Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 10:33 - Кадафи натрупал 32 милиарда долара, Швейцария блокира сметките му. Либия държала милиарди в американски банки.
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
2



Федералното правителство на Швейцария блокира всички сметки в страната, притежавани от либийския лидер Муамар Кадафи и неговото семейство, съобщи БТА. Правителственият говорител Андре Симонази заяви, че мярката влиза в сила незабавно.

Все още не е известно дали Кадафи има авоари в Швейцария, но правителството ще разследва тази възможност, добави Симонази.

За 42 години на власт Муамар Кадафи е натрупал състояние, възлизащо на 32 милиарда долара, повечето от които са в банки в САЩ, пише италианският в. "Кориере дела сера".

През 2008 г. между Берн и Триполи избухна скандал, след като синът на Кадафи - Анибал, бе арестуван за оскърбление на прислугата в луксозен хотел в Женева. В отговор либийците заявиха, че изтеглят авоарите си от швейцарските банки и заплашиха Швейцария с джихад.

Либия държала милиарди в американски банки
Либия държи милиарди долари в сметки в американски банки, твърди американски дипломат в грама до държавния департамент на САЩ, публикувана на сайта на Уикилийкс, предаде "Франс прес". Съобщението било изпратена през януари миналата година от посолството на САЩ в Триполи.

Общата сума на държавния либийски фонд за инвестиции в чужбина възлизала на 32 милиарда долара. Много американски банки държали депозитни сметки, във всяка от които имало между 200 и 500 милиона долара. Информацията за сметките била предоставена от директора на Либийската агенция за инвестиции Мохамад Лаяс, който отговарял пряко са инвестиционния фонд.

Според информацията, предоставена от Лаяс, основната част от либийския фонд за чуждестранни инвестиции била вложена в американски и британски банки и в жилищни и търговски имоти в Лондон. След кървавите събития в Либия тези средства вероятно ще се превърнат в мишена за международни санкции, посочва АФП. Засега решение за замразяване на либийските сметки в САЩ няма, но такива санкции бяха наложени срещу Иран, Беларус и Зимбабве.

"Ние разполагаме с богат набор от инструменти", заяви вчера говорителят на държавния департамент на САЩ Филип Краули, който изтъкна, че въвеждането на финансови санкции срещу Триполи е елемент от възможната реакция на Вашингтон.

Британският вестник "Телеграф" пише днес, че правителството се готви "много скоро" да замрази близо 20 милиарда евро в сметки на фамилията Кадафи в британски банки. На екип на финансовото министерство било възложено да опише различните сметки, както и имот на стойност 11,6 милиона евро, "собственост на полковник Кадафи".

Швейцария вече обяви, че замразява сметките на либийския лидер и неговото семейство във своите банки. Според правителството на Либия обаче, Кадафи няма сметки в Швейцария.



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13030692
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930