Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2011 15:14 - "Ройтерс": Контролът на Кадафи над Либия зависи от четири града
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 742 Коментари: 0 Гласове:
2



Нови територии продължават да се изплъзват в четвъртък от властта на либийския лидер Муамар Кадафи. Сред тях вече са и няколко града близо до столицата Триполи.

Агенция "Ройтерс" посочва, че в момента въпросът дали Кадафи ще оцелее, или ще падне зависи от четири стратегически града – столицата, родния град на полковника Сирт в източните райони на страната и двата пертролни терминала в Сиртския залив - Рас Лануф и Марса ел Брега.

"Ако Бенгази (който вече е извън контрола на Кадафи - бел. ред.) успее да разпростре влиянието си към Сиртския залив... имат голям шанс поне за независимост, а дори и за свалянето му (на Кадафи – бел. ред.), но ако не успеят, Кадафи ще може бързо да ги притисне", прогнозира пред "Ройтерс" Питър Зейан от "Стратфор".

Очевидци твърдят, че засега няма признаци силите на Кадафи да са загубили контрол над Триполи – униформени полицаи, както обикновено, ръководят трафика, а държавната телевизия показва демонстрация на привържениците на Кадафи. В населени места обаче, намиращи се на час път с автомобил от Триполи, по улиците вече изчезват въоръжените сили на Кадафи, отбелязват други очевидци, цитирани от "Ройтерс".

"Ал Кайда" подкрепя либийските демонстранти и осъжда Кадафи
Северноафриканското крило на "Ал Кайда" осъди либийския лидер Муамар Кадафи и изрази солидарност с въстаналите срещу неговия режим, предаде в четвъртък частният разузнавателен център SITE, цитиран от "Ройтерс".

"Ал Кайда" в ислямския Магреб обвини Кадафи, че наема африкански бойци и заповядва на авиация да стреля срещу демонстрантите, разкрива SITE, като цитира изявление на групировката от четвъртък. Изявлението приканва ислямските духовници, интелектуалци и журналисти да подкрепят борбата на либийския народ.

"Огорчени сме от кланетата и мерзките убийства, извършени от убиеца на невинни хора Кадафи срещу собствения му народ и наши невъоръжени братя мюсюлмани, които дойдоха единствено за да отхвърлят неговото потисничество, безверие, тирания и мощ", казва съобщението, цитирано от SITE.

"Ние дойдохме, за да ви защитим от тези тирани, които узурпираха правата ви, ограбиха богатствата ви и ви пречат да получите минималното необходимо за достоен живот, както и най-елементарна свобода и човешко достойнство", се казва още в изявлението.

Групировката, която е поставена под натиск от алжирските сили за сигурност на север, прехвърли някои от операциите си в пустинната зона между Нигер, Мали, Алжир и Мавритания, където огромните пространства и пропускливите граници й предоставят свобода на действие.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13034386
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930