Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 07:51 - Трагедията в Япония: Това е най-тежката криза след Втората световна война
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 821 Коментари: 0 Гласове:
1



Япония преживява най-тежката криза след Втората световна война, заяви премиерът Наото Кан и отправи призив към японците да се обединят, за да преодолеят последиците от катастрофалното земетресение и последвалото цунами.

В телевизионно обръщение премиерът каза, че бъдещето на Япония зависи от всички японци. Той призова сънародниците си да се обединят, за да възстановят страната.

Хиляди загинали и изчезнали

По обобщени текущи данни на японската полиция над 3000 са загиналите и изчезналите след катастрофалното земетресение и последвалото цунами в петък.

Същевременно обаче  телевизия Ен Ейч Кей, като цитира началника на местната полиция, съобщи, че над десет хиляди са може би жертвите от земетресението и цунамито само в префектура Мияги.

По днешни данни 1167 души са безследно изчезнали в префактура Фукушима, разположена на юг от префектура Мияги, където материалните щети са най-големи.

Над 200 човешки тела са намерени в крайбрежния град Хигашимацушима в префектура Мияги на остров Хоншу. Според японската преса стотици без вест са изчезнали стотици обитатели на квартала Нобиру на същия град.

Вчера полицията откри между 200 и 300 тела на хора на брега в големия град Сендай. Други 300-400 трупа са намерени от войници в пристанището Рикузентаката, като те още не са влезли в полицейските доклади.

70 страни изпращат спасители

Вече сто хиляди войници от японските сили за самоотбрана са изпратени в североизточните райони на Япония. Там милиони оцелели са без питейна вода, електричество и храна. Евакуираните от опасните райони са общо над 300 хиляди. В редица префектури са открити хиляди центрове за прием на бежанци.

Над 70 страни вече изпращат спасители в Япония. Франция, Великобритания и САЩ вече изпратиха хуманитарна помощ и спасителни екипи. В случай на нужда руското министерство на извънредните ситуации е готово да изпрати в Япония шест самолета, които ще носят и мобилна болница. Япония вече се съгласи да приеме руски спасители и екипите се подготвят да отпътуват.

Тази сутрин в Япония пристигна отряд китайски спасители, натрупали голям опит в земетръсни зони, които докараха и специално тренирани кучета. Това е първият случай, когато японската страна приема подобна помощ от КНР. Обучени кучета има и в екипите спасители от Германия и Швейцария.

Операция за спасяване на пострадали от земетресението започна край о-в Хоншу ядреният самолетоносач "Роналд Рейгън" от военноморските сили на САЩ, чиито хеликоптери доставят храни и медикаменти за хората от пострадалите райони. Вашингтон е изпратил и свои ядрени експерти в АЕЦ Фукушима 1.

Спасители е изпратила в Япония и Южна Корея. Южнокорейската държавна корпорация "Когаз" ще пренасочи към японски енергийни компании част от доставяния в страната природен газ, за да се справят с очерталия се недостиг на електричество в Япония.

Индия изпрати в Япония първия самолет с хуманитарна помощ, натоварен с вълнени одеяла, съобщи заместник-външният министър Нирупама Рао. Тя напомни, че времето на архипелага в момента е студено и пострадалите от земетресението имат нужда да се сгреят.

Тежък удар върху икономиката  на страната

Земетресението в североизточна Япония ще окаже силно влияние върху икономиката, предупреди правителственият говорител Юкио Едано. Земетресението и последвалото цунами опустошиха тихоокеанския бряг на североизточния район Тохоку, където се произвеждат 8 процента от брутния вътрешен продукт на третата икономика в света. В редица сектори по крайбрежието икономическата дейност е спряла, а инфраструктурата е унищожена.

На юг е засегнат районът Канто, където е Токио и се произвеждат 40 на сто от БВП. В Канто обаче по-голямата част от инфраструктурата устоя на бедствията, отбелязва АФП.

Спирането на общо 10 реактора в атомните централи Фукушима 1 и 2 може да предизвика недостиг на електроенергия, предупреди промишленият министър  Банри Кайеда. Кабинетът прикани потребителите на ток съществено да намалят консумацията. В различни японски градове може да започнат планови изключвания на електроснабдяването още в понеделник. Много промишлени групировки съобщиха, че спират от 14 март производството в японските заводи. Сред тях са "Тойота", "Нисан", "Хонда" и "Мицубиши".

Възможни са нови трусове с магнитуд поне 7 по Рихтер

Същевременно японската метеорологична агенция обяви, че земетресението в петък е било с магнитуд 9.0, а не 8.8, както бе съобщила първоначално. Според измерванията на Геологическия институт на САЩ трусът е бил със сила 8.9.

В близките три денонощия в Япония може да се случат нови земетресения с магнитуд поне 7. Рискът е 70 на сто, твърдят експерти от националната метеорологична служба. По данни на синоптиците, огнищата на повечето трусове, разтърсващи архипелага от две денонощия, са разположени в Тихия океан, на изток от североизточното крайбрежие на о-в Хоншу. Досегашните наблюдения сочат, че за подобни земетресения са характерни продължителни серии от подземни тласъци, посочват експертите.

През последните две денонощия в Япония са регистрирани над 300 труса с магнитуд от 3 до 7.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 12998003
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031