Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2011 13:34 - Либия не отваря небето си за евакуация на чужденци
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1755 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 22.02.2011 13:38


Гражданите на десетки държави, опитващи се да напуснат Либия, не могат да го направят със самолети, защото режимът на Муамар Кадафи е затворил въздушното пространство над страната и не пуска никого. В същото време според Египет заради протестите негодно за излитане и кацане е летището в източния град Бенгази.

Русия е подготвила четири самолета за евакуация на своите граждани от Либия и две министерства преговарят за разрешение от либийските власти за кацане в Триполи. Засега те не разрешават, съобщи РБК Дейли. От Либия очакват да бъдат изтеглени общо 563 руснаци, от които от Триполи 134, в това число служители на "Газпром".

Пистите на летището в либийския град Бенгази са разрушени и пътническите самолети не могат да кацнат там, съобщи египетският министър на външните работи Ахмед Абул Гейт по време на пресконференция.

Говорителят на Министерството на външните работи Весела Чернева обяви, българите в Триполи и околностите трябва да се съберат на летището в столицата в 12:00 ч. местно време, за да бъдат евакуирани със 180-местният самолет на държавната компания "Техноекспортстрой", която изпраща работници в Либия. Пред "Дарик радио" тя уточни, че разрешението за кацане е било дадено още вчера от либийските власти и тя вярва, че първите наши сънародници ще се завърнат в България до края на деня.

Самолетът, който трябваше да прибере български граждани от Триполи, още не е излетял от София, съобщиха от Министерството на външните работи във вторник по обед. Според първоначалния план самолет на държавната фирма "Техноекспортстрой" с капацитет от 180 места трябваше да пристигне в Триполи около 12.00 ч. местно време. Засега няма обяснение за причините за отлагането.

Българските власти получиха разрешение за кацане в Триполи в понеделник, но няма потвърждение дали въздушното пространство над либийската столица е отворено. Според различни информации режимът на Кадафи не допуска самолети.

По данни на министерството от петък около 1500 българи се намират в момента в Либия. Младенов заяви в понеделник обаче, че регистрираните българи са около 500, от тях 60 пребивават в района на Бенгази.

Някои от българите в Либия са на работа по договори с частни фирми, а други са постоянно пребиваващи.

При размириците в Либия в понеделник има десетки загинали, до момента няма данни за пострадали българи.

Италия изпрати военен самолет

Италия изпрати тази сутрин военен самолет С-130 към Бенгази, за да евакуира италианците от Либия, съобщи АП.

Самолетът ще превози близо 100 души. В Либия има около 1500 италианци. Част от тях напуснаха страната през последните дни, а други очакват да бъдат транспортирани с редовни полети от столицата Триполи.

Турция предприе най-мащабната в историята си операция за евакуиране на 25 000 турски граждани

Анкара е предприела най-мащабната в историята си операция за евакуиране на близо 25 000 турски граждани, намиращи се в Либия, пише в. "Заман", цитар от БТА. Планът за операцията е бил обсъден на извънредно заседание в турското външно министерство в нощта срещу понеделник.

На заседанието са присъствали външният министър Ахмет Давутоглу, вицепремиерът Джемил Чичек, представители на генералния щаб на армията и на националната разузнавателна организация.

На заседанието е било решено да се установи контакт с либийските власти на най-високо равнище, за да се получи разрешение за кацане на турски самолети, които да евакуират турските граждани. В тази връзка турският премиер Реджеп Тайип Ердоган е разговарял вчера два пъти с либийския лидер Муамар Кадафи, който е обещал съдействие за безопасното евакуиране на турските граждани.

Четири самолета на турските авиолинии чакат разрешение за кацане от либийските власти. Същевременно два ферибота са изпратени, за да евакуират турските работници от района на Бенгази. Други 250 турски граждани от района на Бенгази ще бъдат евакуирани през Египет, откъдето със самолет ще се завърнат в Турция.

Снощи 170 турски граждани са се завърнали в Истанбул със самолет на либийските авиолинии, а в неделя вечерта 288 турски граждани са били евакуирани със самолет от Бенгази и са пристигнали в Истанбул.

Вестник "Милиет" пише, че по искане на турското външно министерство дирекцията на полицията е изпратила вчера екип от 10 командоси в Либия, за да помогнат за гарантиране на безопасността на турските граждани.

Гърция също е задействала операция по прибиране своите граждани

Гърция е предприела действия, за да прибере своите граждани от Либия, съобщава електронното издание на атинския в. "Катимерини". Министерството на отбраната на Гърция е задействало процедура, за да получи разрешения за въздушен коридор и да върне гръцките граждани от Либия. Става дума за 300 гръцки граждани, повечето от които работят на отдалечени строителни обекти в пустинята и евакуирането им се оценява като доста трудна операция.

Полагаме усилия, за да установим контакт с повечето наши съграждани и с фирмите, където работят. В контакт сме и с други страни, които се опитват по същия начин да върнат обратно в родината своите граждани, казал гръцкият заместник-министър на външните работи.

Холандия днес трябва да евакуира своите граждани с военен самолет, съобщи министърът на външните работи Ури Розентал по холандската телевизия. По негова информация в африканската страна има около 150 холандци.




Гласувай:
2


Вълнообразно


1. анонимен - Има ли американци в Либия ?
22.02.2011 14:20
Какви са тяхните действия ? Ако не беше толкова стратегически важна тази територия /не пиша държава/ и имаше американци, САЩ май нямаше все още да се скатават така !
цитирай
2. vedrina - !!!
27.02.2011 11:22
Информацията е изключителна!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13040282
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930