Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.03.2011 20:22 - Европейската комисия свиква среща за ядрената сигурност
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 786 Коментари: 0 Гласове:
2



Европейската комисия свиква в началото на идната седмица среща на представители на националните агенции за ядрена сигурност и на ядрената индустрия, на която ще се разискват последиците от изтичането на радиация в японската АЕЦ Фукушима, предаде Франс прес в събота, цитирана от БТА.

Европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер ще покани в началото на идната седмица в Брюксел представители на националните агенции за ядрена сигурност и на операторите на атомни централи, за да направят заедно оценка на последиците от ядрената злополука в Япония и ако е необходимо да предприемат превантивни действия, се казва в комюнике на комисията.

След вчерашното земетресение със сила 8.9 и последвалите вълни цунами, в японската АЕЦ Фукушима 1, на 250 км от Токио, тази сутрин стана експлозия в помещението на един от ядрените реактори. След експлозията изтече радиация, но според японското правителство металният корпус на реактора е невредим и радиацията спада.

АЕЦ "Козлодуй" би издържал на земетресение малко под 7 по Рихтер

Българските ядрени реактори в АЕЦ "Козлодуй" са проектирани да издържат на земетресение с магнитуд малко под 7 по скалата на Рихтер, защото това е максимумът, който може да се очаква по нашите земи. Това каза пред БТА в събота председателят на Агенцията по ядрено регулиране (АЯР) Сергей Цочев.

Магнитудът на едно земетресение означава количеството енергия, което се отделя в епицентъра, обясни Цочев. За България най-опасното сеизмично огнище е Вранча, а максималното земетресение, което се очаква от това огнище, е 7.2 по Рихтер, посочи председателят на АЯР. При ускоренията, които се получават,  докато трусът стигне до България, силата на земетресението ще е по-ниска от 7 по Рихтер и значително по-ниска от земетресението, което се случи в Япония, заяви Цочев. Ето защо българските реактори в АЕЦ "Козлодуй" са проектирани и построени за тези условия.

Проектът на АЕЦ "Белене" предвижда ядрената централа да издържа на по-висока сеизмичност от АЕЦ "Козлодуй", но отново близо до 7 по скалата на Рихтер. Направени са много подробни проучвания и проектът е изготвен въз основа на оценката на риска от земетресение и с необходимите запаси за издържане дори и на по-силен от предвидения трус, посочи Цочев. Той подчерта, че в България силата на трусовете на земната кора никога не е надвишавала шеста степен по Рихтер и че сеизмичната зона на Япония не може да се сравнява с тази у нас.

Следим внимателно ситуацията в Япония и засега, при тези мащаби на изтичане на радиация, няма повод за притеснение, че тя ще достигне до нашата страна, но всичко зависи от това как ще се развие самата авария, коментира Цочев.

В световните медии се предоставят данни за ниво на радиоактивност, което превишава 1000 пъти нормата в един от реакторите на "Фукушима 1" и над 70 пъти пред портала на ядрената централа. При тези мащаби на изтичане на радиация засега няма повод за притеснение, смята председателят на АЯР.

Реакторът във "Фукушима 1", в който е станал взривът, е един от най-старите в Япония, въведен в експлоатация през 1971 г.., посочи  Цочев. Реакторът е с мощност 460 мегавата, работещ по едноконтурна схема с пара.




Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998049
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031