Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 18:58 - Аню Ангелов: необходимо е подобряване на обмена на разузнавателна информация
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 759 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.02.2011 09:26


„Последните събития в Северна Африка показаха, че е необходимо да се подобри системата за обмен на разузнавателна информация между Европейския съюз и НАТО с цел повишаване на способностите за предотвратяване и управление на кризи от този характер. Такива кризи са трудно предвидими и в тази връзка е необходимо да се отделят повече средства за стратегически анализ” – заяви министър Аню Ангелов днес, 25 февруари, на неформалната среща на министрите на отбраната на държавите-членки на Европейския съюз. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен приветства идеята на министър Ангелов за подобряване на системата за обмен на разузнавателна информация. Министър Ангелов предложи инициативата за обединяване и споделяне на способности (Pooling and Sharing) да се разшири и в сферата на обмен на разузнавателна информация. В заключителното си слово върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън също изрази подкрепа да се продължи задълбочената работа в тази насока.

На работната вечеря министрите обсъдиха и зараждащата се хуманитарна криза, свързана с увеличаване на миграционния поток като следствие от събитията в Либия. В тази връзка министър Ангелов изтъкна значението и ролята на България като външна граница на ЕС и подчерта, че страната ни изпълнява изискванията за повишаване на сигурността на българо-турската граница и очаква подкрепа за присъединяването й към Шенген.

Основна тема на работната вечеря бе развитието на военните операции на ЕС. Министрите потвърдиха ангажимента на ЕС към операция „Алтея” в Босна и Херцеговина, където политическата обстановка остава усложнена. Министър Ангелов декларира, че България ще участва в операция „Алтея” до изтичане на срока на резолюцията на ООН през ноември 2011 г., след което ще се анализира възможността за промяна на участието на страната съобразно обстановката и необходимостите в Босна и Херцеговина. 

На работни сесии днес, 25 февруари, министрите на отбраната на страните-членки на ЕС обсъдиха въпроси, свързани с изграждането на необходимите способности (военни и гражданско-военни) за осигуряване на операциите в отговор на кризи на ЕС, гражданско-военното сътрудничество и разширяването на функциите на бойните групи на ЕС. Министрите обсъдиха сътрудничеството между НАТО и ЕС по отношение изграждането на способности, както и възможностите за сътрудничество с партньорите за увеличаване на капацитета на ООН за реакция при кризи.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13035189
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930