Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 09:44 - Кристалина Георгиева е най-влиятелната българка
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 1492 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Еврокомисар Кристалина Георгиева е най-влиятелната жена в България. Тя оглавява класацията за 100-те най-успели и активни дами у нас, стана ясно на церемония късно вчера. На нея бяха наградени първите десет от тях. Очакваше се Георгиева да пристигне, за да получи лично приза си.

Веднага след нея се нареждат Цветелина Бориславова и Йорданка Фандъкова. В списъка с първите 10 са още утвърдени дами - Саша Безуханова, Ирина Бокова, Меглена Кунева, Даниела Доковска, Магдалена Малеева, Виолина Маринова и Венелина Гочева (виж каретата).

Влиятелността на дамите е определена от специално подбрано мъжко жури. Решението е взето от външния министър Николай Младенов, председателя на СЕМ Георги Лозанов, банкера Левон Хампарцумян, изпълнителния директор на "Софарма" и съсобственик на "Медийна група България холдинг" Огнян Донев, политолога Иван Кръстев и др. Журито е преценявало според критерии, свързани със сферата, в която са активни жените, личната им популярност и перспектива за развитие.

Наскоро Георгиева получи и признание като европейски политик. Тя бе избрана за европеец на годината и еврокомисар на годината в класацията на влиятелното европейско издание "Юръпиън войс". Преди да стане еврокомисар, тя бе вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка, в която работи от 1993 г.

Влиятелните дами у нас, включени в класацията, са от всички области - политика, бизнес, спорт, култура, медии. От 11-о до 50-о място са Диляна Грозданова, Силва Зурлева, Райна Кабаиванска, Нели Куцкова, Мая Георгиева, Петя Димитрова, Румяна Бъчварова.

От 51-а до 100-тна позиция пък са Михаела Калайджиева, Глория, Албена Денкова, Мая Манолова, Капка Сидерова, Елена Петрова.

Как точно са подредени, кои са останалите дами и как са оценени, може да се прочете в списанието "100 най-влиятелни жени", което ще се разпространява от днес.

Концепцията за проекта е на шведската медийна група Bonnier - собственик на в. "Пари", които повече от 10 години мерят влиянието на жените в Швеция.

 

Цветелина Бориславова

Цветелина Бориславова доскоро бе основен акционер и председател на надзора на СИБАНК. Влиза в банката през 2001 г., а 6 г. по-късно привлече за партньор белгийската KBC. В края на 2010 г. Бориславова продаде изцяло дела си в банката за 141 млн. лв.

Бориславова е собственик и на CSIF, участва в проекти за зелен бизнес и устойчиво развитие. Тя е съосновател и вицепрезидент на Българския съвет за устойчиво развитие. Председател на сдружение "Глобална България" . Основател и председател е на фондация "Кредо Бонум", която през 2009 г. става автор на Инициатива 2020. Идеята на проекта е да повдигне обществена дискусия по дългосрочното развитие на България. Част от предложенията на Инициатива 2020 влизат в управленската програма на ГЕРБ.



Йорданка Фандъкова

Йорданка Фандъкова е първата жена-кмет на столицата. Управлява София от ноември 2009 година.

Родена е в Самоков, завършва руска филология в СУ "Св. Климент Охридски".

През 1985 г. става учителка по руски, от 1998 до 2005 г. е директор на 73-о СОУ с преподаване на чужди езици "Владислав Граматик" в София.

През 2005 г. Фандъкова става заместник-кмет с ресор образование, култура, спорт и превенции на зависимостите.

През 2009 г. бе избрана за депутат, след това за кратко бе министър на образованието.

През ноември 2009 г. спечели кметската надпревара в столицата.



Ирина Бокова

Първата жена начело на ЮНЕСКО (Организацията на обединените нации за образование, наука и култура) Ирина Бокова е на пето място по влияние сред дамите в България. До избирането й на поста през септември 2009 г. бе посланик на страната ни във Франция.



Меглена Кунева

Меглена Кунева е първият европейски комисар от България. От януари 2007 г. до февруари 2010 г. отговаряше за защитата на потребителите. Преди това бе министър по европейските въпроси в правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. В класацията е на шеста позиция.



Венелина Гочева

Дългогодишният главен редактор на в. "24 часа" Венелина Гочева е единственият представител на дамите от медийната сфера в топ 10 на най-влиятелните жени у нас. В момента е вицепрезидент на издателския борд на "Медийна група България холдинг". В класацията е на десето място.



Виолина Маринова

Виолина Маринова е изпълнителен директор на ДСК и председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

В класацията е на девето място. Работи в банка ДСК от 1971 г., когато започва като счетоводител в клон ДСК-2. Оглавява я през ноември 2004 г.



Магдалена Малеева

Магдалена Малеева е една от най-добрите български тенисистки.

Печелила е турнири на всички основни настилки, стигала до топ 4 в световния тенис.

Създател е на екологичния сайт и инициатива "Горичка". Класирана е на осмо място.



Даниела Доковска

Даниела Доковска е председател на Висшия адвокатски съвет. Класирана е от журито на седма позиция по влияние сред жените у нас.

Дългогодишен адвокат е по наказателни дела. През 2010 г. получи наградата "Човек на годината" от Българския хелзинкски комитет. (24часа)




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. reporter - Струва ми се, че в тази класация м...
07.03.2011 13:28
Струва ми се, че в тази класация малко се бъркат понятията "влияние" и "популярност".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000751
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031