическо убежище.

Всички бази на италианските военновъздушни сили са поставени в максимална степен на бойна тревога, съобщи агенция АНСА.

Базираната в Катар телевизия цитира либиец, представен като Сула ал Балаази, който по телефона казва, че бойни самолети на либийските ВВС са бомбардирали "някои места в Триполи". Мъжът е говорел от покрайнините на столицата.

Анализатор от лондонската компания Control Risks коментира за "Ройтерс", че използването на военни самолети срещу собствения народ е знак, че вероятно наближава краят на Муамар Кадафи.

"Това наистина прилича на последен отчаян акт. Ако бомбардираш собствената си столица, наистина е много трудно да оцелееш. Но смятам също, че Кадафи ще се бори докрай. Слуховете, че е избягал във Венецуела, са силно преувеличени. В Либия, за разлика от която и да е друга страна в района, има много голяма перспектива за сериозно насилие и експлозия на конфликт", казва Джулиан Барнс-Дейси.

"Случващото се е невъобразимо. Бойни самолети и хеликоптери безразборно бомбардират район след район. Има много, много жертви", казва пред "Ал Джазира" Абдел Мохамед Салех. По думите му атаката започнала срещу погребална процесия.

"Хората ни гинат. Това е политика на изпепелената земя. Бомбардират всеки 20 минути", разказва по телефона мъжът, представил се като либийски политически деец.

Запитан дали ударите от въздуха продължават и в момента, той отговаря: "Продължават, продължават... Всеки, който се движи, дори да е в кола, го удрят".

Телевизия "Ал Арабия" твърди, че в понеделник в сблъсъците в Триполи са загинали около 160 души.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13028550
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930