Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2011 16:38 - Русия обещава всичко, за да изгради "Белене"
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 818 Коментари: 0 Гласове:
3



Руската държавна корпорация "Росатом" изрази готовност да даде допълнителни гаранции за сигурността на реакторите в АЕЦ "Белене", но изтъкна, че въвеждането на нови мерки за безопасност ще оскъпи проекта, за чиято цена все още няма постигнато съгласие с българското правителство.

Системите за сигурност формират около 40 на сто от цената на атомните електроцентрали, каза на форум на доставчиците от атомната промишленост в София Кирил Комаров, изпълнителен директор на дирекцията за ядрено-енергийния комплекс на "Росатом". Корпорацията притежава изпълнителя на проекта за АЕЦ “Белене“ - “Атомстройекспорт“.

По думите му за АЕЦ "Белене", проектирана с реактори трето поколение ВВЕР-1000/В-466Б, са предвидени уникални системи за безопасност.

"Явявайки се потенциален инвеститор и бъдещ собственик на АЕЦ "Белене", ние сме заинтересовани да имаме сигурна централа за 60 години напред", коментира Кирил Комаров пред журналисти в сряда.

Ден по-рано еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че проектът за изграждане на АЕЦ "Белене" трябва да бъде преразгледан вследствие на ядрената катастрофа в Япония и предстоящото преосмисляне на европейската политика в областта на атомната енергетика.

По този повод българският министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков заяви, че е възможно проектът "Белене" да бъде замразен за неопределено време, а изграденият вече реактор за централата да бъде инсталиран в АЕЦ "Козлодуй".

Местенето на реактора в Козлодуй ще струва повече

Проанализирали сме този вариант, въпреки че България все още не го е поставяла официално, каза Комаров. Той обясни, че всяка централа се проектира и строи според сеизмичната обстановка на съответната площадка и оборудването не може да се мести току-така и инсталирането на предназначения за "Белене" реактор в АЕЦ "Козлодуй" ще отнеме две -три години. Освен това като цяло проектът ще се оскъпи заради необходимостта от нова инфраструктура в АЕЦ “Козлодуй“, а вложените досега 1 млрд. долара на площадката на АЕЦ "Белене" ще останат загробени.

Ако българското правителство иска допълнителни системи за сигурност, няма проблем да се направят, увери той.

Централата е проектирана така, че да издържи падането на 400-тонен самолет и температурни колебания от минус 57 до плюс 60 градуса по Целзий, каза Комаров и добави, че могат да направят и вълнолом срещу цунами, но това ще оскъпи допълнително проекта.

Цифрите са известни. България поиска от нас фиксирана цена за реализация, ние дадохме 6.3 млрд. евро с график за изпълнение до 2017 година, каза Комаров. Тази цена е на наш риск, ако България се съгласи, цената ще остане такава независимо дали ще се удължи изграждането на централата, каквато практика има много често има, допълни той.

До момента българското правителство не е склонно да приеме цена над 5 млрд евро.

Идеята за твърда цена се размива

От думите на Комаров стана ясно, че "Росатом" е готова на всякакви варианти, включително и обсъждане на инфлационен индекс, но представителят на компанията не влезе в подробности по този въпрос.

След това той съобщи, че София и Москва всъщност сега не водят преговори за цената, а за създаване на проектна компания за "Белене". Според подписания на 30 ноември 2010 г. меморандум, крайният срок за договаряне на проектната компания трябваше да е края на март 2011 г.

По-късно обаче Генадий Тепкян, вицепрезидент на “Атомстройекспорт“, съобщи пред журналисти, че от вчера с НЕК се преговаря и за цена с инфлационен индекс, но също не пожела да навлезе в детайли.

Според предишни изявления на Трайко предлаганият от руснаците инфлационен индекс е между 500 млн. и 2.5 млрд. евро върху цената от 3.997 млрд. евро за АЕЦ “Белене“, с която спечелиха търга през 2006 г.

Тепкян също така посочи, че ако няма допълнително споразумение за "Белене", това ще е краят на проекта и всички произтичащи от това последствия за България, намеквайки отново за предвидената клауза за предявяване на претенции за неустойки. Тази карта неведнъж е разигравана от "Росатом" в моменти, когато преговорите с българската страна се затегнат.

С държавни гаранции по-евтино

Представителите на “Росатом“ обясниха, че тогата са обявили себестойността на произвежданата от бъдещата централа енергия от 4 евроцента за киловатчас, защото се е смятало, че проектът ще се финансира от НЕК с държани гаранции.

При това положение оскъпяването на финансирането е значително по-ниско, отколкото при тегленето на корпоративни заеми, за чието връщане ще трябва да се натовари повече производствената цена на тока.

Въпреки че Комаров заяви, че за него “не е очевидно, че няма да се спази срокът за преговорите за проектната компания“, от думите му стана ясно, че са склонни да се удължи срокът на договаряне на цената, но настояват това да стане с официално ново споразумение.

“Не е правилно да се спира развитието на ядрената енергетиката, а трябва да се повиши сигурността на съществуващите и изграждащите се АЕЦ““, коментира още представителят на “Росатом“ по повод намеренията на ЕС да преосмисли своята политика в областта на атомната енергетика.

Като друг аргумент в полза на ядрените си проекти от руската корпорация посочиха, че за разлика от въглищните и газовите електроцентрали, където 60 процента от цената на тока се формира от използваното гориво, при АЕЦ този процент е 16 на сто и при това цената на урана на световните пазари рязко е паднала.

Комаров и колегите му от "Росатом" участваха на организиран от тях форум на доставчиците от атомната промишленост в София – поредно мероприятие, целящо да лобира пред бизнеса в България за изграждането на АЕЦ "Белене".

Комаров припомни, че се предвижда поръчките за българските компании в проекта да са около 30 на сто от общия обем, което се равнява на около 2 млрд. евро. Предвидените работни места са около 5000.

По повод събитията в японската атомна електроцентрала "Фукушима- Даиичи" от "Росатом" коментираха, че възникването на цунами на територията на АЕЦ "Белене" е невъзможно. Торнадо може да се появи веднъж на 100 000 години, срещу което обаче проектът е защитен, отбелязаха специалистите.

Те припомниха, че в петкилометровата зона около предвидената централа няма активни разломи, а площадката й е одобрена за атомна електроцентрала от АЯР.

В момента строим десет ядрени електроцентрали, като за всички технически решения, които предлагаме, носим пълна отговорност за тяхната безопасност по всички международни стандарти, добави той.

За България не е подходящо да се отказва от собствените си АЕЦ и да зависи от други държави, коментира Комаров. Той изрази надежда в най-скоро време Агенцията за ядрено регулиране да одобри техническия проект на бъдещата централа.

Еколози искат оттегляне на подкрепата на ЕК за “Белене“

В същото време групата на "Зелените" в Европейския парламент поиска Европейската комисия да оттегли положителното си становище за изграждането на АЕЦ "Белене". Това заяви съпредседателката на групата в ЕП Ребека Хармс на пресконференция в Брюксел. Според Хармс става дума за атомна централа в сеизмична зона, строителството още не е започнало и Евросъюзът трябва да го предотврати. Харм поиска същото и за разширяването на "Моховце" в Словакия.

На същата пресконференция Ян Хаверкамп от "Грийнпийс" обяви, че по данни на организацията българското правителство в момента провежда необявена среща с представители на "Росатом", за да им съобщи, че строителството на "Белене" ще продължи - въпреки искането на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за преосмисляне на проекта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: ТУК




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13041703
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930