Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 19:04 - Името на Алексей Петров "изскочи" и по делото "Наглите"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 831 Коментари: 0 Гласове:
5



Обвиняемият като глава на "Октопода" бивш съветник в ДАНС Алексей Петров бе замесен в сложна "плетеница" от слухове, витаещи сред ъндърграунда, според която той е един от възможните идеолози на серията от неразкрити отвличания в последните години. Името му бе споменато в тази връзка в петък по време на изслушването в съда на похитения преди две години затворник Васил Маникатов. Той словоохотливо разказа на магистратите всички събития около отвличането си, като в криминалния сюжет попаднаха дупнишките "братя" Галеви, подсъдимите като наркобосове Златомир Иванов-Баретата, Христо Вартерян-Исуса (той все още се издирва – бел. ред.), полицаят Йордан Костов, уволнен от МВР заради връзки с "Наглите", и няколко служители на ДАНС.

Баретата пуснал слух, че "групата на Майора в ДАНС" отвлича хора

Информацията за възможното участие на служители от ДАНС в похищението на Маникатов достигнала до него едва, след като бил освободен от бандитите и попаднал в националното следствие (НСлС). Тъй като излежавал присъда в затворническото общежитие в Казичене, след изчезването му срещу Маникатов било образувано дело за бягство. В НСлС друг задържан, носещ прякора Вальо Каратиста, му разказал как неговият приятел Панайот Панайотов-Понко провел собствено разследване на отвличането.

В опита си да намери информация за похитителите на Маникатов Понко отишъл при Златомир Иванов и той му доверил, че зад въпросното отвличане стои "група в ДАНС". Свидетелят обаче не можа да си спомни конкретни имена и затова защитата поиска да бъдат прочетени показанията му, дадени по време на разследването.

Тогава той казал, че Баретата заявил пред Понко, че Маникатов е отвлечен от "хората на Алексей Петров – групата на Майора в ДАНС". По-късно похитеният затворник разбрал, че зад прякора "Майора" стои друг обвиняем по делото "Октопод" – Антон Петров-Хамстера. Маникатов обаче не обясни как е стигнал до това заключение.

По време на първото издание на акцията на МВР "Наглите" в края на декември 2009 г. тази версия неофициално бе лансирана и от високопоставен служител в министерството. Прокуратурата обаче не откри категорични доказателства за участието на Хамстера и той така и не бе привлечен към отговорност по това дело. Подсъдими станаха само Прокопий Прокопиев-Културиста, Ивайло Евтимов-Йожи, Кирил Кирилов-Монтанския, Даниел Димитров-Релето, Павел Петков-Павката и братята Митко и Радослав Лебешковски.

Маникатов ходел на фитнес и до вкъщи, докато лежал в "Казичене"

От думите на Маникатов стана ясно, че той познава подсъдимите Павката и Йожи, тъй като първият "лежал" с него в затвора в Казичене, а с втория ходели по същото време на фитнес на бул. "Симеоновско шосе". Културиста пък "го знаел", тъй като той поставил дограмата на сградата, в която се намирал фитнесът.

В началото на заседанието затворникът обясни на магистратите, че в момента на отвличането си е бил на работа извън затворническото общежитие. Работел за фирма, която поддържала сервиза на "апаратите за минерална вода" и имала офиси в столичните квартали "Дружба" и "Люлин". На въпросния ден – 27 ноември 2008 г., Маникатов отишъл след работа в офиса в "Дружба", за да изчака приятелката си Анелия да го вземе и да го закара в Казичене.

"Тя също имаше договор с фирмата и всеки ден ме взимаше с джипа си и ме караше вечер в затвора", уточни Маникатов. След като жената пристигнала с колата си "БМВ Х3", те решили да вземат дъщеря си Ванеса от училище, докато чакат "колега" на Маникатов да се върне от офиса в "Люлин" и заедно да се приберат в Казичене.

Така двамата отишли от "Дружба" в кв. "Витоша", взели момичето и го закарали вкъщи "да си преоблече униформата". Докато Маникатов ги чакал в колата, зад него се появил "нещо като бус или комби със синя лампа". От него изскочили 4-5 души с маски и с крясъци "Полицейска акция, прибирайте се по домовете" го натъпкали в багажника и потеглили.

"Братя" Галеви не помогнали с откупа, защото полицията ги задържала

След над 2-часово пътуване и една смяна на колите Маникатов бил отведен в малко помещение от гипсо-картон и заключен с верига за кука, забита в стената. Там похитителите му заявили, че веднага ще го освободят ако им даде 1 млн. евро, а той им отвърнал, че "такива пари не е виждал никога".

На третия ден мизата паднала до 500 хиляди евро, но затворникът им казал, че може да събере само 150 хиляди евро. "За тези пари жив няма да си ходиш", отвърнали бандитите и го попитали кой пръст си избира да му отрежат. След това му сложили упойка и излезли.

Когато се върнали Маникатов успял да ги убеди да звънне на сина си и да измисли откъде да вземе пари. Те му дали диктофон, на който той записал съобщение до сина си и до "Иван – един приятел, близък до Галеви". "На следващия ден, както си лежах, чувам по транзистора в съседната стая, че Галеви са арестувани и изпаднах в шок", добави свидетелят.

След една седмица похитителите му заявили, че ще го освободят, тъй като близките му платили 241 хиляди евро откуп. Изоставили го, заключен с белезници и вързани очи, близо до дома му в кв. "Витоша" около 23.00 часа. Маникатов някак успял да стигне до апартамента си и да се обади на "следователя в Казичене" Йордан Костов, който му казал да си спи вкъщи и да чака да го вземат на другия ден.

Костов е единственият служител в МВР, който бе публично уличен за връзки с групата "Наглите". Той бе арестуван в началото на февруари м. г. и обвинен в търговия с влияние и укриване на документи. По неофициална информация от прокуратурата основни свидетели срещу Костов са именно Маникатов и "наглият" Павел Петков, чиито показания го уличават във взимане на подкупи.

Отвличането утежнило присъдата му и му докарало "кошмари"

Освен психическият стрес и сънуването на кошмари, вследствие на отвличането, присъдата на Маникатов била удължена, но той не уточни с колко. Затворникът бе хванат и в лъжесвидетелстване, след като се оказа, че в разпита си в досъдебната фаза е споделил, че похитителите са го нападнали пред офиса на фирмата, за която работи, в "Дружба".

"Бях сигурен, че няма да ги хванат и за мен беше по-удобно да кажа, че е станало около обекта, за да нямам наказание", чистосърдечно разясни свидетелят.

В залата присъстваше и неговият адвокат – Милети Орешарски, бивш шеф на Централния софийски затвор (ЦСЗ). След заседанието юристът коментира, че чак сега е научил за нарушенията, които се случват в затворническите общежития и отрече това да е тенденция. "Сега мен ли искате да обвините", попита той с усмивка журналистите. По думите му докато е бил шеф на ЦСЗ при него не са постъпвали данни, уличаващи Йордан Костов в злоупотреби, но направи уговорката, че той е бил служител на друго ведомство. Орешарски все пак призна, че освен за пари, подобни "реверанси" към затворниците няма защо да се правят от страна на администрацията.

Делото продължава с разпит на друга жертва на отвличане – турския бизнесмен Мехмед Чакър.



Тагове:   Алексей Петров,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13031903
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930