Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2011 14:01 - След спора с Трайков "Лукойл" заподозря Иван Костов в носталгия по СИВ
Автор: reporter Категория: Новини   
Прочетен: 941 Коментари: 0 Гласове:
2



Ден след като зададе чрез медиите пет остри въпроса към министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков в  разрастващ се спор за цените на горивата, днес компанията "Лукойл - България" влезе в задочна полемика и с лидера на ДСБ Иван Костов по същата тема.

Повод за днешното прессъобщение от компанията е изказване на бившия премиер, по чието време "Лукойл" приватизира бургаската рафинерия "Нефтохим", според когото събитията в Либия не би трябва да влияят на цените на горивата у нас, защото те се правят от руски нефт. "Считаме, че то показва удивителна за един изтъкнат икономист липса на познания за международните пазари", коментират от компанията.

"Един преподавател по икономика би трябвало да знае, че цените на петрола се формират от т.нар. еталонови сортове нефт, които са предмет на търговете на световните борси. Именно техните котировки определят цените на всички сортове нефт, добивани в различните части на света", уточняват от компанията.

В съобщението се пояснява, че "независимо, че сортът Северноморски Brent е само 2% от световния добив, той е приет като еталонов сорт и неговата котировка определя цената на 65% от добивания в света нефт, включително и на руския URALS. Като по-тежък нефт с по-голямо сернисто съдържание, от него се добиват по-малко светли горива, отколкото от сорта Brent, затова базисната формула за определяне на неговата цена включва определен дискаунт, който изравнява разликата в качеството."

Справка на "Дневник" в Reuters показва, че днес сорт Брент се търгува за почти 115 долара, докато уралския сорт е малко над 111 долара за барел.

Според "Лукойл България" "твърдението на Костов, че цените на горивата в Австрия били по-евтини от тези в България напълно не отговаря на истината." От компанията цитират данни, според които на 21 март бензинът А95 в Австрия е струвал 1.369 евро за литър, а в България - 1.21 евро, а дизелът - съответно 1.355 и 1.27 евро. От компанията заявяват, че посочени от Костов "цифри за съотношението на работните заплати на нефтохимиците  в Австрия и България  са неверни в десетки пъти и представляват свободен полет на въображението".

"Господин Костов вероятно е забравил, че в течение на едногодишните ни  преговори около приватизацията на Нефтохим сме коментирали всички въпроси, свързани с доставките на нефт, включително и този, че нефтът за комбината ще бъде закупуван и внасян по международни цени", посочват от компанията. Оттам отбелязват, че върху международните котировки решаващо влияние оказва всяко събитие, което би могло да застраши по някакъв начин добива, доставките или запасите от нефт, където и да било на планетата.

Като припомнят, че в условията на пазарни отношения в международната търговия няма място за непазарни механизми, от "Лукойл" свързват изказването на Костов с "носталгия по времето на СИВ, когато размяната на стоки между страните-членки се базираше не на стойността им, а на принципа на братската взаимопомощ".



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: reporter
Категория: Новини
Прочетен: 13000765
Постинги: 10473
Коментари: 5012
Гласове: 37058
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031