Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2011 23:03 - Международната общност предпазлива за военна намеса в Либия
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 747 Коментари: 0 Гласове:
2



Антиправителствените сили отхвърлиха предложението на Муамар Кадафи за преговори, войната за стратегически важните градове продължава, а хуманитарната катастрофа в Либия става все по-тежка.

САЩ и партньорите им в НАТО обсъждат варианти за военна намеса в страната, а най-близо към момента изглежда налагането на зона, забранена за полети над Либия. Франция и Великобритания са подготвени за съвместна резолюция, която да внесат тази седмица в Съвета за сигурност на ООН.

Международната общност остава много предпазлива за по-сериозна намеса след кампаниите в Ирак и Афганистан.

Белият дом съобщи, че се обсъжда вариантът САЩ да въоръжават бунтовниците в Либия, но според Вашингтон засега това би било прибързано.

ЕС блокира Суверенния фонд на Либия

Европейският съюз във вторник успя да стигне до споразумение за нови санкции срещу Либия, насочени основно към суверенен фонд на северноафриканската страни и централната й банка, след като авоарите на полковник Муамар Кадафи и 25 души от близкото му обкръжение бяха замразени в края на февруари, съобщи Франс прес, цитирайки европейски дипломати.

Споразумението трябва да бъде официално одобрено от правителствата на 27-те и да влезе в сила до извънредната среща на високо равнище на държавните и правителствени лидери, насрочена за 11 март в Брюксел.

Новите санкции засягат най-вече авоарите на суверенния фонд на страната, който управлява приходите й от петрола и държи дялове в редица големи европейски компании, сред които са италианската банка Уникредит (UniCredit), италианската космическа и отбранителна група Финмеканика (Finmeccanica), както и британската издателска и медийна компания Пиърсън (Pearson). Фондът се нарича Либиън инвестмън оторити (Libyan Investment Authority -LIA).

Малтийската делегация, подкрепена от други делегации, е изказала резерви по замразяването на тези авоари, опасявайки се, че това може непряко да засегне дейностите на европейските компании, в които Либиън инвестмън оторити има дялово участие. 
 

Кадафи продължава да ползва авиация срещу антиправителствените сили

Силите лоялни на Кадафи продължават да използват авиация срещу опозицията и броят на жертвите сред мирното население се увеличава. Според очевидци Кадафи си е върнал контрола върху Зауия, най-близкият град до Триполи, попаднал под контрола на противниците на режима, съобщи Асошиейтед прес.

Танкове и военни автомобили обхождат Зауия, на около 50 километра западно от либийската столица, и стрелят произволно по къщи. Според телевизия Ал Арабия въздушен удар в Бенгази е поразил сграда, в която пребивават журналисти.

Ройтерс съобщи за сблъсъци в пустинен крайбрежен регион близо до ключови петролни терминали на 550 км източно от Триполи. Силите на Кадафи се окопали с танковете си в покрайнините на Бин Джауад, който успели да превземат, а бунтовниците се оттеглили в Рас Лануф и се установили близо до града, в който има петролен терминал. Двата града са на 60 км разстояние един от друг.

Пристанищният град Рас Лануф, където има голям петролен терминал, е най-предната база на либийските бунтовници в източната част на страната. Градът, който се намира на около 300 километра югозападно от бастиона на опозицията Бенгази, е под неин контрол от петък , а във вторник силите на Кадафи отново нанесоха въздушни удари срещу него.

Продължават и сраженията около Мисрата, най-големият град в западната част на страната, който не е под контрола на Кадафи. Според свидетели в града липсват медицинско оборудване и материали.

Бунтовниците дадоха на Кадафи 72 часа да напусне страната

На този фон антиправителствените сили отказват да водят преговори с режима. Представители на Либийския национален съвет съобщиха пред кореспондента на Ал Джазира в Бенгази, че предложението за преговори е отхвърлено, защото би осигурило “напускане с достойнство” за Кадафи и това би било оскърбително за жертвите му.

По-късно обаче ръководителят на Либийския национален съвет заяви, че Муамар Кадафи няма да бъде съден , ако се съгласи да се оттегли от поста си в следващите 72 часа.

"Ако той напусне Либия в следващите 72 часа и спре въздушните удари, ние като либийци ще се откажем да го съдим за престъпления", каза по телефона за телевизия Ал Джазира Мустафа Абдел Джалил, който е бивш министър на правосъдието, цитиран от Ройтерс.

Той подчерта, че ултиматумът няма да бъде удължаван след изтичането на 72-та часа.

Според Ал Джазира Кадафи искал гаранции за личната си безопасност и безопасността на семейството си, както и обещание да не бъдат съдени. Кадафи изпратил бившия премиер Джадаллах Азуз Талхи да се срещне с бунтовниците и да им предложи среща в парламента за обсъждане на подробностите по тази сделка.

Според източник, близък до бунтовниците, предложението предвиждало Кадафи да предаде властта на комитет, сформиран от парламента и да напусне страната с определена гарантирана сума пари.

Държавната телевизия на Либия обаче опроверга информацията, че Кадафи е предложил да се оттегли.


България готова да изпрати хуманитарна помощ в Либия

Българският външен министър Николай Младенов съобщи, че България може да предостави хуманитарна помощ в Либия.

"Все повече са данните за липса на лекарства, на хранителни продукти и други във всички части на страната, не само в западните части, около Триполи, но и в източните части, които се владеят в момента по-скоро от бунтовниците", каза Младенов пред БНТ.

Той каза още, че е възможно правителството да организира още един полет до Триполи за евакуация на български граждани.

"България трябва да покаже, че разбира какво се случва около нея и че е ангажирана с проблемите на страните около нас", коментира Младенов.

Той посочи още, че Европа трябва да засили призива си за прекратяване на кръвопролитието в Либия и да представи ясни и още по-сериозни санкции. В същото време според него трябва да бъде осигурена и възможност за преговори.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12996633
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031