Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2011 23:12 - Трайков иска нови гаранции за сигурността на реакторите в АЕЦ “Белене“
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 800 Коментари: 0 Гласове:
5



България ще иска от Русия и от Международната агенция за атомна енергетика допълнителни разяснения и гаранции за сигурността на поръчания за АЕЦ “Белене“ реактор, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕ) в понеделник. Новите гаранции ще се искат от министър Трайчо Трайков във връзка с инцидентите в АЕЦ “Фукушима“ от последните дни след поредицата земетресения в Япония.

Информацията идва, след като ден по-рано Трайков и руската “Росатом“, собственик на изпълнителя на проекта за АЕЦ “Белене“ - “Атомстройекспорт“, си размениха задочни реплики за вида на планираните за втората атомна централа реактори. Изявление на Трайков, че става въпрос за мощност поколение 2+, провокира руската компания да разпрати съобщение, в което се посочва, че реакторът им в Белене ще е поколение 3+.

От “Росатом” обявиха “огромната си изненада“ от това изказване на Трайков, който“по силата на своето служебно положение би трябвало да знае, че проектът за АЕЦ "Белене” предлага реактори от поколение 3+, сертифицирани съгласно изискванията на Европейските експлоатиращи организации EUR, притежава уникално съчетание на пасивна и активна защита за безопасност, включително уловител на стопилката на активната зона, което не е съпоставимо с нито един подобен тип реактори, които се произвеждат в момента“.

“Защитната обвивка на реакторите може да издържи падането на 400-тонен самолет, а блоковете, в съответствие с изискванията на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), са работоспособни при земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер“, се допълва в съобщението на руснаците.

От “Росатом“ допълниха, че техният генерален директор Сергей Кириенко ще отправи официално запитване към Трайков за разясняване на причините за подобни изказвания. Руската корпорация допълни също така, че “към днешна дата с “Росатом” не се водят никакви официални преговори за цената на проекта АЕЦ “Белене”.

Тези преговори съгласно подписания в началото на ноември 2010 г. меморандум за разбирателство между НЕК и “Росатом“ тези разговори трябва да приключат до края на март.

Изявлението на руснаците от своя страна накара МИЕТ да разпространи в понеделник съобщение, в което се посочва, че “Трайков е добре информиран за възможностите на типа реактори АЭС тип В466, предназначен за АЕЦ “Белене“, технологично разработен през 1992 г., който разбира се е претърпял редица подобрения след това. Има и по-нови технологични разработки, които са от трето поколение“.

“В своето изказване министър Трайков коментира, че за нашите условия се счита, че този реактор е с достатъчно добро ниво на защита. Доколкото принадлежността към едно или друго поколение се дефинира в сравнително широки граници и предвид контекста на темата, която е коментирана, а именно събитията в японската ядрена централа “Фукушима“, смятаме за безпредметна дискусията по оценката на поколението реактори“, допълват от пресцентъра на българското ведомство. Според тях по-съществен е фактът, че във връзка с инцидента в Япония Трайков ще поиска допълнителните гаранции за сигурността на поръчания реактор, който трябва да е готов в края на април тази година, но НЕК все още не го е платила.

“По отношение на преговорите с руската страна, България е изразила своята ясна позиция за възможностите, които има като държава и за преценките, които е направила по отношение на стойността на проекта “Белене“. Очакваме руската страна да направи своите стъпки, които да направят проекта възможен за реализация и икономически изгоден за всички участници в него. Тази седмица продължават предварително договорените срещи, за които руската страна би трябвало също да е добре информирана“, посочват още от МИЕТ.




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13001745
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031