Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2011 14:45 - Продължава битката за стратегически градове в Либия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
0



Продължаващото контранастъпление на силите лоялни на Муамар Кадафи срещу контролираните от антиправителствените бунтовници градове увеличават опасенията, че Либия е много по-близко до гражданска война отколкото до бърза революция, каквито се случиха в Тунис и Египет. Издръжливостта на режима в безредиците и протестите срещу него, които започнаха през февруари, показват, че конфликтът може да продължи дълго, коментира Ройтерс. Според свидетели след боевете с артилерия, ракети и други тежки оръжия бунтовническите сили са успели да отблъснат настъплението на Кадафи срещу някои от стратегически важните градове в страната.

На този фон синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам предупреди, че без помощта на Европа има опасност Либия да се превърне в "Сомалия на Средиземноморието”, а лидерът на Джамахирията обясни, че обстановката в Либия е "напълно нормална" и "народът сам се разправя с въоръжените групировки".

Хуманитарната криза в региона се задълбочава. Няма точен брой за жертвите при сблъсъците, но според различни източници те са най-малко 2000. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун успя да убеди либийския външен министър Муса Куса да се съгласи с изпращането на хуманитарен екип на ООН в Триполи, който да се запознае с обстановката на място, съобщи Франс прес. Бан Ки-мун назначи бившия министър на външните работи на Йордания Абдел Илах ал Хатиб за свой специален представител за диалог с режима на Муамар Кадафи. Хатиб ще има спешни консултации с правителството на Кадафи заради разрастващото се насилие в страната, което доведе до хуманитарна криза.

Влошаването на ситуацията в Либия продължава да вдига цента петрола и на електронните борси в Азия лекият суров петрол надхвърли 105 долара за барел в понеделник. Либия е четвъртият най-голям износител на петрол в Африка след Нигерия, Алжир и Ангола. По-голямата част от този износ е предназначен за Европа.

Цената на петрола в Ню Йорк в петък се повиши до най-високото си равнище от септември 2008 година. На борсата в Ню Йорк той струваше 104.64 долара за барел, с 2.51 долара повече, отколкото предишния ден.

Антиправителствените сили се прегрупират след контраатаката на Кадафи

Противници на режима на Муамар Кадафи са отбили атака срещу град Мисрата. Според местен лекар при нападението, в което правителствените сили са използвали танкове и артилерия, са загинали най-малко 18 души. Според жителите на Мисрата това са били най-ожесточените боеве за контрола над града, който се намира на около 200 км източно от столицата Триполи.

Мисрата е с население 300 000 души и е най-големият град, контролиран от опозицията извън източната част на страната, където позициите й са най-силни.

Силите на Кадафи атакуват както в района на столицата Триполи, където той се е укрепил, така и в източната част. Боеве се водят и в района на град Завия на 50 километра западно от Триполи.

Либийските бунтовници заявиха, че ще прегрупират силите си и ще използват тежки оръжия, след като правителствените войски ги удариха с артилерия и ракети, за да спрат бързото им настъпление към столицата, съобщи Асошиейтед прес.

Полковник Мохамад Самир, който премина на страната на бунтовниците, заяви пред агенцията, че силите му се нуждаят от подкрепления от изток след вчерашните неуспехи.

Боевете в неделя изглежда сигнализират за начало на нова фаза в конфликта, с използване на въздушна мощ от режима, за да спре настъплението на бунтовниците към Сирт - родния град на Кадафи. Завладяването на Сирт би повдигнало духа на противниците на Кадафи и разчистило пътя за настъпление към Триполи.

Жители на контролирания от опозицията Рас Лануф в източна Либия, където бунтовниците отстъпиха след изтласкването им от Бин Джауад в събота, започнаха да напускат града, страхувайки се от нападение на правителствените сили, съобщиха кореспонденти на Ройтерс и Франс прес.

Седем души са убити и над 50 ранени при боевете в Бин Джауад по най-нови данни на болницата в Адждабия, където били откарани убитите и ранените. Селището беше превзето от бунтовниците в събота, но след ожесточени сражения вчера те бяха изтласкани от верните на Кадафи сили.

Правителствените войски се придвижват към стратегическото либийско петролно пристанище Рас Лануф, на 60 км от Бин Джауад, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидци. Градът бил подложен на въздушно нападение.

Режимът предупреди за "Сомалия на Средиземноморието”

Синът на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам предупреди, че без помощта на Европа има опасност Либия да се превърне в "Сомалия на Средиземноморието”.

”Ако европейците не ни дойдат на помощ, край бреговете на Сицилия, Крит или Лампедуза ще се появят пирати. Ще има милиони бежанци, терорът ще застане на вратата ви”, обясни синът на либийския диктатор в интервю за френския телевизионен канал Франс 2, цитирано от Франс прес.

”Продължаваме да смятаме президента Никола Саркози за наш приятел и за приятел на Либия. Много пъти сме го приемали тук. Той прие баща ми в Париж. От три седмици има много неразбиране, слухове, лъжливи репортажи. Това повлия на всички, включително на вашия президент и не мога да го упрекна”, каза той.

Според него ситуацията в Либия се различава от тази в Египет и Тунис, защото там са се случили ”истински революции”, когато милиони хора са излезли по улиците. Сейф ал Ислам обясни, че в Либия сега действат истински въоръжени милиции и в този контекст добави, че ”всички либийци ще се бият до смърт за страната си”.

Синът на Кадафи критикува и промяната на отношението на международната общност към баща му. ”Когато режимът ви е солиден, всички ви се покланят. Но когато се руши, всички ви казват ”довиждане, до скоро”. ”Само че още не сме си отишли”, заяви Сейф ал Ислам.

Кадафи: "Народът срещу Ал Каида"

В същото време самият Кадафи обвини Франция, че се намесва във вътрешните работи на Либия. В интервю за телевизия Франс 24 той заяви: ”Но това е направо смешно, тази намеса във вътрешните работи (от страна на Франция, бел. ред.). Ами ако ние се намесим във вашите вътрешни работи за Корсика или Сардиния?”.

Кадафи добави, че в Либия има ”заговор”, като спомена за присъствието на ”въоръжени екстремисти”, ”групи” и ”спящи клетки” на Ал Кайда, които ”са вдигнали оръжие срещу полицията и армията”. ”Ние сме партньори в борбата срещу тероризма”, каза либийският лидер в интервюто за френската телевизия.

Либийският лидер каза, че силите на опозицията в страната му нямат никаква политическа или икономическа програма и са яхнали вълната на ислямизма. "Тези терористи не вярват в демокрацията", изтъкна той.

По думите на полковник Кадафи обстановката в Либия била "напълно нормална". "В момента народът сам се разправя с въоръжените групировки", добави той.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001891
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031